Πάσες!

mathitis pasa

Στα θυελλώδη αμφιθέατρα της δεκαετίας του ’80, στις «απόλυτα δημοκρατικές» διαδικασίες ήταν αυτονόητο πως κάθε ομιλητής όφειλε να απαντήσει σε ερωτήσεις που του έθεταν συνδικαλιστές άλλων παρατάξεων. Κατά κανόνα οι ερωτήσεις μετατρέπονταν σε σκληρές τοποθετήσεις που, προσχηματικά και μόνο, κατέληγαν σε μια κάποια ερώτηση στο τέλος τους.
Σε αυτή τη διαδικασία που πολλές φορές εξελισσόταν με χαοτικούς όρους, ιδίως όταν έπρεπε να εκδοθεί κάποιο ψήφισμα για τη Νικαράγουα, την Παλαιστίνη ή το Αφγανιστάν, υπήρχαν κάποιες εξαιρέσεις. Ερωτήσεις που απευθύνονταν είτε από συνδικαλιστές της παράταξης του ομιλητή, είτε συνδικαλιστές άλλων παρατάξεων που προϊδέαζαν για την διαμόρφωση συμμαχιών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ώστε κατά περίπτωση να υπερψηφιστεί ή να καταψηφιστεί το επίμαχο ψήφισμα.

Στη φοιτητική- συνδικαλιστική αργκό οι ερωτήσεις αυτές λέγονταν «πάσες».

Πάσες δίνονταν – και δίνονται – κατά καιρούς, αν και πολλές φορές με πιο κομψό και αδιόρατο τρόπο, στο ελληνικό κοινοβούλιο. Θρυλικές έχουν μείνει οι ούτως ειπείν πάσες που αντάλλασαν τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Ηλία Ηλιού. Νέα Δημοκρατία και ΕΔΑ διαφωνούσαν σχεδόν στα πάντα, αλλά η κριτική του Ηλιού προς τον Καραμανλή και οι απαντήσεις του τότε πρωθυπουργού προς την ιστορική μορφή της κοινοβουλευτικής αριστεράς, εμπεριείχαν αδιόρατα τις γενικές γραμμές συμφωνίας των δύο χώρων σε μια στρατηγική κατεύθυνση: την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αργότερα, λίγο πριν τις εκλογές του 1977 και οπωσδήποτε αμέσως μετά, όταν φάνηκε ότι ερχόταν το «κύμα» της αλλαγής, ήταν πάλι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκείνος που έκανε άλλου τύπου πάσες με άλλον αποδέκτη. Τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Πριν τις εκλογές του ’77, ο τότε πρωθυπουργός δεχόταν διακοπές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από τον Ανδρέα και συχνά –πυκνά έπαιρνε το λόγο για να του απαντήσει, ιδιαίτερα όταν η Εθνική Αντιπροσωπεία συζητούσε τα λεγόμενα εθνικά θέματα, προξενώντας την δυσφορία του Γ.Μαύρου, που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιλαμβανόταν ότι και οι δύο, Καραμανλής και Παπανδρέου, τον παρέκαμπταν. Αλλά και μετά το ’77, το περίφημο «Βυθίσατε το Χόρα» του Ανδρέα θρυλείται ότι ειπώθηκε σε συνεννόηση με τον Καραμανλή, αλλά σε κάθε περίπτωση, ήταν μια πάσα του Ανδρέα προς τον πρωθυπουργό, πάσα από την οποία κερδισμένοι βγήκαν και οι δύο. Ο Ανδρέας γιατί εμφανίστηκε ως υπέρμαχος της εθνικής ακεραιότητας της χώρας και ο Καραμαλής γιατί έστελνε στον «διεθνή παράγοντα» ένα σαφές μήνυμα «Μαζέψτε την Τουρκία αν θέλετε ησυχία στη γειτονιά, γιατί δείτε ποιος έρχεται».
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με το σκάνδαλο Κοσκωτά να συγκλονίζει τη χώρα, η κοινοβουλευτική «αβρότητα» των Φλωράκη-Κύρκου προς Μητσοτάκη και τούμπαλιν προϊδέαζε για την κυβέρνηση Τζανετάκη και το καλοκαίρι του ’89 που ακολούθησε. Ήταν πάσες που εκμεταλλεύτηκαν και οι δυο πλευρές.

