«Το τελευταίο σημείωμα» στο ΜΠΛΟΚ 15

block 15 ypetha 1

Εκδήλωση του ΥΠΕΘΑ για την ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Ρήγα, στο πλαίσιο της Ημέρας Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, διοργάνωσε εκδήλωση στο επιβλητικό κτίριο ΜΠΛΟΚ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, όπου προβλήθηκε η ταινία «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη. Στο βαρύ και ψυχρό σκηνικό του κτηρίου, μέσα στους ίδιους τους θαλάμους μαρτυρίου και τα κελιά αναβίωσαν σκηνές που διαδραματίστηκαν εδώ το 1944.

block 15 ypetha 2

Από το Κτίριο-κολαστήριο του ΜΠΛΟΚ 15 και το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης, πέρασαν πάνω από 21 χιλιάδες κρατούμενοι αγωνιστές της ελευθερίας. Μεταξύ τους πολλοί Έλληνες Εβραίοι, που οδηγήθηκαν στη συνέχεια στα εκτελεστικά αποσπάσματα, σε καταναγκαστικά έργα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και αλλού. Ανάμεσά στις χιλιάδες των κρατουμένων, πάνω από 700 εκτελέστηκαν στην Καισαριανή και 200 από αυτούς την Πρωτομαγιά του 1944.

Αποτελεί μια εκδήλωση μνήμης και τιμής και ταυτόχρονα μια προσπάθεια που προσομοιάζει σε μηχανή του χρόνου η οποία μετατρέπει την ιστορική μνήμη σε βιωματική εμπειρία. Στο ψυχρό σκηνικό του Κτιρίου, επιχειρείται ανάδυση της ιστορικής μνήμης. Ανάμεσα στους τοίχους των μικρών θαλάμων που ανάσαινε και φτερουγούσε το μεγαλείο των ανθρώπων που νίκησαν το θάνατο όχι στα λόγια αλλά έμπρακτα, γιατί απλά αγωνίζονταν για κάτι που υπερβαίνει το θάνατο.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για πρώτη φορά στο πλαίσιο της ημέρας εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, τιμά τους αγωνιστές της σε αυτό το χώρο μαρτυρίου.

Μπλόκ 15 1943-44

ΙΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ
ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ ΚΑ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ

Φωτογραφίες : ©Ελένη Γρηγοριάδου

eep logo