The game is over...

game over mario

του Ζαχαρία Ζούπη

Η Ανάσταση μεν πέρασε, ωστόσο η Ανάσταση της Ελληνικής Οικονομίας – όπως είχε προαναγγείλει ο Α. Τσίπρας χαμογελώντας στην συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου – δεν φαίνεται. Και όχι μόνο δεν φαίνεται ,αλλά δείχνει να αργεί πολύ ακόμα , με την οικονομία να ασφυκτιά και να καταρρέει . Για άλλη μια φορά ο Πρωθυπουργός « έπεφτε έξω » ,αν δεν έλεγε συνειδητά ψέματα .Εκτός βέβαια και αν είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας ,πράγμα πολύ επικίνδυνο ασφαλώς. Και όχι μόνο αυτό. Εντελώς αιφνιδιαστικά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περνάει το Ασφαλιστικό μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο πετσοκόβοντας συντάξεις την ίδια ώρα που η Κυβερνητική προπαγάνδα επαναλαμβάνει μονότονα και παραπλανητικά ότι δεν μειώνονται ούτε ένα ευρώ οι συντάξεις των περισσοτέρων. Ψέματα, ψέματα, ψέματα. Μέχρι πότε;

Άκουγα την ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ πριν ξεκινήσει η συζήτηση στην Βουλή για το Ασφαλιστικό. Ήταν εμφανώς αμήχανος, αμυντικός επί της ουσίας και βαρετός . Πριν απ΄όλα γιατί δεν πείθει κανένα – εκτός και αν θέλει να πειστεί από μόνος του κάποιος - επικαλούμενος συνέχεια τους ίδιους « δράκους ».

Οι γνωστοί «δράκοι» ήταν και πάλι βασικά δύο :

- Ότι θέλουν να ρίξουν την Κυβέρνηση , αγνοώντας (;) ότι στις Δημοκρατίες μια Κυβέρνηση πέφτει είτε αν παραιτηθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είτε αν η κυβερνητική πλειοψηφία διαρραγεί . Φοβάται τον εαυτό του η τους βουλευτές του ο κ. Τσίπρας ; Πέρυσι το Καλοκαίρι έλεγε πάλι τα ίδια και φάνηκε στο τέλος ότι εννοούσε τους βουλευτές που αποχώρησαν ( Λαφαζάνης κ.λ.π). Τους βουλευτές του πάντως- πλην πιθανών εκπλήξεων - μην τους φοβάται μια φορά. Φαίνεται να έχουν αφομοιώσει το δόγμα « η εξουσία πάνω απ΄όλα » , « το βόλεμα, η καρέκλα πάνω απ΄όλα ». Άρα θα ψηφίσουν το φοβερό και τρομερό Ασφαλιστικό, όπως και κάθε τι άλλο τους φέρουν επικαλούμενοι την Αριστερά , το « ταξικό πρόσημο » της πολιτικής της Κυβέρνησης και άλλα πολλά ,χιλιοειπωμένα, γραφικά και αστεία πια εν τοις πράγμασι.

Για τον κ.Τσίπρα δεν υπάρχει ασφαλιστικό, φορολογικό, προσφυγικό, προσλήψεις ημετέρων , Πολάκηδες ,επιχειρήσεις που κλείνουν , ανεργία υπερφορολόγηση , επενδύσεις που δεν έρχονται .Αυτά είναι προπαγάνδα κάποιων κακών ,κάποιων που από το πρωί μέχρι το βράδυ μηχανεύονται πως « θα πέσει » αυτή η τόσο επιτυχημένη Κυβέρνηση Ο καημός του είναι ένας: Να μείνει Πρωθυπουργός. Μα θα μείνει απ΄ότι φαίνεται εκτός και αν κάποια στιγμή « την κάνει » ο ίδιος .Θα μείνει αν το αντέξει … Η Αντιπολίτευση πάντως που θέτει θέμα παραίτησης της Κυβέρνησης δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να κάνει κανένα πραξικόπημα ,ούτε να κάνει πεζοδρόμιο μαζί με τους Χρυσαυγίτες και τους κουκουλοφόρους όπως άλλοι έκαναν την εποχή των αγανακτισμένων που τώρα ηρέμησαν…

