Πρότυπες Περιβαλλοντικές Εγκαταστάσεις της H.E.C. στον Πειραιά

1 hec

Οι πρότυπες περιβαλλοντικές εγκαταστάσεις του Πειραιά αποτελούν το νέο δημιούργημα της Hellenic Environmental Center Α.Ε. (H.E.C.), η οποία είναι μια καθαρά ελληνική εταιρεία, που αποτελεί πρότυπο όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό που καθιστά την H.E.C. πρωτοπόρο εταιρεία παγκοσμίως, είναι το γεγονός ότι εισήγαγε την καινοτόμο διασύνδεση της ναυτιλίας και της ενέργειας με την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος και απέκτησε υψηλού επιπέδου επιστημονική γνώση και τεχνογνωσία σε ένα μείζον ζήτημα, την Προληπτική Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος.

Η H.E.C. δραστηριοποιήθηκε από το 1993 στη συλλογή και διαχείρισηπετρελαιοειδών ναυτιλιακών καταλοίπων, ανοίγοντας στην ουσία το δρόμο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στην ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η δραστηριοποίηση της H.E.C. στο συγκεκριμένο τομέα, προηγήθηκε κατά μερικά χρόνια της εθνικής, της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομοθεσίας, με την οποία επιβλήθηκαν σχετικές ρυθμίσεις για το εν λόγω θέμα.
Η H.E.C., με τη δραστηριότητά της, είναι η εταιρεία που εισήγαγε στην ουσία πρώτη την ιδέα των «πράσινων» λιμανιών, που εξασφαλίζουν καθαρές θάλασσες, γιατί όταν τα πλοία παραδίδουν υποχρεωτικά τα κατάλοιπά τους στα λιμάνια, τότε δεν μολύνονται οι θάλασσες κι οι ωκεανοί, που είναι ένας οικολογικός θησαυρός, πηγή ζωής για την ανθρωπότητα.

Όλα αυτά, ρυθμίζονται με διεθνείς κανονισμούς, όπως η Διεθνής Σύμβαση MARPOL 73/78 που θεσπίστηκε από τον IMO (International Maritime Organization), τον ειδικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στους οποίους κανονισμούς, είναι υποχρεωμένα να προσαρμόζονται τα κράτη, με εθνική νομοθεσία.

Από τότε που επιβλήθηκαν οι ρυθμίσεις αυτές, όλα τα πλοία που προσεγγίζουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια, είναι υποχρεωμένα να παραδίδουν τα υγρά κατάλοιπά τους, τα δε λιμάνια είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν κατάλληλες υποδομές για τα κατάλοιπα που παράγονται από τα πλοία.

Ακριβώς σ’ αυτόν τον τομέα η H.E.C. είναι πρωτοπόρος, σε επίπεδο κατάρτισης, τεχνογνωσίας και κατάλληλου εξοπλισμού.

Η H.E.C. δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο, με πολύ καλές προοπτικές.

Πρόσφατα εξαγόρασε τον περιβαλλοντικό βραχίονα του γερμανικού ομίλου Eckelmann, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το έργο της διαχείρισης των καταλοίπων των πλοίων που καταπλέουν στο λιμάνι του Αμβούργου. Επίσης, η H.E.C. από τις αρχές του έτους παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης των πετρελαιοειδών καταλοίπων των πλοίων στο Γιβραλτάρ. Η εταιρία, βρίσκεται ένα βήμα πριν την είσοδό της στα λιμάνια της Ισπανίας, ενώ είναι σε προχωρημένο στάδιο για ανάλογες επενδύσεις σε κομβικά σημεία και λιμάνια της παγκόσμιας ναυτιλίας, όπως στην Νότιο Αφρική, στην Αίγυπτο (Κανάλι Σουέζ), στον Παναμά, στην Τζαμάικα και αλλού.
Χαρακτηριστικό της θέσης που κατέχει η H.E.C. σε διεθνές επίπεδο, είναι το γεγονός ότι αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο ISO 16304:2013 από το Φεβρουάριο του 2014 για την διευθέτηση και την διαχείριση των λιμενικών εγκαταστάσεις διαχείρισης καταλοίπων.

Όσον αφορά την «ταυτότητα» της H.E.C., πρόκειται για μια καθαρά ελληνική εταιρεία, στελεχωμένη με Έλληνες επιστήμονες και τεχνικούς, η οποία είναι πρωτοπόρα παγκοσμίως και εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στις διεθνείς αγορές.

Κινητήρια δύναμη της H.E.C. είναι το άρτια καταρτισμένο έμψυχο δυναμικό της εταιρείας, που αποτελεί στην κυριολεξία την κινητήριο δύναμη της, η οποία δικαιούται το χαρακτηρισμό «διαμάντι της ελληνικής οικολογίας» και αποτελεί απόδειξη ότι εμείς οι Έλληνες, όταν βρούμε κατάλληλο περιβάλλον εργασίας και συνεργασίας, μεγαλουργούμε και κάνουμε θαύματα.
Την πρωτοπορία της H.E.C. σε επίπεδο επιστημονικής γνώσης και τεχνογνωσίας, έρχεται να επισφραγίσει η λειτουργία της Χερσαίας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Καταλοίπων, στον Πειραιά.

Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε έκταση 35 στρεμμάτων, στη θέση που λειτουργούσε επί δεκαετίες η εγκατάσταση της BP και από την οποία τροφοδοτούσε με καύσιμα και λιπαντικά όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η H.E.C., χρησιμοποιώντας την επιστημονική γνώση και τεχνογνωσία που απέκτησε από την ενασχόλησή της επί 23 και πλέον χρόνια με την αναφερόμενη δραστηριότητα, εκσυγχρόνισε και μετέτρεψε τη μονάδα αυτή στην πλέον σύγχρονη περιβαλλοντική εγκατάσταση του είδους στον κόσμο.

