Παράπλευρες... ωφέλειες!

aporrypansi peiraiki 2

Μέσα από τη μαυρίλα της πίσσας προκύπτει πιθανότατα ένα όφελος για την Πειραϊκή. Ο Δήμος Πειραιά θα ζητήσει – και πιθανότα θα λάβει – κατ΄εξαίρεσιν άδεια από την Αρχαιολγική Υπηρεσία να καθαρίσει τα βράχια της Πειραϊκής. Όχι από την πίσσα – αυτό το κάνουν εξουσιοδοτημένα ειδικά συνεργεία – αλλά από τα κάθε λογής σκουπίδια που βρίσκονται εκεί.

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Γιάννης Μώραλης στους κατοίκους που συγκεντρώθηκαν στον «Σταυρό» την Κυριακή, ο Δήμος δεν έχει άδεια από την Αρχαιολογία ούτε καν να καθαρίσει τον χώρο. Τώρα, με την έκτακτη κατάσταση που επιβλήθηκε λόγω της διαρροής μαζούτ, ντε φακτο καταργήθηκε η απαγόρευση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς εύλογα κατέβηκαν στις ακτές της Πειραϊκής συνεργεία καθαρισμού. Με τη σειρά του και ο Δήμος θα ζητήσει την άδεια, τουλάχιστον δυο φορές τον μήνα, να μπορεί να καθαρίζει τα βράχια της Πειραϊκής.

Αλλά, όπως πρόσθεσε μιλώντας στους πολίτες ο Δήμαρχος Πειραιά, χρειάζεται και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών. Όχι στο έργο του καθαρισμού, αλλά της αποτροπής της καθημερινής μετατροπής της Πειραϊκής σε σκουπιδότοπο. Διότι οι πλαστικές σακκούλες, τα μπουκάλια και τα πάσης φύσεως σκουπίδια που υπάρχουν στα βράχια, κάποιοι τα έχουν αφήσει. Και καλό είναι φυσικά ο Δήμος να πάρει άδεια να καθαρίζει, αλλά καλύτερο είναι οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι οι ακτές είναι περιουσία τους και δεν πρέπει να τις μετατρέπουν σε σκουπιδότοπο.