- Ο πόλεμος που έχει κηρύξει το Δ.Ν.Τ στην « Αριστερή » Κυβέρνηση με guest star τον Πάνο Καμένο ,το Δ.Ν.Τ που παρεπιπτόντως κάλεσε η ίδια Κυβέρνηση με επιστολή του κ.Ευκλείδη Τσακαλώτου παρακαλώ. Το Δ.Ν.Τ που είναι ο μόνος « παίκτης » από όσους εμπλέκονται στο ελληνικό δράμα ,που παίρνει σαφή θέση υπέρ της μείωσης του Ελληνικού χρέους .Ασφαλώς ο κ.Τσίπρας ξέχασε να πει ότι τα επιπλέον 3,6 δις. ευρώ μέτρα που ζητάει το Δ.Ν.Τ ,πρώτον τα έχει υιοθετήσει και το Eurogroup και ασφαλώς και ο ίδιος αυτοπροσώπως αφού κατ΄αρχή έχει δεχτεί να υπάρχουν « κόφτες » ,αυτόματοι δηλαδή μηχανισμοί μείωσης δαπανών η επιβολής νέων φόρων αν δεν πιάνονται οι προβλεπόμενοι στόχοι. Προς τι λοιπόν η αξιοποίηση των περίφημων υποκλοπών η ο δήθεν πόλεμος; Για να πείθονται οι ιθαγενείς; Ως πότε η πραγματικότητα θα εμφανίζεται ως προπαγάνδα και η προπαγάνδα ως πραγματικότητα;

Τι να κάνει και ο Τσίπρας βέβαια. Κάτι πρέπει να πει κι αυτός. Το παραμύθι της υπερήφανης διαπραγμάτευσης ξέφτισε .Έγινε κάτι σαν ανέκδοτο πια .

- Πέρυσι την έκανε ο ίδιος με τον πολύ κ. Γ. Βαρουφάκη και οι επιτυχίες ήταν εμφανείς : Έκλεισαν οι Τράπεζες , επιβλήθηκαν capital controls που για να μην ξεχνιόμαστε ισχύουν ακόμα, επιβλήθηκε ένα τρίτο και ιδιαίτερα σκληρό μνημόνιο με αριστερή και καλά σφραγίδα , χρειάστηκε να πάρουμε δάνειο 85-90 δις. ευρώ δάνειο που εκτόξευσε κι άλλο το χρέος της χώρας , χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν η βρήκαν έδρα σε κάποια γειτονική χώρα .Και όλα αυτά ενώ έληγε το δεύτερο Μνημόνιο και η χώρα ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές διαθέτοντας μάλιστα προστατευτικό δίχτυ 10 δις. ευρώ .Μεγάλες επιτυχίες ασφαλώς …Πολύ μεγάλες για να υπονομεύσουν την πορεία της οικονομίας και να μας γυρίσουν σε καταστάσεις τεσσάρων χρόνων πριν , θυμίζοντας σε όλους μας τον μύθο του Σίσσυφου.

- Φέτος την υπερήφανη διαπραγμάτευση την κάνει ο κ. Τσίπρας και ο ηγέτης της ομάδας των « ασυμβίβαστων » 53 . Είναι μια διαπραγμάτευση που κανένας δεν κατάλαβε γιατί κράτησε 6 μήνες και ακόμα δεν έχει κλείσει ακόμα ,όταν η ίδια η Κυβέρνηση μας ενημέρωνε ότι μέχρι τον Νοέμβριο όλα θα έχουν λήξει. Η κυβέρνηση άφησε τον χρόνο να περνά άκαρπος, δίσταζε, έστελνε συνέχεια διφορούμενα μηνύματα αδιαφορώντας για το ότι ο χαμένος χρόνος είχε σημαντικό κόστος στην οικονομία , ότι το κόστος αυτό με την σειρά του επιβάρυνε κι άλλο την διαπραγμάτευση ,ενώ επέτρεψε να επανέλθει η απαισιοδοξία στο εσωτερικό και η αμφιβολία στο εξωτερικό. Ακόμα και σήμερα κανένας δεν κατάλαβε γιατί πέρασαν έτσι 6 πολύτιμοι μήνες και βέβαια δεν μας έχει πει τίποτα η ίδια η Κυβέρνηση επί της ουσίας. Κατάφερε όμως κάτι που δεν το ξέρουμε; Κατάφερε:

1. Να δέχεται να επιβληθούν μέτρα συνολικής αξίας 5,4 δις. ευρώ .Τα 1,8 δις από αυτά είναι άμεσοι φόροι ,τα 1,8 δις. ευρώ έμμεσοι φόροι και τα 1,8 δις. ευρώ από εξοικονόμηση πόρων του ασφαλιστικού . Σημαντική επιτυχία … Δεν λέω… Την ίδια ώρα οι αμυντικές δαπάνες παραμένουν απείραχτε στο όνομα της Κυβερνητικής συνοχής ( Καμένος είναι αυτός…. Φαντάζεσαι να τον χάσεις από εταίρο; )

