«Εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή του Νοσοκομείου Νίκαιας»

kratiko nosokomeio nikaias

Δήλωση του Παναγιώτη Κατηφέ, υποψήφιου Δημάρχου Νίκαιας-Ρέντη

«Σήμερα η περιοχή γύρω από το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας στην οποία βρίσκονται το 6ο Γυμνάσιο, το 4ο Λύκειο, η μεγαλύτερη παιδική χαρά της πόλης και οι εργατικές πολυκατοικίες, έχει μετατραπεί σε περιοχή διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων διαδοχικά από ΠΑΣΟΚ Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ναρκωτικά. Είναι η πολιτική που υπoχρηματοδοτεί και αφήνει χωρίς προσωπικό προγράμματα απεξάρτησης όπως το ΚΕΘΕΑ και το 18 Άνω και υπoστελεχώνει τα Κέντρα Πρόληψης.

Είναι η ίδια πολιτική που αφήνει όλους τους δήμους του Πειραιά χωρίς Κέντρο Πρόληψης, που ενώ έχει αποφασιστεί από το 2015 η λειτουργία του και έχει επιχορηγηθεί με 200.000 ευρώ, ακόμα δεν έχει λειτουργήσει. Ζήτημα για το οποίο έχει ευθύνη η Περιφέρεια και η σημερινή Δημοτική Αρχή Νίκαιας Ρέντη που συμμετέχει στο Δ.Σ. και παρά τις συνεχείς ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν έχουμε πάρει ουσιαστικές απαντήσεις για τη μη λειτουργία του εδώ και δύο χρόνια.

Αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη και ήδη από το 2012 το έχει επισημάνει η Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης όταν φορείς και μαθητές διαμαρτύρονταν για τη μεταφορά του προγράμματος υποκατάστασης με μεθαδόνη και βουπρενορφίνη στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Απέναντί μας δεν είναι οι εξαρτημένοι αλλά η πολιτική που τους έχει φέρει στη χρήση, τα αδιέξοδα που γεννά ο σημερινός χαρακτήρας της κοινωνίας όπως η ανεργία, η φτώχεια, η εμπορευματοποίηση της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού που σπρώχνει χιλιάδες νέους στο περιθώριο της ζωής.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, διεκδικούμε μία αντί ναρκωτική πολιτική που θα πατά στο τρίπτυχο Πρόληψη - Θεραπεία - Κοινωνική Επανένταξη. Είμαστε αντίθετοι με τη γενίκευση του θεραπευτικού μοντέλου με τα υποκατάστατα ηρωίνης που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αναποτελεσματική γιατί απευθύνεται μόνο σε ηρωινομανείς, όταν το 85% των Ελλήνων χρηστών σήμερα κάνουν χρήση πάνω από τρεις ουσίες παράλληλα. Είμαστε αντίθετοι με τη χρήση αυτών των προγραμμάτων στα δημόσια νοσοκομεία. Το μόνο που πέτυχαν ήταν να σπάσουν πιάτσες από το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά και να τις μεταφέρουν περιφερειακά και γύρω από τα νοσοκομεία σχεδόν όλης της Αττικής. Σήμερα τα προγράμματα με υποκατάστατα ηρωίνης του ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία έχουν αποτελεσματικότητα 10% για τους χρήστες ηρωίνης και μόνο για μία ουσία, παράλληλα τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και του 18 Άνω έχουν αποτελεσματικότητα περίπου 70% από όλες τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Αυτή η πολιτική είναι ίδια που από τη μία υποβαθμίζει την πρόληψη και τη θεραπεία και από την άλλη προωθεί την αθώωση ναρκωτικών γιατί θέλουν τη νέα γενιά στο περιθώριο της ζωής και των αγώνων. Για τη Λαϊκή Συσπείρωση αυτό το ζήτημα, δηλαδή της ζωής και των αναγκών των νέων ανθρώπων είναι ζήτημα μάχης και πρώτης γραμμής.

Παλεύουμε για λειτουργία κέντρου πρόληψης στην πόλη μας που θα καλύπτει τις ανάγκες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.
Παλεύουμε για δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό για κάθε νέο της πόλης στα προγράμματα του δήμου.
Παλεύουμε για χώρους αθλητισμού και πολιτισμού στην πόλη που θα ενισχύουν την ολοκλήρωση της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων.
Παλεύουμε για μέτρα ενάντια στη σχολική διαρροή και για υποδομές εκπαίδευσης στην πόλη με σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις.

Θέλουμε τη νεολαία όρθια και με καθαρή συνείδηση για να μπορεί να παλέψει για τη ζωή που δικαιούται και της αξίζει».

 

eep logo