Εκδήλωση τιμής για τη Μάχη της Κρήτης στο Βεάκειο

a 355

Στο κατάμεστο από κόσμο Βεάκειο Θέατρο τιμήθηκε την Κυριακή το βράδυ η 75η επέτειος της Μάχης της Κρήτης. Μιας Μάχης που προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό και έπαιξε σημαντικό ρόλο στις κατοπινές εξελίξεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Την εκδήλωση οργάνωσε η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» σε συνεργασία με τον Ο.Π.Α.Ν., στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2016». Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε συναυλία Κρητικής μουσικής με τον Μανώλη Κονταρό και χοροί από χορευτικά συγκροτήματα της «Ομόνοιας».

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ στον χαιρετισμό του, τόνισε:
«Είναι συμβολικό θα έλεγα για τη λεβεντογέννα μεγαλόνησό μας την Κρήτη και την αντίστασή της στις δυνάμεις του φασισμού και της απανθρωπιάς που γίνεται η εκδήλωση αυτή την ευλαβική βραδιά. Μια βραδιά που 563 χρόνια μετά την αποφράδα εκείνη ημέρα της Αλώσεως της Βασιλίδος των πόλεων, μια βραδιά που μας θυμίζει τί έζησε μια χιλιόχρονη χριστιανική ελληνική αυτοκρατορία που μεταλαμπάδευσε το πνεύμα της κλασικής Ελλάδας των φιλοσόφων και των μεγάλων ανδρών, των μεγάλων διανοητών σε ολάκερη την οικουμένη.

Θα ήθελα όμως στην ευλαβική μνήμη αυτών των ηρώων της Αλώσεως της Βασιλίδος των πόλεων να φέρω στη μνήμη σας τα τελευταία λόγια του μάρτυρα του Γένους μας αυτοκράτορα της Ρωμανίας Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στην πρόσταση του Σουλτάνου των Οθωμανών να παραδώσει την Πόλη. Του είπε λοιπόν με την ευψυχία και τη γενναιότητα που τον διέκρινε: «Το δε την πόλιν σοι δούναι, ούτ’ εμόν έστιν ουτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη• κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών», που σημαίνει:
«Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της• γιατί έχουμε αποφασίσει όλοι να πεθάνουμε και να μη φεισθούμε της ζωή μας». Αυτό λοιπόν το πνεύμα της αντιστάσεως είναι το διαχρονικό πνεύμα του Γένους μας, ενός Γένους που ποτέ δεν έκανε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αλλά πάντοτε αμύνθηκε του πατρίου εδάφους, πάντοτε υπεράσπισε τα ιερά και τα όσια της αξιοπρέπειας και της ανθρώπινης ελευθερίας.

Σήμερα λοιπόν τιμάμε τη Μάχη της Κρήτης και τους μάρτυρες και ήρωες οι οποίοι αντιστάθηκαν. Το μήνυμα που μας δίνουν σε όλους εμάς είναι ακριβώς αυτό. Αυτή η γιορτή είναι μια γιορτή αντίστασης απέναντι στην καταδολίευση της ελευθερίας μας, απέναντι στην αποχαύνωση και αποδυνάμωση των ιδεωδών του ανθρωπίνου προσώπου, απέναντι σε καθένα που θέλει να μας καθυποτάξει την ελευθερία, τη φρόνηση, τη σκέψη, τη ρώμη και το σθένος της καρδιάς μας. Αυτό μας διδάσκουν οι μάρτυρες και οι ήρωες της Μάχης της Κρήτης.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θέλω κύριε Πρόεδρε, να εκφράσω εκ προσώπου της Εκκλησίας του Πειραιά τη μεγάλη ευγνωμοσύνη μας σε σας προσωπικώς, αλλά και σε όλους οι οποίοι εκφράζετε και μεταλαμπαδεύετε στη διάδοχη γενιά τα ζώπυρα του Γένους. Σας αξίζουν η ευγνωμοσύνη και τα συγχαρητήρια της Ελλάδος μας, της ψυχής μας και της καρδιάς μας. Γιατί μέσα στη γενική καταχνιά, μέσα στην καταδολίευση της ελευθερίας και της προσωπικότητος μας που επιβάλλουν παντοειδούς είδους συμφέροντα κοστοφερειακές αντιλήψεις μένετε εδραίοι και αμετακίνητοι σε ό,τι πιο πολύτιμο έχει ο άνθρωπος που είναι η ψυχή του και αυτή την ψυχή τη μεταλαμπαδεύετε στη διάδοχη γενιά που είναι η χρυσή ελπίδα και το αύριο της Πατρίδος και του Γένους μας. Είμαστε περήφανοι ως Πειραιώτες που έχουμε στα σπλάχνα μας την Αδελφότητα Κρητών «Η ΟΜΟΝΟΙΑ».

