Κ.Κατσαφάδος: Ομιλία στη Βουλή για τη ΔΕΗ

katsafados vouli

Επερώτηση 26 Βουλευτών της ΝΔ με θέμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τη ΔΕΗ από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημικό κίνδυνο για την Ελληνική Οικονομία»

Για καθεστωτική λογική απέναντι στις εταιρείες του δημοσίου και παντελή έλλειψη οικονομικής διαχείρισης στο θέμα της ΔΕΗ, κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος, μιλώντας την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στη Βουλή, σε Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσαν 26 Βουλευτές της ΝΔ, για την μετατροπή της ΔΕΗ από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημικό κίνδυνο για την Ελληνική Οικονομία.
Ο βουλευτής υπενθύμισε τη μεταστροφή της Κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα μέσα σε τέσσερα χρόνια για τη ΔΕΗ, αναφερόμενος σε άρθρο του τελευταίου, ο οποίος τότε μιλούσε για έγκλημα οικονομικό και εθνικό, εκποίηση και διάλυση της ΔΕΗ:
«Τι έκανε σήμερα με τη ΔΕΗ ο πρωθυπουργός που τάχα έβαζε τα στήθη του μπροστά για να τη διασώσει από το ξεπούλημά της όπως έλεγε τότε; Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια κατάφερε να την κόψει σε φιλέτα, να την απαξιώσει και να την μετατρέψει από έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης σε μέγιστο συστημικό κίνδυνο, που απειλεί τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους καταναλωτές. Τι πέτυχε ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του αυτά τα χρόνια; Όχι φυσικά να μην την ξεπουλήσει, όπως υποσχόταν στους αφελής συντρόφους του, αλλά και στους πολίτες, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Να την απαξιώσει και να την οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο ζημιών και χρεών και να ετοιμάζει εκατοντάδες απολύσεις με ταυτόχρονες αυξήσεις στα τιμολόγια. Μέχρι και χαράτσι για την πληρωμή του λογαριασμού με τον κλασικό τρόπο επέβαλλε στους πολίτες!» σημείωσε.

Ο Κ. Κατσαφάδος υπογράμμισε ότι μέσα σε μόλις τρία χρόνια το λειτουργικό περιθώριο της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 64%, η χρηματιστηριακή της αξία μειώθηκε κατά 84%, ενώ τα ληξιπρόθεσμά της υπερτριπλασιάστηκαν.
«Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά η κυβέρνηση προχωράει στην πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της εταιρείας χωρίς να ορίζει ελάχιστο τίμημα, αλλά και να πουλάει ηλεκτρική ενέργεια μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) κάτω του συνολικού κόστους παραγωγής, αρκετή από την οποία εξάγεται στο εξωτερικό».
Όπως είπε, χαρακτηριστικό της κατάντιας που οδήγησαν την ΔΕΗ οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι οι καταγγελίες εκατοντάδων πολιτών για καθυστερήσεις σύνδεσης παροχής ρεύματος. Μιας εταιρείας που ο πρόεδρος που η ίδια η Κυβέρνηση διόρισε, την φόρτωσε με πάνω από ένα δις έκτακτες δαπάνες. «Αυτήν τη ΔΕΗ θέλατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ;» είπε.
Αναφερόμενος στην εξαγορά της εταιρείας ενέργειας των Σκοπίων από τη ΔΕΗ διερωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν να χρωστάτε τόσα χρήματα σε εταιρείες, να μην έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν υπεργολαβικά στα εργοτάξια και στα ορυχεία και να πηγαίνετε να αγοράζετε μια εταιρεία σε μια τέτοια κρίσιμη πολιτική περίοδο, σε ό,τι έχει να κάνει με το σκοπιανό».

Τέλος, έθεσε μια σειρά από ερωτήματα που εγείρονται γύρω από τις κινήσεις της Κυβέρνησης στο θέμα της ΔΕΗ και ζήτησε να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις:
-Είναι αλήθεια κύριε Υπουργέ ότι στη ΔΕΗ επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής σας και σύζυγος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου;
-Είναι αλήθεια κ. Υπουργέ ότι η ΔΕΗ έχει πλέον σταματήσει να πληρώνει τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ;
-Είναι αλήθεια κ. Υπουργέ αυτό που γράφτηκε στις εφημερίδες, ότι για να ανανεώσει τα δάνειά της η ΔΕΗ, αναγκάστηκε να δώσει ενέχυρο σε μετοχές δικής της ιδιοκτησίας;
-Είναι αλήθεια κ. Υπουργέ ότι πλέον η ΔΕΗ κάθε μήνα που λειτουργεί δημιουργεί ζημίες της τάξεως των 60-80 εκ το μήνα;
-Είναι αλήθεια κ. Υπουργέ ότι η εταιρεία Qualco – μια εταιρεία που πήρε 20 εκ. ευρώ για να μαζέψει τα χρέη της ΔΕΗ- ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο α’ βαθμού μεγαλουπουργού της Κυβέρνησής σας;
- Είναι αλήθεια ότι πριν από λίγο καιρό, συγγενικό πρόσωπο α’ βαθμού του Προέδρου της ΔΕΗ διορίστηκε ως νομική σύμβουλος στην εταιρεία. Επίσης, μαζί της διορίστηκε ως νομική σύμβουλος και η κόρη ενός άλλου υποψηφίου προέδρου ενός ασφαλιστικού φορέα, τον οποίο προσπαθήσατε να φέρετε στην Βουλή για να διορισθεί πρόεδρος αλλά δεν έγινε. Διότι αποκαλύφθηκαν τα χρέη τα οποία είχε απέναντι στον ασφαλιστικό φορέα τον οποίο θα τον βάζατε πρόεδρο.

 

eep logo