ΣΥΡΙΖΑ: «Χρόνο στον χρόνο» για τον Δήμο Πειραιά…

gavrilis belavilas vasileiadis

Σε αναζήτηση του κατάλληλου υποψηφίου το κυβερνών κόμμα

Παρά τα όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες και διακινούνται κυρίως από ενημερωτικές ιστοσελίδες, εξακολουθεί να αναζητείται το κατάλληλο πρόσωπο για τον Δήμο Πειραιά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί και ο οποίος είχε αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε πρόσφατη ερώτηση του Portnet κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε για άσχετο θέμα μαζί με την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, παραμένει ένας υποψήφιος. Πλην όμως το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι με δεδομένη τη δυσαρέσκεια που αναμένεται να εκφραστεί στη Δυτική Αττική λόγω των πλημμυρών και στην Ανατολική Αττική λόγω των πυρκαγιών, ενδεχόμενη αποχώρηση από το σχήμα Δούρου του κατά γενική ομολογία πλέον επιτυχημένου Αντιπεριφερειάρχη της, του Γιώργου Γαβρίλη, θα αδυνατίσει ακόμη περισσότερο το ψηφοδέλτιό της. Οι σκέψεις που πρυτανεύουν έτσι αυτή τη στιγμή, είναι να δώσει και πάλι τη μάχη στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας.

Για τον καθηγητή του ΕΜΠ Νίκο Μπελαβίλα, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί και για τον Δήμο της Αθήνας, προοπτική που ο ίδιος απέκλεισε επικαλούμενος την επιστημονική του δραστηριότητα και ενασχόληση, ιδιαίτερα λόγω της θέσης του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του «Αθήνα-Ανάπλαση ΑΕ», η πρόταση επανήλθε, αυτή τη φορά για τον Πειραιά. Πειραιώτης, ιδρυτικό μέλος του Λιμανιού της Αγωνίας, πρώην δημοτικός σύμβουλος για ένα διάστημα, με σαφείς απόψεις για την πόλη, φάνταζε ευλόγως ως ένας ιδανικός υποψήφιος δήμαρχος της αριστεράς. Πλην όμως, συνομιλητές του αναφέρουν πως οι ενστάσεις που προέβαλε για την «κολακευτική», όπως ο ίδιος την είχε χαρακτηρίσει πρόταση για την Αθήνα, ισχύουν και για την περίπτωση της γενέτειράς του, τον Πειραιά.
Τούτων δοθέντων, στον ΣΥΡΙΖΑ θα λέγαμε ότι εξ ανάγκης υιοθετούν το περίφημο απόφθεγμα του Φρανσουά Μιτεράν, δίνοντας «χρόνο στον χρόνο».

Μια σημαντική παράμετρος πάντως που πρέπει να ληφθεί υπόψη και την οποία ίσως δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό, είναι η παράδοση αυτονομίας που έχει κατακτήσει και διατηρεί το Λιμάνι της Αγωνίας. Είτε απέναντι στον επίσημο υποψήφιο του τότε Συνασπισμού το 1998, είτε υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια, μέχρι και με την πλήρη ταύτισή του με το κυβερνών κόμμα το 2014, το κέντρο των αποφάσεων για τη δημοτική πολιτική και φυσικά τον υποψήφιο δήμαρχο ήταν πάντα ο Πειραιάς. Και μπορεί βέβαια τα πράγματα να έχουν αλλάξει, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πλέον κυβέρνηση, αλλά στο εσωτερικό του Λιμανιού της Αγωνίας μπορεί να ανιχνεύσει κανείς αντιστάσεις στην προοπτική να ληφθούν αποφάσεις κεντρικά και ερήμην του.

Σε αυτή την παράδοση «αυτονομίας» προσκρούουν άλλωστε και δεύτερες σκέψεις που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την οριστική αρνητική απάντηση που εισέπραξε από τον Πέτρο Κόκκαλη (που πάντως δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους γνώριζαν τους ισχυρότατους φιλικούς δεσμούς του με τον Γιάννη Μώραλη), κύκλοι της κυβέρνησης επεξεργάζονται σενάρια που θέλουν τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ.Βασιλειάδη να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως θα μπορούσε να θεωρηθεί «καπέλωμα» του Λιμανιού της Αγωνίας. Όχι μόνο γιατί είναι ξένος με την ιστορική αυτοδιοικητική αυτή κίνηση και διατηρεί σχέσεις μόνο λόγω καταγωγής με τον Πειραιά. Αλλά και γιατί εάν τελικά οι εθνικές εκλογές γίνουν μετά τις δημοτικές, τότε μια υποψηφιότητα του Γ.Βασιλειάδη για τη δημαρχία Πειραιά θα δημιουργούσε για τον ίδιο σημαντική δυναμική. Τέτοια, που αν ήταν και υποψήφιος βουλευτής αργότερα, ίσως να αμφισβητούσε την πρωτοκαθεδρία που κατέχει ο Θοδωρής Δρίτσας στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2004. Κάτι που θα ήταν casus belli για το «αυτόνομο» Λιμάνι της Αγωνίας, με ότι αυτό θα συνεπάγετο για την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιά.

Επιπλέον πάντως, πιο ψύχραιμοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η περίπτωση Γ.Βασιλειάδη δεν θα μπορούσε να «περπατήσει» λόγω και της αντιπαλότητας της κυβέρνησης με τον Β.Μαρινάκη και κατ΄ επέκταση τον κόσμο του Ολυμπιακού, ο οποίος μάλιστα θεωρεί ότι η ομάδα του συστηματικά αδικείται από κυβερνητικές επιλογές στον χώρο του αθλητισμού.
Και κάπως έτσι η υπόθεση παραμένει ιδιαίτερα περίπλοκη…

 

eep logo