ΕΣΠ: Ο τζίρος, η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση δεν ωφελούνται από τις ανοικτές Κυριακές

agora sotiros

Με αφορμή τη Δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς απέστειλε ενημερωτική επιστολή στα μέλη του, ως ακολούθως:

«Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ τεύχος Β/2332/7-7-2017) η Υπουργική απόφαση για τον ορισμό των περιοχών βάσει της οποίας επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε εφαρμογή της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς εκφράζει για μια ακόμη φορά την έντονη αντίθεσή του σε αυτή την απόφαση. Ο Τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων, η Επιχειρηματικότητα και η Απασχόληση δεν πρόκειται να ωφεληθούν με τέτοιες πρωτοβουλίες. Τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ήδη γνωστά. Απλά η περιορισμένη καταναλωτική δαπάνη κατανέμεται σε περισσότερες ημέρες, διατηρώντας τον συνολικό τζίρο της αγοράς σταθερό, αυξάνοντας όμως τα κόστη. Παράλληλα είναι φανερό πως δημιουργείται επιχειρηματικό περιβάλλον που ευνοεί τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής, τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας είναι αδύνατο να αντέξουν το μεγάλο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος.

Η Κυριακή είναι παραδοσιακή ημέρα αργίας για τους Έλληνες και έτσι πρέπει να παραμείνει. Η νομοθετική αυτή παρέμβαση της Κυβέρνησης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο αναγνώρισε ότι η Κυριακάτικη αργία αποτελεί συνταγματικό, απαραβίαστο και αναντικατάστατο δικαίωμα των επαγγελματιών και εργαζομένων, που σχετίζεται τόσο με την ανάγκη ανάπαυσης, όσο και με την διατήρηση της παραδοσιακής οικογενειακής ζωής.

Το επιχείρημα της απελευθέρωσης της αγοράς δεν ισχύει στη χώρα μας, καθώς η οικονομία μας τελεί υπό περιορισμό και η επιχειρηματικότητα είναι δέσμια των capital controls, αλλά ούτε και η εξυπηρέτηση της τουριστικής κίνησης, που αναφερόταν επίσης στην εισηγητική έκθεση. Ωστόσο βάσει της εμπειρίας μας, αλλά και της πάγιας και κατηγορηματικής αντίθεσής μας στην απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων της Κυριακές, θεωρούμε ότι τα καταστήματα του Πειραιά, αλλά και των άλλων αστικών κέντρων που εμπεριέχονται στην Υπουργική απόφαση, δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από το Κυριακάτικο άνοιγμα, ενώ η μονιμοποίηση της έλλειψης χρημάτων από τους καταναλωτές, είναι μια υπάρχουσα απειλή, που κυριαρχεί στην ελληνική αγορά, αποτελεί εσωτερική αγωνία όλων των εμπόρων και ενισχύει το επιχείρημα ότι για να λειτουργήσει μια αγορά θα πρέπει να υπάρχουν καταναλωτές. Το αποτέλεσμα δε από την εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης θα είναι προφανές και άμεσο, ακόμη περισσότερα λουκέτα, ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, ακόμη εντονότερη ύφεση, ακόμη οξύτερη κρίση και αλλαγή του εμπορικού χάρτη της χώρας μας εις όφελος των πολυεθνικών συμφερόντων.

Ο Σύλλογός μας, πιστός στις δεσμεύσεις του, δεν εκφράζει καμία αντίθεση για τις 8 Κυριακές, τις οποίες ο εμπορικός κόσμος έχει αποδεχθεί, όμως είναι αντίθετος σε κάθε σχέδιο ή σενάριο πλήρους απελευθέρωσης της Κυριακάτικης αργίας, το οποίο θα πρέπει να γίνει συνείδηση, τόσο των επιχειρηματιών- εμπόρων, όσο και των καταναλωτών.

Για το σκοπό αυτό συμμετέχει ενεργά στις όποιες ενέργειες της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας προκειμένου να μην τεθεί σε ισχύ η Υπουργική απόφαση με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.»

eep logo