Θύρα κατά ΠΑΕ;

mpaxalakides

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο «καπετάνιος», κατά κόσμον Γιώργος Βαρδινογιάννης, Πρόεδρος της τότε νεοσύστατης ΠΑΕ Παναθηναϊκός, διέλυσε την ΝΟΠΟ, Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών. Ήταν η πρώτη και ίσως μοναδική στα χρονικά του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου κίνηση μιας διοικητικής ηγεσίας ενός ποδοσφαιρικού Σωματείου κατά μιας οργανωμένης ομάδας οπαδών – χούλιγκανς. Η κατά κάποιον τρόπο πρόδρομος της «Θύρας 13» αποκλείστηκε από το γήπεδο της «Λεωφόρου Αλεξάνδρας»,

τα μέλη της δεν έμπαιναν στο γήπεδο, η κερκίδα τους έμενε άδεια κατά τη διάρκεια των αγώνων και ο «καπετάνιος» απολάμβανε το πρώτο Imperium του, πριν η ομάδα του Τριφυλλιού αρχίσει να σαρώνει για μια δεκαετία τίτλους σε πρωτάθλημα και κύπελο.
Ο ηγέτης φαίνεται στις τολμηρές και δύσκολες αποφάσεις. Τον δικαιώνει η Ιστορία ή τον στέλνει στα αζήτητα. Η «Γιώργα» για τους φίλους του στο λιμάνι, δικαιωθηκε. Αλλά ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, όσο κι αν μας πόνεσε επί σειρά ετών τους γαύρους, είχε πάντα τσαγανό και στόφα ηγέτη. Ξέρετε πολλούς που να έχουν τον τσαμπουκά, την μαγκιά και την άνεση να χορέψουν σε φιέστα του Παναθηναϊκού το «Περαία, Περαία μου με το Σαρωνικό σου, που έχεις για καμάρι σου τον Ολυμπιακό σου»; Θέλει πολλά... καρύδια για να το κάνεις δημοσίως κι ο «καπετάνιος», μεγαλωμένος στην Κρήτη και ανδρειωμένος επαγγελματικά στο λιμάνι του Πειραιά τα είχε πάντοτε.
Οι ανά τα έτη μπαχαλάκηδες βρίσκαν πάντοτε καταφύγιο σε χαλαρά περιφρουρούμενες ομάδες διαδηλωτών. Δεν διενοούντο ποτέ να τρυπώσουν στον μπλοκ της ΚΝΕ, ούτε καν στου ΠΑΣΟΚ. Στου Εσωτερικού, της Πανελλαδικής και κάποιων αριστερίστικων οργανώσεων τα μπλόκα χώνονταν πριν τα κάνουν λίμπα ή εκεί κατέφευγαν αφούν είχαν κατεβάσει τις τζαμαρίες στην Πανεπιστημίου, τη Σταδίου και το Σύνταγμα. Έβρισκαν – βρίσκουν και τα έκαναν-τα κάνουν.
Στην Πορεία του Πολυτεχνείου το 1980, με νεκρούς τον Κουμή και την Κανελλοπούλου, αυτά ακριβώς τα μπλοκ διαδηλωτών ήταν που δέχτηκαν το βάρβαρο χτύπημα των ΜΑΤ της εποχής, αφού οι σχηματισμοί της ΚΝΕ και του ΠΑΣΟΚ με υπερβολική, στρατιωτικού χαρακτήρα πειθαρχία, αρνήθηκαν να περιθάλψουν τους «αναρχοαυτόνομους» της εποχής που είχαν προσπαθήσει να συνεχίσουν την πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία και δέχθηκαν την επίθεση των ΜΑΤ στα Λουλουδάδικα της Βουλής.