Άλλες φορές εντυπωσιακές πάσες, βαθιές μπαλιές με διαβήτη θα έλεγε κανείς, πήγαν χαμένες γιατί ο αποδέκτης δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να τις εκμεταλλευτεί. Στο συνέδριο του Συνασπισμού του 1996, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ο ίδιος ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σε μια ομιλία του που καταχειροκροτήθηκε, ανέδειξε το κόμμα της τότε Ανανεωτικής αριστεράς και τον πρόεδρό του Νίκο Κωνσταντόπουλο σε ισότιμο συνομιλητή και εταίρο, σε μια πορεία για την απαλλαγή της χώρας από χρόνιες παθογένειες και κυρίως την προοπτική ένταξής της στο σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα.
Σαν να έκανε ο Πλατινί μπαλιά δέκα μέτρα πίσω από τη γραμμή της σέντρας και να έβρισκε τον Μπόνιεκ ξεμαρκάριστο στο ύψος της μεγάλης περιοχής. Η Γιουβέντους μεγαλούργησε με αυτές τις βαθιές μπαλιές. Στο ΟΑΚΑ όμως, όπου είχε γίνει εκείνο το συνέδριο του ΣΥΝ ο Κωνσταντόπουλος μίλησε για μιάμιση ώρα, χωρίς να πάρει καν την μπάλα. Η συνέχεια είναι γνωστή. Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε οκτώ χρόνια μόνο του και ο Συνασπισμός έμεινε να χαροπαλεύει μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Το 2004, ο Σημίτης πάλι, έκανε μια σίγουρη πάσα στον ΓΑΠ. Που πήρε την μπάλα, αλλά δεν ήξερε τι να την κάνει. Την ώρα που το παιχνίδι άρχισε να γυρίζει, διέγραψε για ένα γελοίο λόγο 10 βουλευτές του, άλλαξε το σύστημα και την 11άδα δηλαδή και μοιραία έχασε τα αυγά και τα πασχάλια. Ο Γιώργος Παπανδρέου ξαναπήρε την μπάλα το ’09, μάλλον χωρίς να καταλάβει γιατί και η αμηχανία του φαινόταν σε όλο το παιχνίδι, που το ’11 ήταν φανερό ότι ήθελε να την πασάρει στο Σαμαρά χωρίς να ξέρει πως.

Αυτό το πώς είναι τις περισσότερες φορές καθοριστικό. Τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στην πολιτική. Πρέπει να έχεις δουλέψει την φάση, να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις και κυρίως να μπορείς. Τις προάλλες, ο Μέσι ήξερε τι ήθελε να κάνει σε εκείνη την εξεζητημένη εκτέλεση πέναλτι. Να αποτίσει φόρο τιμής στον Γιόχαν Κρόιφ που είχε εκτελέσει πέναλτι – πάσα στον Γιέσπερ Όλσεν το 1982. Σε ψυχολογικό επίπεδο, το κόλπο έπιασε τόπο, αφού ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» που παλεύει με τον καρκίνο των πνευμόνων δήλωσε χαρούμενος την επόμενη μέρα, ότι νιώθει πως κερδίζει 2-0 στο ημίχρονο, αν και τελικά δεν γνωρίζει το τελικό αποτέλεσμα. Βέβαια για να πιάσουν τέτοιες παρακινδυνευμένες πάσες, πρέπει να υπάρχει δίπλα σου μια ολόκληρη ομάδα. Για παράδειγμα το σχέδιο ήταν την μπάλα να πάρει ο Μειμάρ και όταν αυτός ξεχάστηκε, υπήρξε κοτζάμ Σοάρες που έτρεξε, την πρόλαβε κι έβαλε το γκολ.

Η αντιπολίτευση, θέλοντας ή μη, έχει κάνει ουκ ολίγες πάσες στην κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει σέντερ φορ να βάλει γκολ και κυρίως ομάδα να τις εκμεταλλευτεί.

