Ανοικτό στο κοινό το ΕΜΣΤ

1 emst

Αριστείδης Μπαλτάς: "Ευτυχισμένη ημέρα για την τέχνη στην Ελλάδα"

Νέα εικαστική στέγη κοσμεί τον ελληνικό πολιτιστικό χάρτη. Μια Ευρώπη πολυπρόσωπη, ένας κόσμος που βιώνει το ρατσισμό και ένα δράμα που γεννήθηκε εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης ανήκουν, μεταξύ άλλων, στην πλούσια θεματική ατζέντα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) που υποδέχθηκε πλήθος κόσμου ανοίγοντας τις πύλες του μετά από μεγάλο διάστημα αναμονής.

Το μεγάλο βήμα έγινε και η πρώτη έκθεση του Μουσείου εγκαινιάστηκε, τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, για να αποδείξει τον εξωστρεφή του χαρακτήρα.

Το μνημείο αρχιτεκτονικής, όπως χαρακτήρισε το ΕΜΣΤ η διευθύντρια Κατερίνα Κοσκινά, υποδέχθηκε εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών, σε μια βραδιά που το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, και οι πρέσβεις Βελγίου, Γαλλίας και Ιταλίας.

«Η περίοδος εξωστρέφειας ξεκίνησε», δήλωσε η κ. Κοσκινά για να προσθέσει ότι ένα «μουσείο χωρίς κόσμο και καρδιά δεν είναι τίποτα». Δεκάδες έργα 66, συνολικά, καλλιτεχνών, έργα με άποψη για την σύγχρονη κοινωνία, για το ρατσισμό, το προσφυγικό και τις ποικίλες εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, απλώνονται σε έκταση δύο ορόφων.

Από πίνακες μέχρι ασυνήθιστες εγκαταστάσεις και βιντεοπροβολές συναντά ο κόσμος στην περιοδική έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα» που διοργανώνεται σε συνεργασία του ΕΜΣΤ με το ΜΗΚΑ (Φλαμανδικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αμβέρσα).

Σκοπός είναι η μελέτη για την συμβολή της σύγχρονης τέχνης στον προβληματισμό και τις αντιδράσεις επί καίριων τοπικών και παγκόσμιων ζητημάτων. Έννοιες βαθιά ανθρώπινες αποτελούν τη θεματική προμετωπίδα της έκθεσης, ενώ προβάλλεται και η δυναμική του σώματος.

Έμφαση στον ουμανισμό και την έρευνα έδωσε η κ. Κοσκινά στην ομιλία της τονίζοντας τη συνεισφορά της τέως διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αννας Καφέτση. Χωρίς να παραβλέπει την περίοδο αναμονής από την οποία πέρασε το ΕΜΣΤ μέχρι να ανοίξει, αλλά και τις ανησυχίες που κατά καιρούς είχαν διατυπωθεί για τη λειτουργία του στο ανακατασκευασμένο ΦΙΞ, η κ. Κοσκινά μίλησε για υπέρβαση περιγράφοντας τις προσπάθειες που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των εγκαινίων.

Σχολιάζοντας τη σημασία του πολιτιστικού διαλόγου που άνοιξε ανάμεσα σε Ελλάδα και Βέλγιο, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ, στάθηκε στις δύο χώρες, διότι η μεν Ελλάδα «είναι η μήτρα του δυτικού πολιτισμού» και το δε Βέλγιο «καθόρισε τη σύγχρονη τέχνη».

Για μια «ευτυχισμένη ημέρα για την τέχνη στην Ελλάδα», έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του τη βραδιά των εγκαινίων. Μιλώντας για ένα ενδογενώς εξωστρεφές μουσείο, είπε ότι ανοίγουν μόνιμα οι περιοδικές εκθέσεις και ολοκληρώνονται οι προϋποθέσεις για να υπάρξει μόνιμη έκθεση.

Ο διευθυντής του Φλαμανδικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μπαρτ Ντε Μπαρ, περιέγραψε τον καλλιτεχνικό διάλογο που έχει ανοίξει ανάμεσα σε Ελλάδα και Βέλγιο ως μια ευκαιρία.

Σημειώνεται ότι η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 29 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα «ταξιδέψει» στο Βέλγιο, όπου θα εγκαινιαστεί τον Απρίλιο του 2017 ταυτόχρονα με τους χώρους του ανακαινισμένου MHKA.

in.gr

eep logo