Ο μακαρίτης Κώστας Φιλίνης, ήδη μιας κάποιας ηλικίας τότε, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, μάταια φώναζε προς τα ΜΑΤ με τη ντουντούκα του ότι το ΚΚΕ Εσωτερικού και η ΕΚΟΝ Ρήγας Φερραίος πραγματοποιούσαν νόμιμη πορεία. Αφού από τις τάξεις του έβγαιναν, επιτίθονταν και εκεί κατέφευγαν ξανά τι «φρικιά» της εποχής, μοιραία τα ΜΑΤ «οι άνδρες των οποίων δεν φημίζονται και για την ευφυία τους» απλώς ισοπέδωσαν βιαίως το μπλοκ του κόμματος του Δρακόπουλου, του Κύρκου και του Μπανιά.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 σε ένα τελικό κυπέλου Ελλάδος ΑΕΚ- ΟΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, όταν οι χούλιγκανς των μεν σήκωσαν τούρκικη σημαία και των δε βουλγάρικη κι αφού από τις κερκίδες τους ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των φίλων γειτονικών χωρών, ο τότε γενικός γραμματέας Αθλητισμού Κίμων Κουλούρης έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να εκκενώσουν με τον τρόπο τους τις κερκίδες των οργανωμένων. Οι δικέφαλοι του νότου και του βορρά δεν είχαν έναν Βαρδινογιάννη στην ηγεσία τους να είχε καθαρίσει νωρίτερα τα «φίδια». Το φίδι του Χρυσαυγιτισμού έχει μολύνει εδώ και χρόνια πολλές οργανωμένες κερκίδες.
Βεβαίως, παντού τα πάντα, ακόμη κι αν δεν φταίνε οι ηγεσίες. Αλλά όταν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που κυβερνά, κατηγορεί την αστυνομία που εκτελεί εντολές της κυβέρνησης για τη στάση της απένταντι στους μπαχαλάκηδες που διέλυσαν την αντικυβερνητική διαδήλωση της Κυριακής, ε, τότε τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα.
Και στο ποδόσφαιρο βλέπουμε αυτονόμηση οργανωμένων οπαδών (μέχρι και τον Κόκκαλη και τον Μαρινάκη ακόμη έχει κράξει τμήμα της Θύρας 7, αντί να τους φιλά τα χέρια), αλλά εδώ το πράγμα πλέον έχει ξεφύγει. Και κάποια στιγμή ο Τσίπρας, αφού ξεμπερδέψει με τα της αξιολόγησης κια τις δύσκολες διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό, πρέπει να ασχοληθεί και με τα του οίκου του.
Διδάσκει άλλωστε η σχετικά πρόσφατη Ιστορία. Θρίαμβο κατήγαγε μ ε τη Συνθήκη των Σεβρών ο Ελευθέριο Βενιζέλος, την Ελλάδα των δύο ηπείρων και πέντε θαλασσών εγκαθίδρυε, διαπραγματευόμενος στο εξωτερικό κι αφήνοντας πίσω το Κρητικό του παρακράτος να τρομοκρατεί και εκτός των άλλων να δολοφονεί εν μέση οδώ τον Ίωνα Δραγούμη, έχασε τελικά τις εκλογές με καταστροφικές εθνικές συνέπειες...