Αυτή η βραδιά στέλνει μήνυμα αντίστασης, το διαχρονικό μήνυμα που είναι η ψυχή και ο πλούτος και η περιουσία μας, αν θέλετε, απέναντι σε ένα κόσμο που σαπίζει καθημερινά και που απομειώνονται οι αξίες και τα ιδεώδη του. Αυτό το πνεύμα της αντίστασης να το πάρουμε μέσα μας. Γιατί είναι, αν θέλετε, η πιο μεγάλη τιμή στους μάρτυρες και ήρωες της φυλής και της πίστεώς μας. Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά σε όλους. Εύχομαι να συνεχίσει «Η Ομόνοια» να μεταλαμπαδεύει αυτή τη δύναμη της ψυχής της λεβεντογέννας Κρήτης, σε όλους. Να έχετε την ευλογία του Αναστημένου Κυρίου».


Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, δήλωσε:
«Σήμερα γιορτάζουμε τη Μάχη της Κρήτης. Επίσης, ολοκληρώνεται ο εορτασμός των «Ημερών Θάλασσας», με τον καλύτερο τρόπο, με τη συμμετοχή του κόσμου και με το Βεάκειο γεμάτο. Ευχαριστώ πάρα πολύ την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια», γιατί είχαμε μια άψογη συνεργασία για τη διοργάνωση της συναυλίας. Γενικότερα πρέπει να πω ότι η συμβολή τους στα πολιτιστικά δρώμενα είναι σημαντική.
Ευχαριστώ πολύ τον Μανώλη Κονταρό που για άλλη μια χρονιά είναι εδώ και τραγουδάει αφιλοκερδώς μαζί με την ορχήστρα του. Μια όμορφη γιορτή που «κλείνει» τις «Ημέρες Θάλασσας 2016».

Νομίζω ότι δύο εβδομάδες οι Πειραιώτες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές, αθλητικές κι άλλες εκδηλώσεις. Είμαστε χαρούμενοι. Νομίζω ότι στο μέλλον θα είμαστε ακόμα καλύτεροι. Μέσα από τις «Ημέρες Θάλασσας» καταφέραμε να θεσμοθετήσουμε και νέα πράγματα, όπως οι εκδηλώσεις στην μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, όπως το 1ο Κύπελλο Πειραιά στους κολυμβητικούς αγώνες, οι οποίοι είχαν πολύ μεγάλη συμμετοχή, η τριήρης που ήταν ένα μοναδικό θέαμα να το βλέπεις στον Πειραιά.
Νομίζω ότι έγιναν πολλά καινούργια πράγματα και αυτό είναι το κέρδος και αυτό το κρατάμε για να γίνουμε ακόμη καλύτεροι στις επόμενες χρονιές».