Αναγνώστης Κέντρος

Στάζει φως στη θάλασσα...
Πέφτει η νύχτα στο λιμάνι...
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Άνοιξη στο Τουρκολίμανο!
Μια θάλασσα ελπίδες...
Κάθοδος στη θάλασσα..
Στα νερά του λιμανιού..
Παρά θιν αλός...
Ιστορίες στον ντόκο...
Ώρα να ανοίξουμε πανιά!
Συν-ομιλίες
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Θάλασσες...
Χταπόδια στην Πειραϊκή...
Γραμμές των οριζόντων!
Ούτε ο Σταυρός δεν μας προστατεύει...
Σταυρός, Μπαϊκούτσι, 28.03.2021
Αντανακλάσεις ...
Τα ρόδινα ακρογιάλια
Σύννεφα στα νερά της Αίγινας
Ανήσυχες νότες...
Αντανακλάσεις
φωτο: Δημήτρης Βρανάς
Ανθίζουν οι νύχτες...
Αλλοτινό...
Ο Μίτος του Λιμανιού..
Νύχτες στο λιμάνι...
Εορταστικό το μεγάλο λιμάνι!
Γλάροι στην κουπαστή
Το δέντρο που πληγώναμε..
Στην Πειραϊκή, είναι ακόμα καλοκαίρι...
Νύχτες στο Δημοτικό!
Πειραιάς αφ' υψηλού...
φωτο Lilian - Eva Mitrou
Νέες προοπτικές στο λιμάνι!
Ήλθε το Μετρό στον Πειραιά και το Δημοτικό...
Μετρό Πειραιά: «Πρεμιέρα» τη Δευτέρα!
Όταν ο πιλότος παλεύει με τα κύματα..
Προσεχώς, μετρό!
Η θάλασσα του Πειραιά..
Βάρκα, γιαλό...
Εκεί, στου λιμανιού την άκρη...
Ανατέλλει το <φεγγάρι του ελαφιού>...
Βόλτες στην Πειραϊκή...
Ο Λέων στο κέντρο του Πειραιά!
Στο μπλε του ουρανού...
Καλή Ανάσταση και για την Ουκρανία. (Με τον τρόπο του Βαν Γκονγκ)
Πουλιά της συννεφιάς
Κόκκινη ανατολή στην Φρεαττύδα...
Δρόμος του φεγγαριού
Τα ρόδινα ακρογιάλια
κάνει κρύο εκεί έξω...
Κακοκαιρία και κωπηλασία...
Απέραντος σεβασμός!!!
Χιονισμένο Δημοτικό! (φωτο Μαρία Βόντα)
Ακρόπολη χιονάτη!
Κάποιος είχε έμπνευση στην Πειραϊκή..
Experience night..
Σούρουπο στο λιμάνι του Βολου
Γιορτινή και η Φρεαττύδα..
Στολισμένες οι γειτονιές...
Θυμωμένη η θάλασσα στο Νησάκι...
Η μαγεία των Χριστουγέννων!
Ο Πύργος στο μεγάλο λιμάνι έβαλε τα γιορτινά του!
Χρόνια πολλά στον Άγιο Νικόλαο των ναυτικών!
Νοτιάς...
Στολίδια της Πειραϊκής
Φρεαττύδα, βράδυ Νοέμβρη..
Στο πανηγύρι του Άγιου Νείλου..
Το τραμ της νύχτας...
Πύργος στην ομίχλη...
28η Οκτωβρίου 2021
Ιστιοπλοϊκά στην Καστέλλα
Φθινοπωριάζει...
Τα ρόδινα ακρογιάλια...
Ferrari στο Πασαλιμάνι!
Λιμάνι Πειραιά: Αποχαιρετισμός στον Μίκη...
Καλή επιτυχία!
Ηλιοβασιλέματα...
Ένα το χελιδόνι...
Και πάλι, μπράβο ρε παιδιά !!!
Ο Σταυρός της Πειραϊκής στις Ημέρες Θάλασσας 2021
Καβάλα στο δελφίνι...
Σκιές στα μάρμαρα του παρελθόντος
Υπερπανσέληνος!
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Ηλιοβασίλεμα της πυρκαγιάς
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Κάβος τη νύχτα
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Ο Άγιος Νικόλαος στο Μπαϊκούτσι
Ναυτικός (φωτο Γιώργος Χριστάκης)
25η Μαρτίου 2021 - 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Αντανακλάσεις
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Gone with the wind...
Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν...(φωτο Γιώργος Χριστάκης)
Κρουαζιερόπλοια σε λιμάνι