Κ.Κατσαφάδος: 72 ευρώ η λήψη ενός απλού πιστοποιητικού για τους κατοίκους της Ύδρας

ydra

Λόγω έλλειψης Ειρηνοδικείου στο νησί

 

Ερώτηση για την έλλειψη Ειρηνοδικείου στην Ύδρα, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος.
Ο κ. Κατσαφάδος επισημαίνει στην Ερώτησή του ότι οι κάτοικοι της Ύδρας, λόγω της μη άμεσης σύνδεσης του νησιού ακτοπλοϊκά με την Αίγινα και τις Σπέτσες, όπου υπάγονται οι πολιτικές και ποινικές υποθέσεις αντίστοιχα, είναι υποχρεωμένοι για ένα απλό πιστοποιητικό να δαπανούν το λιγότερο 72 ευρώ, δηλαδή εισιτήρια από Ύδρα προς Πειραιά 56 ευρώ με επιστροφή και εισιτήρια με συμβατικό πλοίο από Πειραιά προς Αίγινα 16 ευρώ με επιστροφή. Σε περίπτωση δε επιθυμίας παράστασης σε πολιτική δίκη ή μετάβαση των μαρτύρων στην Αίγινα, θα πρέπει οι κάτοικοι της Ύδρας να διαμείνουν ένα τουλάχιστον βράδυ στο Πειραιά ή στην Αίγινα μισθώνοντας κατάλυμα. Αντιστοίχως, για την παράσταση σε ποινική υπόθεση στις Σπέτσες θα πρέπει να δαπανήσουν 23 ευρώ για εισιτήρια και ενδεχομένως ποσό για μίσθωση καταλύματος.
Την ίδια ώρα, στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας Αττικής λειτουργούν Ειρηνοδικεία, δηλαδή υπάρχουν Ειρηνοδικεία Σπετσών, Καλαυρίας (Πόρου), Αίγινας και Σαλαμίνας, παρόλο που η σύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι ευκολότερη.

Καταλήγοντας την Ερώτησή του, ο Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

1. Εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας Ειρηνοδικείου και Πταισματοδικείου στην Ύδρα και μεταβατικής έδρας σε αυτό τουλάχιστον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιώς;
2. Μέχρι τότε, εξετάζει την αλλαγή της τοπικής αρμοδιότητας, ώστε οι πολιτικές και ποινικές υποθέσεις των κατοίκων της Ύδρας να υπάγονται στο Ειρηνοδικείο και Πταισματοδικείο Πόρου ή Πειραιώς, στα οποία η μετάβαση είναι ευκολότερη;

 

eep logo