2. Κατάφερε να εμφανίζει την Ελλάδα ως χώρα αφερέγγυα ,μη σοβαρή αναξιόπιστη. Γιατί από μια σοβαρή χώρα που συζητάει σοβαρά και υλοποιεί στόχους ,κανείς δεν θα τολμούσε να βάλει την λογική των προληπτικών μέτρων ,του τέταρτου Μνημόνιου – κάβα για την περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι

3. Να εμφανίζεται ότι μόνος ( ο Τσίπρας βεβαίως ) τα βάζει με το Δ.Ν.Τ και με όλους ,όταν έχει δεχτεί την λογική προληπτικών μέτρων , τα οποία περιλαμβάνονται στο κείμενο του τρίτου Μνημονίου που αν δεν απατώμαι το υπόγραψε ο ασυμβίβαστος Πρωθυπουργός μας.

Μεγάλες επιτυχίες λοιπόν και πάλι , σε τέτοιο βαθμό που καλό θα ήταν να μην διαπραγματεύεται αυτή η Κυβέρνηση. Όπου και όποτε διαπραγματεύεται ,επιστρέφει με πολύ μεγαλύτερο λογαριασμό!

Συμπέρασμα; Η Κυβέρνηση αυτή πορεύεται χωρίς να βγάζει κανένα συμπέρασμα από τα λάθη της ,από τις ολιγωρίες της. Τα ίδια απερίγραπτα που έκανε πέρυσι ,κάνει και φέτος . Οδηγεί την χώρα στην παρακμή και την οικονομία σε ολική καταστροφή Είναι ηλίθιοι; Όχι ασφαλώς . Αυτό οφείλεται στην αδυναμία της ,στην τάση για ψέματα και συνδικαλισμό , στην προσπάθεια να μένουν ικανοποιημένα τα στρώματα που στήριξαν την « επανάσταση » ,στο κέρδισμα χρόνου για να « ελεγχθεί » το Κράτος ,για εσωτερική κατανάλωση από το κομματικό ακροατήριό της ,τμήμα του οποίου συνεχίζει να είναι ευχαριστημένο .

Ωστόσο, ας μην γελιούνται τα επικοινωνιακά επιτελεία της Κυβέρνησης. Ό,τι και αν κάνουν, όσο και αν προσπαθήσουν να εμφανιστούν ως Che Guevara ,όσο και αν προσπαθήσουν να εμφανιστούν διαπραγματευτές ,όλα στο τέλος θα κριθούν στην τσέπη. Και εκεί κανένας δεν μπορεί να κοροιδεύει. Οι έμμεσοι φόροι και ο αυξημένος ΦΠΑ θα πληρώνονται .Οι συντάξεις θα μειωθούν και αυτό θα το καταλάβουν οι συνταξιούχοι από τον πρώτο μήνα ,ότι και να λέει η κ. Γεροβασίλη η ο κ. Κατρούγκαλος .Το 55% των εισοδημάτων μας θα δίνονται πια σε εισφορές και φόρους ( επιλογή Κυβέρνησης που δεν θέλει να μειώσει δαπάνες ) και αυτό θα το καταλάβουν πολύ καλά μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες. Ας μην ματαιοπονούν επομένως και προπαντός μην συνεχίζουν με ψέματα και παραπλάνηση που θα βρουν μπροστά τους . Πέραν ασφαλώς του γεγονότος ότι τόσο η Κυβέρνηση ,όσο και ο ίδιος ο Α. Τσίπρας ήδη δεν είναι και στα δυνατά τους. Μόλις το 8% θεωρεί ότι η χώρα οδεύει στην σωστή κατεύθυνση και μόλις το 9% αισιοδοξεί ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα , σύμφωνα με την έρευνα της PUBLIC ISSUE για λογαριασμό της ΑΥΓΗΣ .Δεν τα λες και ενθαρρυντικά ευρήματα .

Έτσι, νομίζω ότι πολύ σύντομα η Κυβέρνηση θα ακούσει το περίφημο “ the game is over “. Όχι από τον Γιούνκερ η το Δ.Ν.Τ , αλλά από τον ελληνικό λαό . Όταν η δυσαρέσκεια χτυπάει κόκκινο , η κοινωνία βρίσκει τους τρόπους να κάνει αισθητό το αίτημα για αλλαγή .