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Θεόδωρος Τσόντος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, υπογράμμισε:
«Σεβασμιότατε,
Άγιοι Πατέρες, κύριοι Βουλευτές, κύριοι Πολιτευτές, κύριοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Επίτιμε Πρόεδρε της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Πρόεδροι και εκπρόσωποι σωματείων, κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», σας καλωσορίζω στον εορτασμό της ιστορικής Μάχης της Κρήτης, τον οποίο ο Δήμος Πειραιά, μας έκανε την τιμή, να εντάξουμε στις εκδηλώσεις του με θέμα: «Ημέρες Θάλασσας 2016».
Σήμερα ο Πειραιάς ολοκληρώνει τους εορτασμούς του και μαζί του γιορτάζουμε κι εμείς. Οι Κρητικοί του Πειραιά. Σε μια πόλη πολύ σημαντική για μας, γιορτάζουμε μια επέτειο εξίσου σημαντική. Την Εβδομηκοστή Πέμπτη (75η ) Επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Μιας Μάχης, η οποία ήταν ορόσημο, στην παγκόσμια ιστορία. Μιας Μάχης, που άλλαξε την πορεία του πολέμου και καταρράκωσε την περηφάνια του Χίτλερ.

Με την ονομασία «Μάχη της Κρήτης», έμεινε στην ιστορία η απόβαση από αέρος, που έκανε η Ναζιστική Γερμανία κατά της Κρήτης, η οποία κράτησε έντεκα μέρες και έληξε με την κατάληψη της Μεγαλονήσου. Επικεφαλής των γερμανικών δυνάμεων, τέθηκε ένας Πτέραρχος, βετεράνος Πιλότος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Είχε στην διάθεσή του 1.190 αεροπλάνα και 29.000 άνδρες, ενώ οι Ιταλοί έδωσαν 3.000 στρατιώτες. Οι Γερμανοί όμως, δεν υπολόγισαν τη συμμετοχή των αμάχων στις επιχειρήσεις.
Ο απλός λαός μπήκε στον αγώνα, με ό,τι όπλο είχε στη διάθεσή του, από μαχαίρια, έως όπλα από την εποχή της Κρητικής Επανάστασης.

Η γερμανική επίθεση, εκδηλώθηκε στις 8 το πρωί της Εικοστής Μαΐου 1941, με τη ρίψη αλεξιπτωτιστών σε δύο μέτωπα: Στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Στις 4 το απόγευμα της ίδιας μέρας, ένα νέο κύμα αλεξιπτωτιστών έπεσε στο Ρέθυμνο και μία ώρα αργότερα στο Ηράκλειο.
Τώρα, οι μάχες διεξάγονταν σε τέσσερα μέτωπα: Χανιά, Μάλεμε, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Τα ξημερώματα της Εικοστής Πρώτης (21ης) Μαΐου, οι μάχες συνεχίζονται.
Πολλοί αλεξιπτωτιστές, σκοτώνονται στον αέρα.
Άλλοι, που έφταναν στο έδαφος, αποδεκατίζονται από έναν άοπλο και αδάμαστο λαό, που με την ψυχή γεμάτη Ελλάδα, ορμούσε με τις τσουγκράνες και τα τσαπιά, στους πάνοπλους εισβολείς. Η μάχη διεξάγεται σώμα με σώμα.
Άμυνα παλλαϊκή, δίχως σχέδιο, δίχως πρόγραμμα. Ωστόσο οι γέροι, οι γυναίκες και τα παιδιά δημιουργούν έπος!

Την Πρώτη (1η) Ιουνίου, πέφτει η αυλαία της Μάχης της Κρήτης.
Η Κρήτη ονομάζεται δικαίως «Νεκροταφείο των Γερμανών αλεξιπτωτιστών», αφού τα θύματα των Γερμανών, ξεπέρασαν στη δεκαήμερη επιχείρηση, τα θύματά τους σε ολόκληρη την επιχείρηση κατά της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδος. Σύμφωνα με τους συμμαχικούς υπολογισμούς, οι γερμανικές απώλειες ξεπέρασαν τις 16.000.
Με την Γερμανική κατοχή του νησιού, αρχίζουν οι βαρβαρότητες εναντίον του άμαχου πληθυσμού, ως αντίποινα, με συλλήψεις, ομαδικές εκτελέσεις, στρατόπεδα συγκέντρωσης κ.τ.λ. Πρώτο θύμα η Κάνδανος, ύστερα τ’ Ανώγεια, η Βιάννος και ακολουθούν πολλά άλλα μέρη της Κρήτης.

