Portnet - Η Πρώτη Πύλη για την Ναυτιλία και τον Πειραιά

Thu30032017

Last updateThu, 30 Mar 2017 8pm

Notice
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η «Παγόδα»

1 pagoda limani

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, ιδίως η στέγη της που της έδωσε και το όνομα «Παγόδα», την κάνει ξεχωριστή. Απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο, σχεδόν στην είσοδο του λιμανιού, η «Παγόδα» χτίστηκε με μια ιδιαίτερη τεχνική σε ότι αφορά τη στήριξη της στέγης της μετατρεπόμενη έτσι σε ξεχωριστό τοπόσημο για την πόλη και το λιμάνι.


Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν ο ΟΛΠ ολοκλήρωσε το συγκεκριμένο σχέδιο να χτιστεί ένας σύγχρονος σταθμός για τους ταξιδιώτες των υπερωκεάνιων, που έφευγαν κατά χιλιάδες από την Ελλάδα της φτώχιας, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, κυρίως στην Αμερική ή την Αυστραλία. Βέβαια τον πραγματικό της ρόλο δεν τον έπαιξε σχεδόν ποτέ, αφού όταν παραδόθηκε, η εποχή των διηπειρωτικών ταξιδιών με πλοία είχε πια αντικατασταθεί από τα αεροπλάνα.

Έμεινε λοιπόν η «Παγόδα» να χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις και να ταυτιστεί για σχεδόν 30 χρόνια με τα «Ποσειδώνια». Το 2004 έγινε για τελευταία φορά στον Πειραιά η μεγαλύτερη ναυτιλιακή έκθεση του κόσμου. Έκτοτε η «Παγόδα» ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε, καθώς οι αναγκαίες επισκευές στη στέγη κρίθηκαν εξαιρετικά δαπανηρές και τα «Ποσειδώνια» αναζήτησαν και βρήκαν τη δική τους στέγη στον πιο σύγχρονο και πολύ μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο του αεροδρομίου, στα Σπάτα. Η μεγαλύτερη ναυτιλιακή έκθεση του κόσμου γίνεται πλέον στα ...Μεσόγεια. Γελάει ο κόσμος με το ανέκδοτο.

Αλλά η «Παγόδα» έχει μείνει στον Πειραιά και κάτι θα έπρεπε να γίνει μ’ αυτήν. Κάπως να αξιοποιηθεί για την πόλη. Επί δημαρχίας Β. Μιχαλολιάκου, όταν το 2012-14 πρωθυπουργός ήταν ο κουμπάρος του Αντ.Σαμαράς, είχε πέσει μια ιδέα να δοθεί το κτίριο της «Παγόδας» στο Δήμο και να στεγαστούν εκεί υπηρεσίες υποδοχής και ενημέρωσης των επιβατών της κρουαζιέρας, αλλά και μια αγορά προώθησης ιδιαίτερων ελληνικών προϊόντων. Μάλιστα από την τότε διοίκηση του ΟΛΠ άφηναν να διαρρεύσει ότι η παραχώρηση του κτιρίου (ουσιαστικά άχρηστου πλέον για τον ΟΛΠ) ήταν κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί.

Όπως πάρα πολλές ιδέες πάντως, έτσι κι αυτή έμεινε στον αέρα. Το μόνο που έγινε πραγματικά ήταν κάποια στιγμή να κηρυχθεί η «Παγόδα» σύγχρονο μνημείο. Και βεβαίως η αρχιτεκτονική της – είπαμε – είναι ξεχωριστή. Από την άλλη, ο χαρακτηρισμός της σε μνημείο καθιστά απολύτως προβληματική οποιαδήποτε παρέμβαση θα μπορούσε να χρειαστεί για να απκτήσει μια λειτουργική χρήση το κτίριο. Μόνο για την επισκευή της στέγης έχουν πρόχειρα ακουστεί νούμερα που κινούνται μεταξύ 25 και 30 εκατομμυρίων ευρώ!
Για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους, η ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κόστισε περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ!

Έτσι όμως, ο Πειραιάς και μάλιστα το κέντρο του, κληρονομεί ένα ακόμη κέλυφος μετά τον Πύργο και τη βίλα Ζαχαρίου, αλλά και τη Ράλλειο που έστω θα αρχίσουν κάποτε εργασίες για να στεγαστούν εκεί τα δικαστήρια, έρχεται η «Παγόδα» να προστεθεί στα κτίρια –φαντάσματα. Ανεβάζοντας κι άλλο τον πήχυ για όποια Δημοτική Αρχή προσπαθήσει να δώσε πνοή στα νεκρά κτίρια της πόλης.