 

Άρθρο του προέδρου ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη

του Γιώργου Ιωακειμίδη*


Για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Στάζει φως στη θάλασσα...
Πέφτει η νύχτα στο λιμάνι...
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Άνοιξη στο Τουρκολίμανο!
Μια θάλασσα ελπίδες...
Κάθοδος στη θάλασσα..
Στα νερά του λιμανιού..
Παρά θιν αλός...
Ιστορίες στον ντόκο...
Ώρα να ανοίξουμε πανιά!
Συν-ομιλίες
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Θάλασσες...
Χταπόδια στην Πειραϊκή...
Γραμμές των οριζόντων!
Ούτε ο Σταυρός δεν μας προστατεύει...
Σταυρός, Μπαϊκούτσι, 28.03.2021
Αντανακλάσεις ...
Τα ρόδινα ακρογιάλια
Σύννεφα στα νερά της Αίγινας
Ανήσυχες νότες...
Αντανακλάσεις
φωτο: Δημήτρης Βρανάς
Ανθίζουν οι νύχτες...
Αλλοτινό...
Ο Μίτος του Λιμανιού..
Νύχτες στο λιμάνι...
Εορταστικό το μεγάλο λιμάνι!
Γλάροι στην κουπαστή
Το δέντρο που πληγώναμε..
Στην Πειραϊκή, είναι ακόμα καλοκαίρι...
Νύχτες στο Δημοτικό!
Πειραιάς αφ' υψηλού...
φωτο Lilian - Eva Mitrou
Νέες προοπτικές στο λιμάνι!
Ήλθε το Μετρό στον Πειραιά και το Δημοτικό...
Μετρό Πειραιά: «Πρεμιέρα» τη Δευτέρα!
Όταν ο πιλότος παλεύει με τα κύματα..
Προσεχώς, μετρό!
Η θάλασσα του Πειραιά..
Βάρκα, γιαλό...
Εκεί, στου λιμανιού την άκρη...
Ανατέλλει το <φεγγάρι του ελαφιού>...
Βόλτες στην Πειραϊκή...
Ο Λέων στο κέντρο του Πειραιά!
Στο μπλε του ουρανού...
Καλή Ανάσταση και για την Ουκρανία. (Με τον τρόπο του Βαν Γκονγκ)
Πουλιά της συννεφιάς
Κόκκινη ανατολή στην Φρεαττύδα...
Δρόμος του φεγγαριού
Τα ρόδινα ακρογιάλια
κάνει κρύο εκεί έξω...
Κακοκαιρία και κωπηλασία...
Απέραντος σεβασμός!!!
Χιονισμένο Δημοτικό! (φωτο Μαρία Βόντα)
Ακρόπολη χιονάτη!
Κάποιος είχε έμπνευση στην Πειραϊκή..
Experience night..
Σούρουπο στο λιμάνι του Βολου
Γιορτινή και η Φρεαττύδα..
Στολισμένες οι γειτονιές...
Θυμωμένη η θάλασσα στο Νησάκι...
Η μαγεία των Χριστουγέννων!
Ο Πύργος στο μεγάλο λιμάνι έβαλε τα γιορτινά του!
Χρόνια πολλά στον Άγιο Νικόλαο των ναυτικών!
Νοτιάς...
Στολίδια της Πειραϊκής
Φρεαττύδα, βράδυ Νοέμβρη..
Στο πανηγύρι του Άγιου Νείλου..
Το τραμ της νύχτας...
Πύργος στην ομίχλη...
28η Οκτωβρίου 2021
Ιστιοπλοϊκά στην Καστέλλα
Φθινοπωριάζει...
Τα ρόδινα ακρογιάλια...
Ferrari στο Πασαλιμάνι!
Λιμάνι Πειραιά: Αποχαιρετισμός στον Μίκη...
Καλή επιτυχία!
Ηλιοβασιλέματα...
Ένα το χελιδόνι...
Και πάλι, μπράβο ρε παιδιά !!!
Ο Σταυρός της Πειραϊκής στις Ημέρες Θάλασσας 2021
Καβάλα στο δελφίνι...
Σκιές στα μάρμαρα του παρελθόντος
Υπερπανσέληνος!
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Ηλιοβασίλεμα της πυρκαγιάς
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Κάβος τη νύχτα
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Ο Άγιος Νικόλαος στο Μπαϊκούτσι
Ναυτικός (φωτο Γιώργος Χριστάκης)
25η Μαρτίου 2021 - 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Αντανακλάσεις
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Gone with the wind...
Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν...(φωτο Γιώργος Χριστάκης)
Κρουαζιερόπλοια σε λιμάνι