Αναγνώστης Κέντρος

Άρθρο του προέδρου ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη

του Γιώργου Ιωακειμίδη*

Στάζει φως στη θάλασσα...
Πέφτει η νύχτα στο λιμάνι...
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Άνοιξη στο Τουρκολίμανο!
Μια θάλασσα ελπίδες...
Κάθοδος στη θάλασσα..
Στα νερά του λιμανιού..
Παρά θιν αλός...
Ιστορίες στον ντόκο...
Ώρα να ανοίξουμε πανιά!
Συν-ομιλίες
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Θάλασσες...
Χταπόδια στην Πειραϊκή...
Γραμμές των οριζόντων!
Ούτε ο Σταυρός δεν μας προστατεύει...
Σταυρός, Μπαϊκούτσι, 28.03.2021
Αντανακλάσεις ...
Τα ρόδινα ακρογιάλια
Σύννεφα στα νερά της Αίγινας
Ανήσυχες νότες...
Αντανακλάσεις
φωτο: Δημήτρης Βρανάς
Ανθίζουν οι νύχτες...
Αλλοτινό...
Ο Μίτος του Λιμανιού..
Νύχτες στο λιμάνι...
Εορταστικό το μεγάλο λιμάνι!
Γλάροι στην κουπαστή
Το δέντρο που πληγώναμε..
Στην Πειραϊκή, είναι ακόμα καλοκαίρι...
Νύχτες στο Δημοτικό!
Πειραιάς αφ' υψηλού...
φωτο Lilian - Eva Mitrou
Νέες προοπτικές στο λιμάνι!
Ήλθε το Μετρό στον Πειραιά και το Δημοτικό...
Μετρό Πειραιά: «Πρεμιέρα» τη Δευτέρα!
Όταν ο πιλότος παλεύει με τα κύματα..
Προσεχώς, μετρό!
Η θάλασσα του Πειραιά..
Βάρκα, γιαλό...
Εκεί, στου λιμανιού την άκρη...
Ανατέλλει το <φεγγάρι του ελαφιού>...
Βόλτες στην Πειραϊκή...
Ο Λέων στο κέντρο του Πειραιά!
Στο μπλε του ουρανού...
Καλή Ανάσταση και για την Ουκρανία. (Με τον τρόπο του Βαν Γκονγκ)
Πουλιά της συννεφιάς
Κόκκινη ανατολή στην Φρεαττύδα...
Δρόμος του φεγγαριού
Τα ρόδινα ακρογιάλια
κάνει κρύο εκεί έξω...
Κακοκαιρία και κωπηλασία...
Απέραντος σεβασμός!!!
Χιονισμένο Δημοτικό! (φωτο Μαρία Βόντα)
Ακρόπολη χιονάτη!
Κάποιος είχε έμπνευση στην Πειραϊκή..
Experience night..
Σούρουπο στο λιμάνι του Βολου
Γιορτινή και η Φρεαττύδα..
Στολισμένες οι γειτονιές...
Θυμωμένη η θάλασσα στο Νησάκι...
Η μαγεία των Χριστουγέννων!
Ο Πύργος στο μεγάλο λιμάνι έβαλε τα γιορτινά του!
Χρόνια πολλά στον Άγιο Νικόλαο των ναυτικών!
Νοτιάς...
Στολίδια της Πειραϊκής
Φρεαττύδα, βράδυ Νοέμβρη..
Στο πανηγύρι του Άγιου Νείλου..
Το τραμ της νύχτας...
Πύργος στην ομίχλη...
28η Οκτωβρίου 2021
Ιστιοπλοϊκά στην Καστέλλα
Φθινοπωριάζει...
Τα ρόδινα ακρογιάλια...
Ferrari στο Πασαλιμάνι!
Λιμάνι Πειραιά: Αποχαιρετισμός στον Μίκη...
Καλή επιτυχία!
Ηλιοβασιλέματα...
Ένα το χελιδόνι...
Και πάλι, μπράβο ρε παιδιά !!!
Ο Σταυρός της Πειραϊκής στις Ημέρες Θάλασσας 2021
Καβάλα στο δελφίνι...
Σκιές στα μάρμαρα του παρελθόντος
Υπερπανσέληνος!
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Ηλιοβασίλεμα της πυρκαγιάς
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Κάβος τη νύχτα
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Ο Άγιος Νικόλαος στο Μπαϊκούτσι
Ναυτικός (φωτο Γιώργος Χριστάκης)
25η Μαρτίου 2021 - 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Αντανακλάσεις
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Gone with the wind...
Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν...(φωτο Γιώργος Χριστάκης)
Κρουαζιερόπλοια σε λιμάνι

eep logo