Η ζημιά είναι μεγαλύτερη από ότι φαίνεται

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

 

Η περίπτωση του διεθνούς φήμης επιστήμονα κ. Κριμιτζή και ο τρόπος που του συμπεριφέρθηκαν δεν συνιστά ένα στιγμιαίο περιστατικό, που θα ξεχαστεί. Συνιστά δείγμα κατάντιας, παρακμής, αβάσταχτης ελαφρότητας μιας Κυβέρνησης που εμπιστεύεται τελικά μόνο τα παιδιά του κομματικού σωλήνα και τους υπάκουους. Η παραίτηση αυτή δείχνει ότι έχουμε φτάσει σ΄ένα σημείο που κανείς με προσωπικότητα και δική του ταυτότητα και πορεία δεν τους αντέχει και βέβαια και οι κυβερνώντες μας δεν αντέχουν άλλους. Αυτή η αλήθεια αποτελεί και ένα από τους λόγους της συντριπτικής πολιτικής και κοινωνικής απομόνωσής της.

Αν το θέμα βέβαια ήταν αν παθαίνουν ζημιά οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα ήταν μικρό το κακό. Το πρόβλημα είναι ότι η αντίληψη, η κουτοπονηριά , η αγωνία τους να σώσουν ότι σώζεται, τους οδηγεί σε πρακτικές που εμπεδώνουν παραπέρα τη αντίληψη της φαυλότητας, της αναξιοκρατίας, του κομματισμού. Εκπέμπουν επομένως το μήνυμα σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό να βλέπουν ότι σ΄αυτη την χώρα και μ΄αυτούς τους κυβερνώντες, δεν έχει κανένα νόημα να γυρισουν πίσω. Εκπέμπουν το μήνυμα και σε χιλιάδες ανθρώπους που θα μπορούσαν να κάνουν σχέδια για την Ελλάδα, ότι δεν υπάρχει μέλλον.

Αυτά συμβαίνουν όταν οι θεσμοί αντιμετωπίζονται ως πηγή ψήφων και όχι παραγωγής πολιτικής, έργων,αποτελεσμάτων. Όταν επιστήμονες του επιπέδου ενός Κριμιτζή αντιμετωπίζονται – αν τολμήσουν να μιλήσουν – ως ανεπιθύμητοι και περίπου τεμπέληδες από έμμισθους ενός νεοσταλινικού μορφώματος που κάποιοι εντοπίζουν μάλιστα την σοσιαλδημοκρατικοποίησή τους! Μήπως τα ίδια δεν έγιναν και όταν δεκάδες επιφανείς Έλληνες ήρθαν από τα καλύτερα διεθνως Πανεπιστήμια για να στελεχώσουν τα Συμβούλια Διοίκησης σε Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι και έφυγαν τρέχοντας;

Η ζημιά είναι επομένως πολύ μεγαλύτερη απ΄ότι φαίνεται. Μπορεί λοιπόν, όσοι φέρονται με αυτή τη αντίληψη να δημιουργήσουν συνθήκες Ανάπτυξης; Μοιάζει μάλλον με ανέκδοτο. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να σέρνεται γα χρόνια και νέες καταιγίδες – ίσως και πιο ισχυρές - να εμφανιστούν τώρα που υποτίθεται ότι βγαίνουμε καθαρά από το Πρόγραμμα και θα προχωρήσουμε δήθεν δυναμικά, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι.

Αυτή είναι η αλήθεια. Η θα υπάρχει αλλαγή ή η χώρα θα διαλύεται σερνόμενη και ευτελιζόμενη.

eep logo