Τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά για τα Δικαστήρια ξεπερνούν κάθε όριο

karydis dimitris

Του Δημήτρη Καρύδη*

 

«Με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά μας ενημερώνει, ότι μετά από συνάντηση που είχαν στελέχη του, την Παρασκευή 13 Απριλίου, με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή, το έργο της μεταφοράς των δικαστηρίων στο γιαπί της πρώην Ραλλείου προχωρά ικανοποιητικά! Μάλιστα τονίζεται στη ανακοίνωση ότι η καθυστέρηση των διαδικασιών οφείλεται στον Δήμο Πειραιά που εδώ και ένα χρόνο δεν έστειλε κάποιες απαντήσεις σε ερωτήματα που υποβλήθηκαν υπηρεσιακά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η παραπάνω παραδοχή δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.
Μήπως τελικά ισχύει αυτό που είχε υποστηρίξει πριν λίγο καιρό ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, ότι σχετικά με την μεταφορά των δικαστηρίων ισχύει η λαϊκή ρήση «εκεί μου μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι»;

Όλος ο Πειραιάς γνωρίζει ότι εδώ και 3,5 χρόνια, στο θέμα της μεταφοράς των δικαστηρίων παίζεται ένα κακόγουστο παιχνίδι, που ξεπέρασε κάθε όριο κοροϊδίας και εξαπάτησης.
-Ενώ έχουν γίνει δεκάδες συναντήσεις του Δημάρχου Πειραιά και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το ζήτημα παρέμεινε «κολλημένο» και οι υποσχέσεις για διενέργεια των αναγκαίων μελετών και εγγραφής των απαραίτητων κονδυλίων στον προϋπολογισμό, παρέμειναν λόγια του αέρα.
-Ενώ ανέλαβε πρωτοβουλία ο ΔΣΠ και μάζεψε χρήματα από φορείς του Πειραιά για να γίνει η μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου από το Πολυτεχνείο και να υπάρξει εκτίμηση της δαπάνης για την στατικότητα ( 4,5 εκατομμύρια Ευρώ) και του προϋπολογισμού του έργου ( 20- 23 εκατομμύρια ευρώ), υποκαθιστώντας ως μη όφειλε το κράτος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο αρμόδιος οργανισμός ΤΑΧΔΙΚ συνέχιζαν να ... «σφυρίζουν αδιάφορα», καθυστερώντας να αποδεχθούν την παραχώρηση του κτιρίου από το Δήμο Πειραιά.

Έπρεπε να φθάσουμε πριν… την «έκρηξη», όταν πριν ένα μήνα περίπου ο Δήμος Πειραιά και όλοι οι φορείς της πόλης (Δικηγορικός Σύλλογος, Επιμελητήρια, Επιστημονικοί φορείς, Εμπορικός Σύλλογος) κατήγγειλαν με επιστολή τους την πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και ο Δήμαρχος απείλησε να άρει την απόφαση της παραχώρησης του κτιρίου.
Τότε και μόνον τότε το ΤΑΧΔΙΚ αποδέχθηκε ως πρώτο βήμα την παραχώρηση του κτιρίου.

Όσο και να προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά να κάνει το μαύρο- άσπρο, προφανώς κινούμενος από μικροκομματικό πατριωτισμό, ας ρωτήσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ των οποίων είναι και αρκετοί Πειραιώτες), που κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή στις αρχές Μαρτίου και οι οποίοι δεν αναφέρουν το παραμικρό για δήθεν καθυστερήσεις του Δήμου, αλλά αντίθετα εγκαλούν την κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης γιατί «έχει δημιουργηθεί δυσφορία στους πολίτες, τον νομικό κόσμο και τους θεσμικούς φορείς του Πειραιά» από την καθυστέρηση μεταφοράς των δικαστηρίων.

Το μεγάλο θέμα βέβαια από δω και πέρα, είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την μελέτη δημοπράτησης και την χρηματοδότηση του έργου με την εγγραφή των απαραίτητων κονδυλίων στον προϋπολογισμό, για να μην έχουμε τα απαράδεκτα φαινόμενα της κατασκευής του Τραμ και του Μετρό, που όλο ολοκληρώνονται… και ποτέ δεν τελειώνουν.
Η πραγματικότητα είναι σκληρή και αμείλικτη και δεν αλλάζει με ψέματα αλλά μόνο με σκληρή δουλειά και σχέδιο».

* Ο Δημήτρης Καρύδης είναι πρώην βουλευτής και μέλος της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής

eep logo