Μέλη της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», πολεμούν στη Μάχη της Κρήτης και συνδράμουν την αντίσταση κατά των κατακτητών. Με τη βοήθεια δε του Ερυθρού σταυρού, στα χρόνια της Κατοχής, η «ΟΜΟΝΟΙΑ» στήνει καζάνια για τους πεινασμένους.
Ακόμα έρχονται στο Σωματείο μας ηλικιωμένοι, που μου λένε πως χάρη στο σωματείο μας επιβίωσαν. Στο ιστορικό αρχείο μας, διασώζονται και φυλάσσονται επιστολές που αποδεικνύουν, την ουσιαστική βοήθεια της Αδελφότητας, κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, θυμόμαστε σήμερα τους ηρωικούς εκείνους νεκρούς και υποκλινόμαστε στην ιερή μνήμη τους. Τιμούμε τον αγώνα τους.
Αισθανόμαστε υπερήφανοι γι αυτούς και υποσχόμαστε, πως όσοι σκοτώθηκαν για τη Λευτεριά της Πατρίδας, θα ζουν πάντα στη σκέψη και στις καρδιές του Ελληνικού λαού. Θα είναι πάντα Αθάνατοι.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Δήμο Πειραιά που μας ενέταξε για δεύτερη (2η) χρονιά στις εκδηλώσεις του για τη θάλασσα, τον Ο.ΠΑ.Ν. για την καλή συνεργασία, αλλά και όλους εσάς, που μας τιμάτε πάντα με την παρουσία σας.
Σας ευχαριστώ. Να είστε καλά».

Στη συναυλία παρευρέθηκαν: Η Βουλευτής κα Γεωργία Γεννιά. Οι πρώην Βουλευτές κ.κ. Παναγιώτης Μελάς και Δημήτρης Καρύδης. Ο Αντιδήμαρχος Δ/νσης Οδοποιίας - Αποχέτευσης κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας. Η Πρόεδρος της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας κα Ευαγγελία Αθανασίου. Η Κοινοτική Σύμβουλος της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας κα Αικατερίνη Δουρέκα. Οι πολιτευτές κα Μήνα Σαμαρά και κ.κ. Γιάννης Σαρτζετάκης και Γιάννης Μανιουδάκης. Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Παλαιού Φαλήρου πατέρας Νικόλαος Παπουδάκης. Το μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια» πατέρας Χρήστος Τζανουδάκης.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Κορυδαλλού Νίκαιας και Ρέντη κ. Γιώργος Καμηλογιαννάκης. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Σαρωνίδας κ. Νικόλας Λιονής. Ο Πρόεδρος του Σκοπευτικού Συλλόγου «Οι Πελασγοί» κ. Γιάννης Βασιλαντωνάκης. Ο Πρόεδρος Κρητών Σητείας κ. Αλέξιος Παπαδάκης. Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια» κ. Γρηγόρης Ψαρομμάτης. Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κρητών Περάματος κ. Νίκος Γρυλάκης. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείου Αποκορώνου κ. Γιάννης Τερεζάκης. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών Κυκλαδονήσων κ. Πασχάλης Συρίγος. Ο πρώην Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Γεώργιος Πρασιανάκης. Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Κώστας Ξυλούρης. Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων ο αναπληρωτής ταμίας κ. Εμμανουήλ Κωνσταντουδάκης. Ο Πρόεδρος Κρητών Ηλιούπολης κ. Κωνσταντίνος Πρωτοπαπαδάκης. Ο πρώην Πρόεδρος των Κρητών Ηλιούπολης κ. Νίκος Τσαγκαράκης. Ο Πρόεδρος Κρητών Ελληνικού κ. Δημήτρης Σταματάκης. Από την «Κρητική Ματιά» ο εκδότης κ. Σπύρος Αθανασάκης.

eep logo