Γκολ από τα αποδυτήρια!

fysouna podosfairo

Στη φυσούνα και γενικότερα στα αποδυτήρια, λίγο πριν βγουν οι ομάδες στο γήπεδο, το παιχνίδι πολλές φορές είναι πολύ σκληρό. Ντου κατά των φιλοξενουμένων παλιότερα, ή απλώς ψυχολογικός πόλεμος στην πιο πολιτισμένη του εκδοχή. Ο Φίλιπ Κερ στο «Χέρι του Θεού» και τον «Ξαφνικό θάνατο», αλλά και το «Ψεύτικο εννιάρι» που μόλις κυκλοφόρησε, περιγράφει εξαιρετικά πως ο φανταστικός προπονητής Σκοτ Μάνσον της φανταστικής ομάδας Λόντον Σίτι, κερδίζει εν πολλοίς τους αγώνες μέσα από την ψυχολογική φόρτιση που προκαλεί στους αντιπάλους ή και στους δικούς του παίκτες στα αποδυτήρια.

Άλλοτε βάζει δυο αφρικανούς, ομοεθνείς και φίλους δυο επικίνδυνων αντιπάλων να μην τους μιλήσουν, ούτε καν να τους χαιρετίσουν μέσα στη φυσούνα ή στον καθιερωμένο χαιρετισμό στο κέντρο του γηπέδου. Άλλοτε πάλι ντοπάρει ψυχολογικά τους παίκτες του εκθειάζοντάς τους πέρα από τα πραγματικά όρια κι άλλοτε προσπαθεί να αφυπνίσει τον ποδοσφαιρικό τους εγωισμό, θυμίζοντάς τους τι περιμένουν από αυτούς χιλιάδες φίλαθλοι και πόσο θα τους απογοητεύσουν αν χάσουν.

Ένα παιχνίδι του μυαλού, ένα ντέρμπι πριν από το κυρίως ντέρμπι (που άλλωστε στα βιβλία του Φίλιπ Κερ διεξάγεται σε αστυνομικό πεδίο και όχι στο γήπεδο – αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ήδη με τη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ και την Καθημερινή, την παραμονή της επίσκεψής του στην Ελλάδα, έβαλε γκολ από τα αποδυτήρια. Για την ακρίβεια, κέρδισε το ψυχολογικό παιχνίδι των αποδυτηρίων. Διαμόρφωσε το πλαίσιο του αγώνα. Αν και έπαιζε εκτός έδρας, αυτός ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων και προδιέγραψε τα δεδομένα του παιχνιδιού.

Η αλήθεια είναι ότι στο ποδόσφαιρο αυτό μπορεί να γίνει πολλές φορές. Στον αγώνα που κέρδισε τον μοναδικό βαθμό στο Τσάμπιονς Λιγκ φέτος ο Ολυμπιακός, στο παιχνίδι με τη Μπαρτσελόνα στο «Καραϊσκάκη», η ανωτερότητα της ομάδας του Μέσι ήταν τέτοια που και με την ισοπαλία, οι γαύροι ήμασταν ευτυχισμένοι. Πλην όμως, εκείνος ο αγώνας, όπως όλοι οι επίσημοι αγώνες άλλωστε, όλων των διοργανώσεων, είναι υποχρεωτικοί και οι ημερομηνίες τους προκαθορισμένες για όλες τις ομάδες. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός να περιμένει να είναι τιμωρημένος ο Μέσι και τραυματίες η μισή ομάδα και τότε να διαλέξει μια ημερομηνία για να παίξει με τους Καταλανούς.

Στη διεθνή πολιτική όμως, μέσα στην πολυπλοκότητά της, υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας. Δεν είναι υποχρεωτικό, για παράδειγμα, να προσκληθεί ένας ξένος ηγέτης μια συγκεκριμένη περίοδο. Και αν εκτιμηθεί ότι πρέπει να προσκληθεί, η φροντίδα υποτίθεται είναι να τεθεί ένα πλαίσιο που δεν θα βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας. Μετά το πραξικόπημα-οπερέτα και κυρίως τις εκκαθαρίσεις εκ μέρους του Ερντογάν που ακολούθησαν, ο τούρκος Πρόεδρος υφίσταται έναν πρωτοφανή διεθνή αποκλεισμό. Πηγαίνει σε διάφορα fora στο εξωτερικό, αλλά δεν προσκαλείται από άλλο κράτος ως αρχηγός κράτους. Εδώ και δυόμιση χρόνια, τον αποκλεισμό αυτόν είχε σπάσει μόνο η Πολωνία και πλέον η Ελλάδα.

Όταν μπορείς να επιλέξεις τη χρονική στιγμή που θα δώσεις έναν αγώνα, επιλέγεις να τον δώσεις τότε που θα έχεις τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσεις. Αν επιλέξεις την πρόσκληση αφήνοντας το περιθώριο να χάσεις τον πόλεμο των αποδυτηρίων, είναι απλά πολύ δύσκολο να κερδίσεις στη συνέχεια κάτι, μέσα στο γήπεδο. Ποδοσφαιρικό ή διπλωματικό.

Αναγνώστης Κέντρος

 

eep logo