Η ΕΣΕΕ για τον «φοροελεγκτικό εθελοντισμό»

agora

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας δηλώνει υπέρ των μέτρων της πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά αντιδρά στην πρόταση του «φοροελεγκτικού εθελοντισμού». Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Με πραγματική έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία «ερασιτεχνών ελεγκτών» μέσω «φοροελεγκτικού εθελοντισμού», η οποία σαφώς και δεν είναι η λύση για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Από το Υπουργείο Οικονομικών περιμένουμε υψηλότερου επιπέδου ενέργειες και να εστιάσει τις προσπάθειές του στην απαλλαγή από γνωστές παθογένειες και αδράνειες, με έμφαση στα ουσιώδη προβλήματα, αντί να επικοινωνεί επικίνδυνα σενάρια κοινωνικού αυτοματισμού.
Η ιδέα της δίμηνης στρατολόγησης τουριστών, φοιτητών, συνταξιούχων, ανέργων και ανθρώπων με πενιχρά εισοδήματα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ως «κατάσκοποι της εφορίας», δεν γίνεται αποδεκτή από την ΕΣΕΕ, αφού είναι πολύ μακριά από την παραγωγική ανασυγκρότηση στην οποία όλοι μας ελπίζουμε. Ακόμα και εάν κάποιος απλά σκέφτηκε ότι με τη διάχυση της είδησης θα δημιουργηθεί μια αποτρεπτική δυναμική φόβου που θα αλλάξει τη φοροδοτική συμπεριφορά, σίγουρα δεν συνυπολόγισε το ενδεχόμενο της δυνατότητας που δίνει σε εμπαθείς, κακοήθεις και επιτήδειους, εξοπλισμένους με συστήματα ήχου και εικόνας, να παριστάνουν τους μυστικούς αστυνόμους ΦΠΑ. Με την πρόταση του "Onlookers VAT Evasion Fighting Scheme" με λάθος τρόπο, περνάμε το λάθος μήνυμα ότι μόνο εμείς δηλαδή στην Ευρώπη, είμαστε η «χώρα των φοροφυγάδων».
Από το στερεότυπο «τρώω, πίνω, ντύνομαι, διασκεδάζω και δεν πληρώνω», σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε βήματα πολιτισμού μπροστά, μετατρέποντας τους απλούς πολίτες σε μυστικούς πράκτορες, κάνοντάς τους «παρατηρητές» της αδυναμίας των «ειδικών» να σκεφτούν παραγωγικά και να εφαρμόσουν σοβαρά μέτρα ελέγχου της φοροδιαφυγής. Αντί για εφαρμογή απλών φορολογικών κινήτρων και επίκληση στην πράξη της αμοιβαίας εμπιστοσύνης με στόχο τη φορολογική συνέπεια, για άλλη μια φορά είμαστε θεατές στο κυνήγι της απόδειξης, που εξακολουθεί να μην έχει καμία φορολογική χρήση για τους περισσότερους Έλληνες φορολογούμενους.
Ως θεσμικοί εκπρόσωποι των χιλιάδων μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, εκλαμβάνουμε την εν λόγω ιδέα, ως προσβολή και απαξίωση της προσπάθειας επιβίωσης των επιχειρήσεων και διατήρησης της απασχόλησης τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι κρίμα, γιατί έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις, ενώ τα Ινστιτούτα μας έχουν επεξεργαστεί διαφορετικά μέτρα καταπολέμησης τόσο της «ανόητης φοροδιαφυγής» μη έκδοσης απόδειξης, με την on-line σύνδεση των ταμειακών μηχανών για απόδοση ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο συναλλαγής, όσο και της «επιστημονικής φοροαποφυγής» με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις τις οποίες πρόσφατα αποστείλαμε με υπόμνημά μας στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.
Η ΕΣΕΕ για άλλη μια φορά δηλώνει ξεκάθαρα ότι καταδικάζει την συστηματική φοροδιαφυγή και τη συνειδητή φοροαποφυγή, που αδικεί τους συνεπείς φορολογούμενους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει όλους με περισσότερους και μεγαλύτερους φόρους, οδηγώντας όλους μας στην φοροαδυναμία. Αναμένουμε λοιπόν από τη νέα Κυβέρνηση να μας καλέσει ως κοινωνικούς εταίρους και εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συμβάλλουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά με τις θέσεις μας στην επίλυση του προβλήματος, αντί να αντιμετωπίζει το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας προσβλητικά, και κυρίως αντισυνταγματικά.

 

eep logo