Η υποκριτική χειραψία Τσίπρα στο εγκαταλελειμμένο Λιμενικό Σώμα

varvitsiotis miltiadis

Άρθρο Μ. Βαρβιτσιώτη στο "Πρώτο Θέμα"

Τα πρόσφατα επεισόδια γύρω από τις βραχονησίδες των Ιμίων και η απόπειρα των Τούρκων να επιχειρήσουν τον εμβολισμό του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης 090 ΓΑΥΔΟΣ -εντός των χωρικών μας υδάτων, μάλιστα- απετέλεσαν αναμφίβολα μια άκρως επιθετική και προκλητική ενέργεια. Ανέδειξαν, για πολλοστή φορά, όχι μόνο την παγιωμένη διάθεση των γειτόνων μας να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και τον κρίσιμο εθνικά ρόλο που επιτελεί για την πατρίδα μας το Λιμενικό Σώμα.

Κατέδειξαν με εμφατικό τρόπο ότι κύριο και πρωταρχικό μέλημα της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας θα πρέπει να είναι η διαρκής μέριμνα για το προσωπικό του και η συνεχής προσπάθεια για την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και τη διατήρηση σε επιχειρησιακή ετοιμότηταόλων των πλωτών, εναέριων και χερσαίων μέσων του. Εκμεταλλευόμενη κάθε διαθέσιμη χρηματοδοτική πηγή, αξιοποιώντας κάθε δυνατή χορηγία της εφοπλιστικής κοινότητας. Δυστυχώς, σήμερα, παρά τις μεγαλοστομίες Τσίπρα για το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Ναυτιλίας αυτό μέχρι τώρα έχει μείνει στα χαρτιά.

Και ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά, στην οποία συμμετείχα με την ιδιότητα του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, για χρονικό διάστημα 18 μηνών, προσπάθησε και πέτυχε, εξαντλώντας το σύνολο σχεδόν των διαθέσιμων πόρων, να αναβαθμίσει και να ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό, τόσο τα πλωτά, όσο και τα χερσαία μέσα του Λιμενικού Σώματος, τώρα, δυστυχώς, δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Τότε αγοράσαμε σκάφη (μεταξύ των οποίων και το ΠΑΘ Γαύδος), άλλα 128 χερσαία μέσα διαφόρων τύπων, αυτοκινούμενα scannerγια τα λιμάνια, ηλεκτρονικό εξοπλισμό (θερμικές κάμερες κ.α.) αξίας περίπου 65 εκατ. Ευρώ, επιτυγχάνοντας, μεταξύ άλλων, πολλές ιδιωτικές δωρεές.

Σε αντίθεση, όμως, με τα προαναφερόμενα η κυβέρνησητου ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει καμία σοβαρή προσπάθεια αγοράς υλικών και μέσων,πλην της προκηρύξεως για τη προμήθεια δύο περιπολικών σκαφών, η οποία είναι σε εξέλιξη, και για την οποία, παρά τις συνήθεις βαρύγδουπες διακηρύξεις ότι θα δώσει δουλειά σε «ελληνικά χέρια», κανένα ελληνικό ναυπηγείο δεν υπέβαλε προσφορά.

Το δε βασικότερο εξοπλιστικό σύστημα -μείζονος εθνικής σημασίας, μάλιστα- του οποίου η προκήρυξη έπρεπε να προχωρήσει ήταν το Ολοκληρωμένο Σύστημα Θαλάσσιας Επιτήρησης,το οποίο με ένα πλέγμα radar και καμερών θα παρείχε πλήρη εικόνα για το συμβαίνει στα ανατολικά σύνορα του Αιγαίου, κάθε ώρα και κάθε στιγμή. Είναι το πρόγραμμα που σχεδιάσαμε από κοινού επί των ημερών μας, το Υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, και το οποίο δέχθηκε η Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει με 30 εκατ. Ευρώ. Ακόμα και αυτό, όμως, έχει μείνει στα συρτάρια, με τις γνωστές συνέπειες των τελευταίων ετών, τόσο στην μετανάστευση όσο και στα εθνικά θέματα.

Σήμερα, στα 3 χρόνια Σύριζα- Ανελ, από τους συνολικούς πόρους των 238 εκατ. που περιλαμβάνει το πρόγραμμα Ασφάλειας Συνόρων για την περίοδο 2015-2020 και ειδικά από τα 140,92 που έχουν διατεθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει ολοκληρωθεί κανένας διαγωνισμός. Τα μόνα χρήματα που ήρθαν ήταν μόνο για έκτακτες χρηματοδοτήσεις 6,5 εκατ. αναγκών της περιόδου 2015-2016. Το 2017, μάλιστα, κανένας φορέας της κυβέρνησης δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ούτε ένα ευρώ!

 

Επομένως, τα σημερινά συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, και, ειδικά, στον αποτυχημένο Υπουργό του, θα πρέπει να ξεχαστούν σύντομα. Γιατί θα πρέπει να επικεντρωθούν-αποκλειστικά και μόνο- προς τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που, ακόμη και υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους «φυλάσσοντας Θερμοπύλες» στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, εν ονόματι όλης της Ευρώπης.

eep logo