Αντικατοχική εκδήλωση στον Πειραιά

peiraias antikatoxiki

Για τα 43 χρόνια από το πραξικόπημα και τη τουρκική εισβολή στην Κύπρο

 

Ο Πειραιάς τίμησε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974, στην αντικατοχική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες, στην πλατεία Κανάρη, στο Πασαλιμάνι.

Την εκδήλωση οργάνωσαν: η Πρεσβεία της Κύπρου, ο Δήμος Πειραιά, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, η Ένωση Κυπρίων Ελλάδος και τα Κυπριακά Παροικιακά Σωματεία της Αττικής με τη συμμετοχή και της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων Κύπρου.

Κεντρικοί ομιλητές σε αυτήν την εκδήλωση τιμής και μνήμης ήταν ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βασίλης Πάλμας, καθώς και ο Δήμαρχος Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Ο.Ε.) κ. Γιώργος Λιασής και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.) κ. Γιώργος Συλλούρης. Ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα από τη μικτή χορωδία Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Γκογκόση.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:
«Εξοχότατε Κύριε Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας,
κύριοι Υπουργοί,
κυρίες και κύριοι βουλευτές,
κύριε Δήμαρχε,
κύριοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πόλη μας η απόφαση της Κυπριακής Πρεσβείας προκειμένου η φετινή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα τραγικά γεγονότα του 1974 στην Κύπρο να πραγματοποιηθεί στον Πειραιά.

Έχουν περάσει 43 ολόκληρα χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Είναι αδιανόητο και ανεπίτρεπτο το ότι, για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έχει βρεθεί λύση από τους διεθνείς οργανισμούς στο θέμα της κατοχής και της διχοτόμησης ενός ελεύθερου κράτους και συγκεκριμένα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο προφανής κίνδυνος που υπάρχει με τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης είναι η κατοχή να θεωρηθεί δεδομένη. Δυστυχώς, όπως κι ο Πρέσβης είπε, ούτε οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έφεραν κάποιο αποτέλεσμα που να γεννά μεγάλη αισιοδοξία, καθώς η Τουρκία δεν προσήλθε με την απαιτούμενη θετική διάθεση και σε αυτό τον διάλογο.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Κυπριακός Ελληνισμός έχουν επιδείξει μεγάλα αποθέματα αντοχής και υπομονής και είναι ο παράγοντας που αναζητά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ.

Η 20η Ιουλίου θα τιμάται πάντα ως ημέρα τιμής και μνήμης για αυτούς που με ηρωισμό αντιμετώπισαν τον εισβολέα, για αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ή εκτελέστηκαν, για αυτούς που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες, για τους χιλιάδες μέχρι σήμερα αγνοουμένους της Κύπρου.
Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ και στο πραξικόπημα που προηγήθηκε και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της Κύπρου.

Με γνώμονα τα παραπάνω ένα είναι βέβαιο ότι μόνο με ενότητα ομοψυχία, δυναμισμό, αλλά και ψυχραιμία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα και τις δύσκολες καταστάσεις που παρουσιάζονται ή πιθανόν να παρουσιαστούν στο μέλλον.

Κλείνοντας, αυτόν τον σύντομο χαιρετισμό θα ήθελα και από αυτό εδώ το βήμα, από την Πλατεία Κανάρη, να εκφράσω για ακόμα μια φορά την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας στον αγώνα του Κυπριακού λαού.

Εύχομαι ειλικρινά σύντομα να υπάρξει μια δίκαιη λύση που θα επαναφέρει την κανονικότητα και θα συμβάλλει στην σταθερότητα και την ασφάλεια και της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Σας ευχαριστώ πολύ».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης. Οι Βουλευτές κα Ελένη Σταματάκη και κ. Κώστας Κατσαφάδος. Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.: Γιάννης Μελάς, Αλέξανδρος Αργουδέλης, Στέλιος Γαϊτανάρος, Σταύρος Βοϊδονικόλας και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ανδρέας Βεντούρης. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος. Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.