Η λειτουργία της μονάδας, εφαρμόζοντας το νέο πρωτοποριακό μοντέλο διαχείρισης καταλοίπων, έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται με τον πιο αποδοτικό και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΣΦΑΛΗ ΤΡΟΠΟ τα κατάλοιπα που είναι πλέον υποχρεωμένα να παραδίδουν τα πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο πλέον με τη λειτουργία της εγκατάστασης αυτής, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί το απόλυτο «Πράσινο» Λιμάνι.

Όσον αφορά τη λειτουργία της εγκατάστασης, υπογραμμίζεται ότι είναι η πλέον σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας πετρελαιοειδών καταλοίπων, κατασκευασμένη με προδιαγραφές του 2015, της οποίας η λειτουργία σε αστικό περιβάλλον διαθέτει πρωτοποριακή διεθνή πατέντα κατοχυρωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στάζει φως στη θάλασσα...
Πέφτει η νύχτα στο λιμάνι...
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Άνοιξη στο Τουρκολίμανο!
Μια θάλασσα ελπίδες...
Κάθοδος στη θάλασσα..
Στα νερά του λιμανιού..
Παρά θιν αλός...
Ιστορίες στον ντόκο...
Ώρα να ανοίξουμε πανιά!
Συν-ομιλίες
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Θάλασσες...
Χταπόδια στην Πειραϊκή...
Γραμμές των οριζόντων!
Ούτε ο Σταυρός δεν μας προστατεύει...
Σταυρός, Μπαϊκούτσι, 28.03.2021
Αντανακλάσεις ...
Τα ρόδινα ακρογιάλια
Σύννεφα στα νερά της Αίγινας
Ανήσυχες νότες...
Αντανακλάσεις
φωτο: Δημήτρης Βρανάς
Ανθίζουν οι νύχτες...
Αλλοτινό...
Ο Μίτος του Λιμανιού..
Νύχτες στο λιμάνι...
Εορταστικό το μεγάλο λιμάνι!
Γλάροι στην κουπαστή
Το δέντρο που πληγώναμε..
Στην Πειραϊκή, είναι ακόμα καλοκαίρι...
Νύχτες στο Δημοτικό!
Πειραιάς αφ' υψηλού...
φωτο Lilian - Eva Mitrou
Νέες προοπτικές στο λιμάνι!
Ήλθε το Μετρό στον Πειραιά και το Δημοτικό...
Μετρό Πειραιά: «Πρεμιέρα» τη Δευτέρα!
Όταν ο πιλότος παλεύει με τα κύματα..
Προσεχώς, μετρό!
Η θάλασσα του Πειραιά..
Βάρκα, γιαλό...
Εκεί, στου λιμανιού την άκρη...
Ανατέλλει το <φεγγάρι του ελαφιού>...
Βόλτες στην Πειραϊκή...
Ο Λέων στο κέντρο του Πειραιά!
Στο μπλε του ουρανού...
Καλή Ανάσταση και για την Ουκρανία. (Με τον τρόπο του Βαν Γκονγκ)
Πουλιά της συννεφιάς
Κόκκινη ανατολή στην Φρεαττύδα...
Δρόμος του φεγγαριού
Τα ρόδινα ακρογιάλια
κάνει κρύο εκεί έξω...
Κακοκαιρία και κωπηλασία...
Απέραντος σεβασμός!!!
Χιονισμένο Δημοτικό! (φωτο Μαρία Βόντα)
Ακρόπολη χιονάτη!
Κάποιος είχε έμπνευση στην Πειραϊκή..
Experience night..
Σούρουπο στο λιμάνι του Βολου
Γιορτινή και η Φρεαττύδα..
Στολισμένες οι γειτονιές...
Θυμωμένη η θάλασσα στο Νησάκι...
Η μαγεία των Χριστουγέννων!
Ο Πύργος στο μεγάλο λιμάνι έβαλε τα γιορτινά του!
Χρόνια πολλά στον Άγιο Νικόλαο των ναυτικών!
Νοτιάς...
Στολίδια της Πειραϊκής
Φρεαττύδα, βράδυ Νοέμβρη..
Στο πανηγύρι του Άγιου Νείλου..
Το τραμ της νύχτας...
Πύργος στην ομίχλη...
28η Οκτωβρίου 2021
Ιστιοπλοϊκά στην Καστέλλα
Φθινοπωριάζει...
Τα ρόδινα ακρογιάλια...
Ferrari στο Πασαλιμάνι!
Λιμάνι Πειραιά: Αποχαιρετισμός στον Μίκη...
Καλή επιτυχία!
Ηλιοβασιλέματα...
Ένα το χελιδόνι...
Και πάλι, μπράβο ρε παιδιά !!!
Ο Σταυρός της Πειραϊκής στις Ημέρες Θάλασσας 2021
Καβάλα στο δελφίνι...
Σκιές στα μάρμαρα του παρελθόντος
Υπερπανσέληνος!
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Ηλιοβασίλεμα της πυρκαγιάς
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Κάβος τη νύχτα
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Ο Άγιος Νικόλαος στο Μπαϊκούτσι
Ναυτικός (φωτο Γιώργος Χριστάκης)
25η Μαρτίου 2021 - 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Αντανακλάσεις
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Gone with the wind...
Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν...(φωτο Γιώργος Χριστάκης)
Κρουαζιερόπλοια σε λιμάνι

eep logo