Παραλιακά...

nyxta gastrwmeni

Η νύχτα ξημερώνει…

Περισσότερα...

News in brief

europort istanbul_2015

Europort Ιstanbul 2015

Περισσότερα...

setel photo_Portnet1

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εγγραφή στο Newsletter

Newsletter Subscribe
On-Line Visitors : 422 

Το ναυτικό επάγγελμα

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. ΕκτύπωσηE-mail

kapranos1

«Το ναυτικό επάγγελμα δεν είναι ελκυστικό». Με τα λόγια αυτά, ο υπεύθυνος για την έρευνα του ΙΟΒΕ με αντικείμενο την  ποντοπόρο ναυτιλία, θέλησε να πει στο ακροατήριό του ότι οι Έλληνες δεν πάνε σήμερα στη θάλασσα.
«Γιατί δεν είναι ελκυστικό;» τον ρώτησε η στήλη. «Το λέω, συγκρίνοντάς το με άλλα επαγγέλματα» είπε. «Όπως;» επέμεινε η στήλη. «Όπως γιατρός, δικηγόρος κ.λ.π» μας απάντησε.  Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πώς γίνονται οι έρευνες. Χαρτί, μολύβι, μοντέλο και… avanti!
Μα, είναι δυνατόν; Βρίσκει σήμερα εύκολα δουλειά ένας γιατρός ή ένας δικηγόρος; Πόσα θα πάρει ένας πρωτοδιοριζόμενος γιατρός στα 30 ή ένας ασκούμενος δικηγόρος, στα 25 του; Πόσα θα πάρει ένας δόκιμος μηχανικός ή δόκιμος πλοίαρχος; Έχει πει κανείς στους νέους μας ότι ο πλοίαρχος σήμερα σε ένα ποντοπόρο πλοίο κερδίζει περισσότερα από 6-7.000 ευρώ; Έχει πει κανείς ότι ένας επιτυχημένος πλοίαρχος σε μεγάλο κρουαζιερόπλοιο παίρνει τα διπλάσια; Φυσικά χωρίς έξοδα, αφού ζει στο πλοίο! Έχει πει κανείς στη νεολαία  μας, που ψάχνει να βρει δουλειά με το φανάρι, ότι  το ναυτικό φυλλάδιο ξαναγίνεται πανίσχυρο, όπως παλιότερα, ίσως και ανώτερο από το πανεπιστημιακό master; Αλλά τι να πεις σε μια χώρα, όπου εξέθρεψε μια ολόκληρη γενιά του φραπέ, γέμισε τα αμφιβόλου αξίας  και ποιότητας ΤΕΙ και μοιράζει πτυχία ανθοκομίας, ιχθυολογίας, ζαρατουστρισμού, αστρολογίας, αερολογίας και λοιπών «επιστημών» που δεν εξασφαλίζουν επάγγελμα;
Τι να πεις σε μια χώρα που αφάνισε την επαγγελματική εκπαίδευση και έκανε ακόμη και την κατ’ εξοχήν επαγγελματική ναυτική εκπαίδευση «γενική»; Τι να πεις σε μια χώρα της οποίας η κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δηλαδή) καταψήφισαν το άρθρο 19 του νομοσχεδίου για τη Ναυτιλία, που πρόβλεπε πρόσληψη Ελλήνων ως κατωτέρων πληρωμάτων; Θα πείτε «μα, με χίλια ευρώ;». Ναι, με χίλια, αφού στη στεριά δεν υπάρχει ούτε πενηνταράκι! Με τα μισά πηγαίνουν οι αλλοδαποί και έχουν γεμίσει τα ελληνικά βαπόρια ασιάτες. Αφού η κοινωνία γυρίζει πίσω το κοντέρ, θα αρχίσουμε πάλι από τα χίλια και θα ανεβαίνουμε! Αυτή είναι η ζωή, κύκλους κάνει. Έλαχε, όμως, η Ελλάδα να διαθέτει μεγάλη ναυτιλία και να προσφέρονται θέσεις εργασίας. Πού είναι οι Έλληνες; Έξι-εφτά μήνες διαρκεί το μπάρκο, μετά ένα δίμηνο στο σπίτι και πάλι θάλασσα, καμιά σχέση τα σημερινά βαπόρια με τα παλαιότερα. Άλλες συνθήκες, πολύ καλές, καινούρια τα βαπόρια.
Γιατί δεν είναι «ελκυστικό» ένα επάγγελμα που σε πληρώνει από την πρώτη μέρα, που σε ταξιδεύει σε άλλους τόπους και  εξασφαλίζει εισόδημα στην οικογένεια που σήμερα δεινοπαθεί;
Καλές είναι οι έρευνες, αλλά η αλήθεια είναι άλλη. «Ελκυστικό» σήμερα είναι το επάγγελμα που σου δίνει δουλειά και αμοιβή. Έτσι, για να μη γελιόμαστε!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - 2

Η ώρα της ευθύνης!

manoledakis mixalisΤου Μιχάλη Μανωλεδάκη*

Στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας και μπροστά στους κινδύνους που ναρκοθετούν την πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη, είναι απαραίτητο να συνδράμουν την εθνική προσπάθεια, δυνάμεις του ελληνισμού οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως μέχρι σήμερα. Δυνάμεις οι οποίες, λόγω του μεγέθους τους και του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν στις διεθνείς αγορές, μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την οικονομία της χώρας και να επαναφέρουν την ελπίδα στην κοινωνία.

περισσότερα...
 

kalpes gr

mathete pou_psifizete_2

Διαφήμιση

tea flavors_2

sirene_2

cotommatae_mini

PALLAS65

Διαφήμιση

renata maths_banner