Παρέμβαση στη διαβούλευση για το Master Plan Λιμένα Πειραιά

chatziperos nannou

Με θέμα «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) Λιμένα Πειραιά – Διαβούλευση με φορείς»


Στο πλαίσιο της πρόσκλησης για παρουσίαση – συζήτηση με θέμα «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) Λιμένα Πειραιά – Διαβούλευση με φορείς» συγκλήθηκε σύσκεψη στα Γραφεία των Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων.


Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γεώργιος Γαβρίλης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Χρήστος Βρεττάκος, ο Δήμαρχος Περάματος κ. Ιωάννης Λαγουδάκης, η Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Ισιδώρα Νάννου, υπηρεσιακοί παράγοντες και εμπλεκόμενοι φορείς.

Αποτέλεσε κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ότι ο χρόνος της διαβούλευσης είναι ανεπαρκέστατος.
Οι λόγοι είναι πολλοί και σοβαροί, όπως :
α) Ενημέρωση των Δημοτικών Συμβουλίων
β) Ενημέρωση των φορέων
γ) Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν σύμφωνα με το master plan είναι πολύ σοβαρές και θα καθορίσουν τις δραστηριότητες και τη ζωή των παραλιμένιων περιοχών σε βάθος τουλάχιστον 25ετίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Νήσων:
"Οι θέσεις της Π.Ε. Νήσων και του Δήμου Σαλαμίνας είναι σαφείς και διαμορφωμένες προ πολλών ετών.
Πιο αναλυτικά, απαιτούμε πλήρη σεβασμό του Συντάγματος και της ελληνικής νομοθεσίας για την προστασία των περιφερειακών ζωνών στη στεριά και τη θάλασσα καθώς και του περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε αρνητικοί σε οποιαδήποτε δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στην περιοχή της Σαλαμίνας (Κυνόσουρα) που προστατεύεται αυστηρά.
Αντίθετα, έχουμε υποβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση από το παρελθόν με την οποία καταφέραμε να αποδεσμεύσουμε από την παραχώρηση στον ΟΛΠ και την COSCO των 835 στρεμμάτων της Κυνόσουρας που είναι Ζώνη Α΄ απολύτου προστασίας.
Προτείνουμε δε την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής με ενάλιες και χερσαίες ανασκαφές, καθώς και τη δημιουργία Μουσείου και Θεματικού Πάρκου για την ανάδειξη των ευρημάτων και την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Τις θέσεις μας αυτές θα τις παρουσιάσουμε και θα τις υποστηρίξουμε σε συνάντηση που θα ακολουθήσει στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Οι θέσεις μας αυτές είναι πάγιες και αδιαπραγμάτευτες".

 

eep logo