Μπρος – πίσω

basket amyna

Είναι ένα από τα συνηθισμένα λάθη στο μπάσκετ. Ειδικά όταν η πίεση των αντιπάλων αποδίδει, όταν οι παίκτες της μιας ομάδας μαρκάρουν σε όλο το γήπεδο, το «μπρος-πίσω» είναι ένα λάθος που μπορεί να κάνουν οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας, με αποτέλεσμα να χάσουν την κατοχή της μπάλας. Η πείρα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτές τις πιεστικές καταστάσεις. Και ο Σταύρος Θεοδωράκης λέει ότι ξέρει μπάσκετ (προεκλογικά μάλιστα σούταρε τρίποντα προστά στις κάμερες), αλλά πολιτική εμπειρία προφανέστατα δεν έχει.

Όποτε του ασκήθηκε πίεση έκανε πολιτικά «μπρος-πίσω». Στο περσινό δραματικό καλοκαίρι, έδειχνε να είναι βασιλικότερος του βασιλέως (όπου βασιλιάς βλέπε Τσίπρας), διαχωρίζοντας το ρόλο του πρωθυπουργού και τις ευθύνες του από τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Ουσιαστικά εμφανιζόταν ως ένας πρόθυμος σύμμαχος μιας κυβέρνησης που μετέτρεπε εν μια νυκτί το «όχι» σε «ναι». Το Ποτάμι το πλήρωσε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου κι έκτοτε ο Θεοδωράκης έφτασε στο άλλο άκρον άωτον, να εμφανίζεται ως ο ποιο σκληρός επικριτής της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Ενδιαμέσως, το πολιτικό σκηνικό μεταβλήθηκε. Το ΠΑΣΟΚ ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έδειξε σημάδια νεκροφάνειας κι άρχισε να πιέζει το όμορό του Ποτάμι για μια ευρύτερη συνεργασία. Αφού ο Σταύρος Θεοδωράκης έδειξε νευρικότητα, τελικά ενέδωσε στις κεντροαριστερές πιέσεις και μπήκε απρόθυμα σε μια επιτροπή διαλόγου που υποτίθεται προετοιμάζει το έδαφος μιας τέτοιας συνεργασίας.
Παράλληλα, είχαμε και αλλαγή στη Νέα Δημοκρατία. Ο σαφέστερα πιο κεντρώος και πιο φιλελεύθερος από τους προκατόχους του Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέπει στις δυνάμεις του Ποταμιού, όχι τόσο πιθανούς συμμάχους σε ένα μελλοντικό πολιτικό σχήμα, όπως πολλοί στη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν, αλλά μια μικρή ίσως, πλην όμως κρίσιμη δεξαμενή ψηφοφόρων.
Οι φιλελεύθεροι της «Δράσης», σχηματισμού που είχε συμμαχήσει με το Ποτάμι, αποτελούν τον καλύτερο «πολιορκητικό κριό» για τις επιδιώξεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, στην άλλη όχθη ακριβώς του Ποταμιού, βρίσκονται και οι Μεταρρυθμιστές (που πλέον βάζουν στον τίτλο τους και το επίθετο «Αριστεροί») του Σύρου Λυκούδη. Ο Θεοδωράκης μοιάζει να πατά σε δύο βάρκες. Του φεύγει κι ένας καθαρόαιμος κεντρώος, ο Θεοχάρης και δείχνει σαν πελαγωμένο play-maker που προσπαθεί να κατεβάσει τη μπάλα αλλά πέφτει σε διπλές και τριπλές παγίδες από την άμυνα των αντιπάλων. Το να κάνει μπρος –πίσω είναι η μια περίπτωση, ενώ η άλλη απλώς να του μείνει η μπάλα στα χέρια.
Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος στο μπάσκετ, αλλά βεβαίως και στην πολιτική. Φάνηκε αυτό το Σαββατοκύριακο. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε προγραματισμένη συνδιάσκεψη εδώ και μήνες. Το Σάββατο είχε συνέδριο η Δράση. Και την Κυριακή ο Θεοδωράκης όρισε μια «Μεγάλη Συνάντηση Αντιπροσώπων του Ποταμιού», κάτι σαν συνδιάσκεψη στελεχών δηλαδή. Και μόνο η εκλογή της ημερομηνίας γι’ αυτήν την «Μεγάλη Συνάντηση»είναι δηλωτική των επιλογών του. Θα μπορούσε ν α γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο. Ακόμη πιο χαρακτηριστική των προθέσεών του ήταν το γεγονός ότι παραβρέθηκε στο συνέδριο της Δράσης. Και δεν πήγε στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την οποία υποτίθεται συνομιλεί για την συνδιαμόρφωση του περίφημου τρίτου πόλου. Ακόμη χειρότερα έκαναν τα πράγματα όσα κυκλοφόρησαν την Κυριακή. Αποκαλύφθηκε ότι η Φώφη Γεννηματά του τηλεφώνησε και τον προσκάλεσε να χαιρετίσει στη συνδιάσκεψη και μάλιστα αμέσως μετά τους χαιρετισμούς των πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, Σημίτη και Βενιζέλου. Ο Θεοδωράκης θίχτηκε, γιατί δεν είχε λάβει επίσημη πρόσκληση και το τηλεφώνημα έγινε μόλις 3 μέρες πριν τη συνδιάσκεψη. Τα πράγματα χειροτέρεψαν κι άλλο με τις διευκρινίσεις που το ίδιο το Ποτάμι έδωσε αναφορικά με τα σχετικά δημοσιεύματα. Ποτέ λέει δεν κλήθηκε στη συνδιάσκεψη (εννοεί γραπτώς, γιατί το τηλεφώνημ α δεν διαψεύδεται).
Μα από το ΠΑΣΟΚ απαντούν πως δεν κλήθηκε κανένας άλλος πολιτικός αρχηγός, παρά μόνο ο επικεφαλής του Ποταμιού, έστω τηλεφωνικά, γιατί ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών και Ποτάμι, υποτίθεται συνομιλούν στο πλαίσιο εκείνης της Επιτροπής Διαλόγου.
Είπαμε, ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Και τα δημοσκοποικά ποσοστά του 1,5 – 2% επιτείνουν τον πανικό. Δηλαδή πόσο δύσκολο ήταν να χαιρετίσει και στο συνέδριο της Δράσης το πρωί του Σαββάτου και στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το απόγευμα της ίδιας ημέρας, κρατώντας την Κυριακή για το κόμμα του; Τώρα, με την τακτική που ακολούθησε, η «φωτογραφία» που μένει, είναι εκείνη δίπλα στον Μητσοτάκη, στο συνέδριο της Δράσης. Θα μπορούσε να την είχε ισορροπήσει και με μια άλλη, δίπλα στη Φώφη. Αλά φαίνεται πω ς, όπως επέλεγε πέρσι το καλοκαίρι να «φωτογραφίζεται» ως πρόθυμος δίπλα στον Τσίπρα, τώρα επιλέγει να μπει στο κάδρο δίπλα στον Μητσοτάκη.
Ο ορισμός του μπρος-πίσω...

Στάζει φως στη θάλασσα...
Πέφτει η νύχτα στο λιμάνι...
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Άνοιξη στο Τουρκολίμανο!
Μια θάλασσα ελπίδες...
Κάθοδος στη θάλασσα..
Στα νερά του λιμανιού..
Παρά θιν αλός...
Ιστορίες στον ντόκο...
Ώρα να ανοίξουμε πανιά!
Συν-ομιλίες
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Θάλασσες...
Χταπόδια στην Πειραϊκή...
Γραμμές των οριζόντων!
Ούτε ο Σταυρός δεν μας προστατεύει...
