Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση!

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Το Πάσχα πέρασε, μπήκαμε πια στους συνηθισμένους ρυθμούς και επιστρέφουν πια οι θεσμοί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η Κυβέρνηση αφού «διαπραγματεύτηκε» άπειρο χρόνο με τον εαυτό της κατά τα γνωστά, απαράλλακτα πρότυπά της,αφού πούλησε άφθονο αγωνιστιλίκι χωρίς πια να πείθει κανένα, προχώρησε σε μια νέα κωλοτούμπα. Είπε σ΄όλα ΝΑΙ, ενώ δεν πήρε τίποτα από αυτά που ζητούσε. Για άλλη μια φορά δημιούργησε ζημιά και πρόσθετο κόστος για την χώρα, πήρε νέες Μνημονιακές δεσμεύσεις και μάλιστα για χρόνους που ανοίγουν τον δρόμο σε ένα 4ο Μνημόνιο, υποσχέθηκε κι ΄άλλους φόρους,κι΄άλλες μειώσεις- χαριστική βολή στις συντάξεις! Πρόκειται για άλλο ένα θρίαμβο μιας υποτιθέμενης αριστερής Κυβέρνησης που χτυπιέται με τον νεοφιλελευθερισμό και την διαπλοκή ! Αυτός ο ισχυρισμός τείνει να καταλήξει σε ανέκδοτο πια.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο εύκολα όσο φαίνονται.Η αξιολόγηση δεν έχει τελειώσει ακόμα. Στις συζητήσεις που θα γίνουν με τους θεσμούς υπάρχουν ζητήματα που μπορεί να κρύβουν πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις για τον Α.Τσίπρα και βέβαια για την ζωή μας. Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για να οριστικοποιηθεί η Τεχνική Συμφωνία θα πρέπει να λάβουν υπόψη κρίσιμους παράγοντες. Η πορεία της Οικονομίας και η παρατεινόμενη ύφεση για παράδειγμα, θα απαιτήσουν μέτρα αντιμετώπισης των αποκλίσεων του 2017, όπως και ρυθμίσεις διασφάλισης του πλεονάσματος 3,5% για το 2018. Αυτό πρακτικά σημαίνει η νέα πρόσθετα μέτρα επί των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί η να έρθουν πιο μπροστά μέτρα που οι Κυβέρνηση με την ανοχή των θεσμών μετέθεσε σε χρόνους που θα επιβαρύνουν μια άλλη Κυβέρνηση. Είναι κι αυτό ένα ακόμα δείγμα πολιτικής εντιμότητας και κουτοπονηριάς. Όμως στην ζωή, δεν έρχονται τα πράγματα όπως τα κανονίζουν κάποια επικοινωνιακά επιτελεία η οι εσωκομματικές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ η και οποιουδήποτε.

Η αξιολόγηση θα κλείσει βέβαια. Αυτό έχει αποφασίσει ο σκληρός πυρήνας γύρω από το Α. Τσίπρα, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος προσπάθειας παράτασης του βίου της Κυβέρνησης συν ότι έχουν πια εκτεθεί ανεπανόρθωτα και δεν μπορούν να επανεμφανιστούν ως επαναστάτες. Όμως θα έχει και απρόβλεπτα μέτρα, όπως και πιθανές καθυστερήσεις που μπορεί να κοστίσουν την μη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτκής χαλάρωσης.

Τα ξέρει όλα αυτά ο Α. Τσίπρας που μας θύμισε τον πολυμήχανο Οδυσσέα από την Κέρκυρα, αφήνοντας τις σκέψεις να δουλέψουν συνειρμικά. Τα ξέρει, καταλαβαίνει τι έρχεται και γι αυτό άρχισε να λέει νέους μύθους η και καλαμπούρια. «Θα ανοίξει ο δρόμος για να μπορέσουμε να βγούμε από την επιτροπεία» μας είπε προκαλώντας θυμηδία. «Όταν θα γίνουν οι εκλογές, θα τις χάσετε» είπε στην συζήτηση στην Βουλή απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν να μην έχει δει τις 16,17 μονάδες διαφορά υπέρ της Ν.Δ σ΄όλες τις δημοσκοπήσεις, την αποσυσπείρωση του Κόμματός του, την αντίθεση του 85% των πολιτών στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και το ότι θεωρείται η τρίτη Μνημονιακή Κυβέρνηση ως προς την απόδοση (Τον περνάει και η Κυβέρνηση Σαμαρά και η Κυβέρνηση Παπαδήμου).

Τα ξέρει όλα αυτά ο Α. Τσίπρας και γι αυτό προσπαθεί να αλλάξει ατζέντα που θα περιλαμβάνει: Νέα παραμύθια – Καμιά κορδέλα σε έργο που άρχισε χρόνια πριν και βέβαια αρκετή σκανδαλολογία, λάσπη, εξεταστικές επιτροπές από τις οποίες θα εξαιρείται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (γιατί άραγε;). Θα περιλαμβάνει επιπλέον προσπάθεια να αναδειχθεί η αξία της πάλης του «νέου» κόντρα στις παθογένειες του «παλιού». Δυστυχώς όμως για αυτόν πάλιωσε πολύ νωρίς, έδειξε τον αναχρονιστικό τρόπο σκέψης σε χρόνο ρεκόρ και έχει γίνει αντιληπτό ότι υπονομεύει το μέλλον. Μας κούρασε και μας ισοπέδωσε την ζωή. Όλα τα άλλα είναι λόγια άνευ σημασίας.

Έτσι, όποτε και αν γίνουν εκλογές ( όχι πιο αργά πάντως από την Άνοιξη του 2018) θα υποστεί στρατηγική ήττα που αποτελεί και προϋπόθεση να μπούμε στον δρόμο της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής κανονικότητας. Το μεγάλο ζητούμενο είναι ο βαθμός ετοιμασίας των πραγματικά ευρωπαϊκών, μεταρρυθμιστικών δυνάμεων να οδηγήσουν την χώρα έξω από αυτόν τον ανυπόφορο κύκλο της κρίσης και των Μνημονίων. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση.

 

eep logo