Ο Πειραιάς γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018!

arxaiologiko mouseio peiraias

Παρέμβαση της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, Ειρήνης Νταϊφά

 

Σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ο ρόλος και η επίδραση των Μουσείων στην σύγχρονη κοινωνία, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει καθιερώσει από το 1977, την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων!!!

Στόχος αυτού του εορτασμού είναι: «Τα Μουσεία να γίνουν φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών, για την ενίσχυση της μόρφωσης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς».

Ως Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που τα Μουσεία στο «μεγάλο λιμάνι», αυτοί οι φάροι Πολιτισμού και Παιδείας , συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που έχουν ως θέμα : «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό»!

  • Το ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ στο πλαίσιο του εορτασμού διοργανώνει Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα «Ταξίδεψε», στις συλλογές του Ναυτικού Μουσείου και φωτογράφισε το αγαπημένο σου έκθεμα!
    Στις 18 και 19 Μαΐου, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος σας καλεί να περιηγηθείτε δωρεάν στις αίθουσές του, να γνωρίσετε τις συλλογές του, να φωτογραφήσετε το αγαπημένο σας έκθεμα και να πάρετε μέρος στο Διαγωνισμό για την ανάδειξη της δημοφιλέστερης φωτογραφίας. Οι φωτογραφίες σας θα πρέπει να αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Μουσείου ( hellenicmaritimemuseum@gmail.com) προκειμένου να αναρτηθούν σε ειδικό άλμπουμ στη σελίδα του Μουσείου στο facebook καθώς και στο λογαριασμό του στο twitter. Οι τρεις φωτογραφίες που θα αποσπάσουν τις περισσότερες θετικές αντιδράσεις θα κερδίσουν δώρα. Η αποστολή των φωτογραφιών θα γίνει 18-22 Μαΐου και η ψηφοφορία για την ανάδειξη της καλύτερης φωτογραφίας λήγει την 31η Μαΐου.
  • Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας στο πλαίσιο του εορτασμού διοργανώνει την Παρασκευή 18 Μαΐου, δύο εκδηλώσεις με πολλή μουσική στο κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης μας.
    Στην πρώτη εκδήλωση, (ώρα έναρξης 19.00) συμμετέχουν οι σπουδαστές του Παραρτήματος Πειραιά του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, που δίνουν την ετήσια συναυλία τους.
    Στις 20.00 το κοινό, θα μπορέσει να απολαύσει μια ξεχωριστή Βραδιά Όπερας, με αποσπάσματα από τις όπερες “Carmen” του Bizet και “La Boheme”΄του Puccini, με τη μεσόφωνο Ελένη Δάβου, την ομάδα μελοδραματικής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Σταμάτη Μπερή και τους πιανίστες Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου και Μανώλη Παπασηφάκι.
    Η βραδιά διοργανώνεται με την ευκαιρία των εγκαινίων της μόνιμης Έκθεσης έργων του Παγκοσμίου φήμης σκηνογράφου Πάνου Αραβαντινού και μετά το πέρας της μουσικής βραδιάς, θα ακολουθήσει ξενάγηση στον χώρο της Έκθεσης από τη Μουσειολόγο της Πινακοθήκης, κυρία Αθηνά Πάνου.
  • Στον φετινό εορτασμό για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, συμμετέχει και το ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ με μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου και που θα είναι αφιερωμένη «Στα τραίνα που ‘φύγαν», εστιάζοντας: Στα τραμ της Παραλίας και του Περάματος, στα ξύλινα και μεταλλικά βαγόνια, στις ηλεκτράμαξες, στο Βασιλικό βαγόνι και στο εργοστάσιο όπου οι τεχνίτες κατασκεύαζαν, επισκεύαζαν και συντηρούσαν το τροχαίο υλικό.
    Κατά την διάρκεια του διημέρου, θα γίνουν ξεναγήσεις σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, ενώ θα γίνει και έκθεση φωτογραφικού υλικού έξω από το Μουσείο, που στεγάζεται στον εξαιρετικής αρχιτεκτονικής Η.Σ.Α.Π. Πειραιά!