Σταυρός, Μπαϊκούτσι, 28.03.2021
Αντανακλάσεις ...
Τα ρόδινα ακρογιάλια
Σύννεφα στα νερά της Αίγινας
Ανήσυχες νότες...
Αντανακλάσεις
φωτο: Δημήτρης Βρανάς
Ανθίζουν οι νύχτες...
Αλλοτινό...
Ο Μίτος του Λιμανιού..
Νύχτες στο λιμάνι...
Εορταστικό το μεγάλο λιμάνι!
Γλάροι στην κουπαστή
Το δέντρο που πληγώναμε..
Στην Πειραϊκή, είναι ακόμα καλοκαίρι...
Νύχτες στο Δημοτικό!
Πειραιάς αφ' υψηλού...
φωτο Lilian - Eva Mitrou
Νέες προοπτικές στο λιμάνι!
Ήλθε το Μετρό στον Πειραιά και το Δημοτικό...
Μετρό Πειραιά: «Πρεμιέρα» τη Δευτέρα!
Όταν ο πιλότος παλεύει με τα κύματα..
Προσεχώς, μετρό!
Η θάλασσα του Πειραιά..
Βάρκα, γιαλό...
Εκεί, στου λιμανιού την άκρη...
Ανατέλλει το <φεγγάρι του ελαφιού>...
Βόλτες στην Πειραϊκή...
Ο Λέων στο κέντρο του Πειραιά!
Στο μπλε του ουρανού...
Καλή Ανάσταση και για την Ουκρανία. (Με τον τρόπο του Βαν Γκονγκ)
Πουλιά της συννεφιάς
Κόκκινη ανατολή στην Φρεαττύδα...
Δρόμος του φεγγαριού
Τα ρόδινα ακρογιάλια
κάνει κρύο εκεί έξω...
Κακοκαιρία και κωπηλασία...
Απέραντος σεβασμός!!!
Χιονισμένο Δημοτικό! (φωτο Μαρία Βόντα)
Ακρόπολη χιονάτη!
Κάποιος είχε έμπνευση στην Πειραϊκή..
Experience night..
Σούρουπο στο λιμάνι του Βολου
Γιορτινή και η Φρεαττύδα..
Στολισμένες οι γειτονιές...
Θυμωμένη η θάλασσα στο Νησάκι...
Η μαγεία των Χριστουγέννων!
Ο Πύργος στο μεγάλο λιμάνι έβαλε τα γιορτινά του!
Χρόνια πολλά στον Άγιο Νικόλαο των ναυτικών!
Νοτιάς...
Στολίδια της Πειραϊκής
Φρεαττύδα, βράδυ Νοέμβρη..
Στο πανηγύρι του Άγιου Νείλου..
Το τραμ της νύχτας...
Πύργος στην ομίχλη...
28η Οκτωβρίου 2021
Ιστιοπλοϊκά στην Καστέλλα
Φθινοπωριάζει...
Τα ρόδινα ακρογιάλια...
Ferrari στο Πασαλιμάνι!
Λιμάνι Πειραιά: Αποχαιρετισμός στον Μίκη...
Καλή επιτυχία!
Ηλιοβασιλέματα...
Ένα το χελιδόνι...
Και πάλι, μπράβο ρε παιδιά !!!
Ο Σταυρός της Πειραϊκής στις Ημέρες Θάλασσας 2021
Καβάλα στο δελφίνι...
Σκιές στα μάρμαρα του παρελθόντος
Υπερπανσέληνος!
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Ηλιοβασίλεμα της πυρκαγιάς
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Κάβος τη νύχτα
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Ο Άγιος Νικόλαος στο Μπαϊκούτσι
Ναυτικός (φωτο Γιώργος Χριστάκης)
25η Μαρτίου 2021 - 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Αντανακλάσεις
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Gone with the wind...
Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν...(φωτο Γιώργος Χριστάκης)
Κρουαζιερόπλοια σε λιμάνι