Αναγνώστης Κέντρος

26 Mar 2017 13:03
Από την Παλιά Κοκκινιά στην πλατεία Κοραή και το Πασαλιμάνι

«Η Παλιά Κοκκινιά, η γειτονιά μου, δεν ήταν ποτέ μια ουδέτερη συνοικία», λέει στο Portnet ο Νίκος Διαμαντής. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μας ταξιδεύει σε μια διαδρομή με αφετηρία τη γειτονιά του και τα νεανικά του χρόνια.

Read more...
26 Mar 2017 09:39
Μονοπάτι στην άκρη της πόλης

Κατεβαίνεις στην καρδιά του λιμανιού. Στον Ηλεκτρικό Σταθμό, το «Σιδερένιο Ποτάμι», που εδώ και πάνω από έναν αιώνα συνδέει τον Πειραιά με την Αθήνα.

Read more...
21 Mar 2017 12:29
Ψίθυροι και παράσιτα

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη δημιουργία και (παρά τις αντιξοότητες) συνεχή λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πειραιά, του γνωστου Κανάλι-1.

Read more...
16 Mar 2017 10:32
Η «Παγόδα»

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, ιδίως η στέγη της που της έδωσε και το όνομα «Παγόδα», την κάνει ξεχωριστή. Απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο, σχεδόν στην είσοδο του λιμανιού, η «Παγόδα» χτίστηκε με μια ιδιαίτερη τεχνική σε ότι αφορά τη στήριξη της στέγης της μετατρεπόμενη έτσι σε ξεχωριστό τοπόσημο [ ... ]

Read more...
14 Mar 2017 11:07
Με μια βάρκα στο Νησάκι

Ο Όμιλος Ερετών είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία και συνεχή λειτουργία αθλητικό σωματείο στην Ελλάδα. Όπως μπορεί να δει κανείς στην πρόσοψη του πέτρινου κτιρίου στο οποίο στεγάζεται, στην καρδιά του Πασαλιμανιού,

Read more...
10 Mar 2017 12:14
Καραντάσης, Δεληγιάννης, Τσίλερς

Ήταν Φεβρουάριος ή Μάρτιος του 1979 με τον αέρα να «ξυρίζει» στην πλατεία Αλεξάνδρας. Το επιβλητικό καφενείο του Καραντάση με τα μαρμάρινα τραπεζάκια του,

Read more...
03 Mar 2017 11:38
Από του Φακιολά στου Λελούδα

Υπάρχει μια παλιά γκραβούρα του 1904 που δείχνει ένα τραμ στη Φρεαττύδα (!) περίπου μπροστά στις βίλες του Σκουλούδη ή του Καμπέρου, πάνω από το σπίτι του Φακιολά.

Read more...
24 Feb 2017 13:49
Βίοι αντίθετοι

Είναι αρκετά τα σημεία, κυρίως στον κεντρικό Πειραιά, που ανάμεσα σε πολυκατοικίες, λιγότερο ή περισσότερο ενδιαφέρουσες, στριμώχνονται ζευγάρια μεγάλων κατοικιών, νεοκλασικών συνήθως, που πασχίζουν να κρατήσουν τη μνήμη περασμένων εποχών.

Read more...
Other Articles

// Τα πιο Διαβασμενα

// RSS Feeds
// ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Portnet

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τηλέφωνο: 210 4515341
Fax : 210 4515316

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ιδιοκτησία : ΠΛΕΥΣΙΣ ΕΠΕ

Γενική Διεύθυνση : Ελπίδα Γραμματικοπούλου 

Υπεύθυνος πωλήσεων - Διαφήμισης : Αλέξανδρος Βουλβουτζής,
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">τηλ. : 6907 663616

Αρθρογράφοι : Τάσος Αβραντίνης, Γιώργος Θεοτοκάς, Δημήτρης Καπράνος, Γιάννης Καραλόγος, Αναγνώστης Κέντρος, Χάρης Μακρής, Δημήτρης Πουλακίδας 

Φωτογραφία /video : Δημήτρης Βρανάς - Γιώργος Χριστάκης 

Σύμβουλος Ανάπτυξης: Αλέξανδρος Πανίδης

Τεχνική υποστήριξη: Infomarine LTD

Νομικός Σύμβουλος : Λεωνίδας Κουτρουμάνος, Κολοκοτρώνη 72, Πειραιάς,  T.K. 185 35 - 2104111767   (Δ.Πειραιά, Ν. Αττικής)