Οι δήμαρχοι και τα σπίτια τους

dhmarxeio peiraia

Γράφαμε προχθές, με αφορμή την πρόθεση του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη να μετακομίσει στον Πειραιά, ότι θεωρητικά κάθε δήμαρχος θα έπρεπε να μένει στην πόλη που διοικεί. Αυτό το αυτονόητο όμως η σύγχρονη Πειραϊκή ιστορία διδάσκει ότι δεν ήταν και τόσο αυτονότο κατά το παρελθόν.
Βεβαίως, οι τρεις πρώτοι δήμαρχοι της μεταπολίτευσης, Τάσος Βουλόδημος, Γιώργος Κυριακάκος και Γιάννης Παπασπύρου έμεναν - ως Πειραιώτες - στον Πειραιά. Από εκεί κι έπειτα, τα πράγματα κάπως μπερδεύονται.

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος που εκλέγεται δήμαρχος Πειραιά το 1986, ήταν βέβαια γέννημα-θρέμμα Πειραιώτης, αλλά όχι και τόσο... φανατικός κάτοικος Πειραιά, αν και βουλευτής Α’ Πειραιά ήδη από το 1974! Πάντως, νοίκιασε ένα σχετικά μικρό διαμέρισμα στην Καστέλλα, στο οποίο διανυκτέρευε κιόλας αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο Στέλιος Λογοθέτης που εκλέχτηκε το 1990 κι έμεινε δήμαρχος μέχρι το 1998 ήταν γένννημα-θρέμμα Νικαιώτης, όπου άλλωστε ήταν και δήμαρχος από το 1978. Κατοικούσε στη Νίκαια, αλλά προς τιμήν του, λίγα χρόνια μετά την εκλογή του (όπως ακριβώς κάνει τώρα ο Γιάννης Μώραλης) μετακόμισε στον Πειραιά, νοικιάζοντας ένα τριάρι στην μάλλον λαϊκή συνοικία των Υδραίικων, κάτω από το Χατζηκυριάκειο.

Ο Χρήστος Αγραπίδης που εκλέχτηκε δήμαρχος το 1998 και παρέμεινε μέχρι το 2006 ήταν διαφορετική περίπτωση. Γέννημα-θρέμμα Πειραιώτης φυσικά, με δικό του ιατρείο στην Υψηλάντου, στο Πασαλιμάνι, ήταν και παρέμενε κάτοικος Αγίου Στεφάνου Αττικής. Βέβαια δήλωνε ως τόπο κατοικίας του το ιατείο του, αλλά οπωσδήποτε αλλού έμενε.

Ο Παναγιώτης Φασούλας που εκλέχτηκε το 2006, ήταν γνωστό ότι δεν είναι Πειραιώτης. Αλλά και πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ως παίκτης του Ολυμπιακού, ήταν κάτοικος Γλυφάδας. Όταν εκλέχτηκε βουλευτής το 2000, νοίκιασε ένα γραφείο στο Πασαλιμάνι. Και λιγο αργότερα αγόρασε δυο μεγάλα συνεχόμενα διαμερίσματα, επίσης στο Πασαλιμάνι, δίπλα στο σημερινό Ίδρυμα Λασκαρίδη. Παρά την υπέροχη θέα τους όμως, φαίνεται ότι δεν τον κράτησαν, τα διαμερίσματα λειτούργησαν ως προεκλογικό του γραφείο και ο ίδιος παρέμεινε κάτοικος Γλυφάδας μέχρι την λήξη της θητείας του.

Τέλος, μια αντίστροφη πορεία μπορεί να διακρίνει κανείς στον Βασίλη Μιχαλολιάκο. Γεννημένος στη Μάνη, μεγαλωμένος στην Αθήνα (όπου μάλιστα διετέλεσε αντιδήμαρχος επι Μιλτιάδη Έβερτ), τοποθετήθηκε στη λίστα των υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ στον Πειραιά το 1989 όταν και εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αγόρασε διαμέρισμα στον Προφήτη Ηλία, όπου έμενε με την οικογένειά του, οπότε όταν το 2010 εξελέγη δήμαρχος Πειραιά, είχε ήδη πολιτογραφηθεί Πειραιώτης.

 

eep logo