«Πόλη καλής πρακτικής URBACT» ο Πειραιάς

peiraias night 2

Διάκριση μεταξύ 270 προτάσεων και ευρεία αναγνωρισιμότητα στον Δήμο Πειραιά – Τον Οκτώβριο στο Ταλίν η τελετή βράβευσης

 

Ο Δήμος Πειραιά συμμετείχε στην πρόσκληση του Ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT III με τίτλο “Good Practice Call”, υποβάλλοντας το διαγωνισμό καινοτομίας “BlueGrowth Initiative” ως Καλή Πρακτική.

Το URBACT III είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας, συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΤΠΑ και τα Κράτη Μέλη/Κράτη Εταίρους (Ελβετία και Νορβηγία) με κύριο στόχο, την προώθηση της ολοκληρωμένης & βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στην Πολιτική της Συνοχής.
Η συγκεκριμένη πρόσκληση για την υποβολή καλών πρακτικών, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και ανταγωνιστική μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, καθώς υποβλήθηκαν συνολικά 270 προτάσεις από 219 πόλεις από 29 διαφορετικές χώρες.

Η πρόταση του Δήμου Πειραιά για το διαγωνισμό καινοτομίας «BlueGrowth Initiative» επελέγη μεταξύ των 270 προτάσεων και ο Πειραιάς έλαβε τον τίτλο «Πόλη Καλής Πρακτικής URBACT».

Με τη διάκριση αυτή, ο Δήμος θα επωφεληθεί από την ευρεία αναγνωρισιμότητα που προσφέρει το Πρόγραμμα URBACT, καθώς θα έχει την ευκαιρία να:
• Συμμετέχει σε δίκτυα για τη βιώσιμη ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό χώρο
• Συμμετέχει σε εκδηλώσεις για την ανάδειξη καλών πρακτικών –URBACT
• Συμμετέχει σε δράσεις προβολής όπως:
- ειδική έκδοση των Καλών Πρακτικών URBACT
- παρουσίαση των Καλών Πρακτικών σε βασικές εκδόσεις του URBACT
- προβολή μέσω ειδικής ιστοσελίδας αφιερωμένης στις Καλές Πρακτικές URBACT
- δυνατότητα παρουσίασης και προβολής των Καλών Πρακτικών και σε εθνικό επίπεδο σε συνεργασία με τα Εθνικά Σημεία Επαφής URBACT
- προβολή μέσω οπτικοακουστικών μέσων και εργαλείων
• Αποτελέσει «Πρεσβευτή» της βιώσιμης ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης μέσω εκδηλώσεων του Προγράμματος URBACT (συνέδρια, σεμινάρια, δραστηριότητες για την Αστική Ατζέντα της ΕΕ).

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης δήλωσε: «Ο Δήμος Πειραιά πιστεύει στη δυναμική και τις προοπτικές της γαλάζιας ανάπτυξης για την πόλη και εργάζεται προς όλες τις κατευθύνσεις για να τις αναδείξει. Η διάκριση του Πειραιά ως «Πόλη Καλής Πρακτικής URBACT», για το διαγωνισμό καινοτομίας BlueGrowth, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να μοιραστεί ο Δήμος την εμπειρία του σε θέματα γαλάζιας ανάπτυξης, αφού θα ηγηθεί της διαδικασίας κατανόησης, προσαρμογής και υιοθέτησης της Καλής Πρακτικής από άλλες πόλεις, μέσω του Δικτύου Μεταφοράς Καλών Πρακτικών που θα δημιουργηθεί από το URBACT».

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο Ταλίν της Εσθονίας τον Οκτώβρη του 2017 όπου θα απονεμηθεί επισήμως στην πόλη του Πειραιά ο τίτλος της «Πόλης Καλής Πρακτικής URBACT».

 

eep logo