Κ.Κατσαφάδος : Ο «Άγιος Γεώργιος» υπάγεται στην Ύδρα

agios georgios saronikos

Την υπαγωγή της νησίδας «Άγιος Γεώργιος» στο Δήμο Ύδρας που φέρεται εσφαλμένα να ανήκει στο Δήμο Λαυρεωτικής και τη διόρθωση των διοικητικών ορίων της, ζητεί με ερώτησή του στους Υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Όπως τονίζει ο Βουλευτής, σε προγενέστερη ερώτησή του, το Υπουργείο σε απάντησή του επιβεβαίωνε ότι η βραχονησίδα «Άγιος Γεώργιος» υπάγεται στην Ύδρα από τη σύσταση του Δήμου έως σήμερα βάσει νομοθεσίας, ενώ και η Ελληνική Στατιστική Αρχή σε απάντηση επιστολής του Βουλευτή, σημείωνε πως «οι διαδικασίες καθορισμού των αυτοτελών οικισμών των δήμων της χώρας διεξάγονται με βάση την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία περί απογραφών (ΠΔ 168/2008, Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου), αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς και για τις ανάγκες των Απογραφών. Κατά συνέπεια, δεν αποτελούν κριτήριο καθορισμού ή μεταβολής των διοικητικών ορίων των δήμων. Ο καθορισμός των διοικητικών ορίων των δήμων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΛ.ΣΤΑΤ».
Παρόλα αυτά, όπως τονίζει ο Βουλευτής, η νησίδα στην τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ το 2011 εντάσσεται στο Δήμο Λαυρεωτικής.
Ο κ. Κατσαφάδος ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς εάν προτίθενται να διορθώσουν την τελευταία απογραφή του 2011 που εντάσσει τη νησίδα στο Λαύριο, αλλά και την ΚΥΑ ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.23840 (ΦΕΚ 3497/Β/29-12-2014), όσον αφορά την μεθοδολογία επιμερισμού του ειδικού τέλους από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στους οικιακούς καταναλωτές, ώστε τα διοικητικά όρια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων να προκύπτουν από τα στοιχεία που θα παρέχει το Υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδιο Υπουργείο για την διάθεση των διοικητικών ορίων της χώρας.

Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:

«Με την υπ. αριθμόν 226/3245/ 17.2.2016 Ερώτησή μου και Αίτηση κατάθεσης εγγράφων σας εξέθεσα το θέμα που έχει προκύψει στην Ύδρα, σχετικά με την διοικητική υπαγωγή της νησίδας Άγιος Γεώργιος (ή Σαν Τζώρτζη) στον Δήμο Ύδρας και όχι στον Δήμο Λαυρεωτικής, όπως εκ παραδρομής καταγράφηκε στην τελευταία απογραφή της Ελληνικής Στατιστική Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) το 2011.
Στην απάντηση του Υπουργείου επιβεβαιώνεται ότι η βραχονησίδα «Άγιος Γεώργιος» υπάγεται πράγματι στην Ύδρα από τη σύσταση του Δήμου έως σήμερα βάσει νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, στην απάντηση του Υπουργείου αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«…..Όσον αφορά στο πρώτο από τα τιθέμενα ερωτήματα, με το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως αριθμ. 80 της 28ης-12-1836 (Παράρτημα), οπότε δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το επίσημο Κράτος η διοικητική υποδιαίρεση της χώρας σε διοικήσεις και υποδιοικήσεις, κατά δήμους και οικισμούς, ο Αγιος Γεώργιος υπήχθη στο Δήμο Ύδρας της Διοίκησης Ύδρας. Έκτοτε και στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθεσίας για την οποία είναι αρμόδιο το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ονοματοδοσίες, μετονομασίες, αποσπάσεις, προσαρτήσεις, αναγνωρίσεις οικισμών ως Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων), ουδεμία μεταβολή υπήρξε ως προς το διοικητικό καθεστώς της νησίδας.»
Παράλληλα, σε απάντηση της, από 23 Μαρτίου 2016 επιστολής μου προς την ΕΛ.ΣΤΑΤ, η Αρχή σημειώνει πως «οι διαδικασίες καθορισμού των αυτοτελών οικισμών των δήμων της χώρας διεξάγονται με βάση την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία περί απογραφών (ΠΔ 168/2008, Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου), αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς και για τις ανάγκες των Απογραφών. Κατά συνέπεια, δεν αποτελούν κριτήριο καθορισμού ή μεταβολής των διοικητικών ορίων των δήμων. Ο καθορισμός των διοικητικών ορίων των δήμων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΛ.ΣΤΑΤ».

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης:

1. Για ποιο λόγο, κι ενώ στις δυο απαντήσεις επιβεβαιώνεται ότι δεν έχει επέλθει καμία αλλαγή στα διοικητικά όρια του Δήμου Ύδρας, η νησίδα στην τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ το 2011 εντάσσεται στο Δήμο Λαυρεωτικής;
2. Προτίθεται, προς άρση της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί, να διορθώσει την τελευταία απογραφή του 2011, η οποία εκ παραδρομής εντάσσει τη νησίδα στο Λαύριο;
3. Προτίθενται να ανακαλέσουν ή διορθώσουν την ΚΥΑ ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.23840 (ΦΕΚ 3497/Β/29-12-2014), όσον αφορά την μεθοδολογία επιμερισμού του ειδικού τέλους από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στους οικιακούς καταναλωτές, ώστε τα διοικητικά όρια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων να προκύπτουν από τα στοιχεία που θα παρέχει το Υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδιο Υπουργείο για την διάθεση των διοικητικών ορίων της χώρας;
4. Ειδικότερα, ο κ. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, προτίθεται να προβεί σε ενέργειες προς διόρθωση των δεδομένων, τα οποία τηρούνται στην ιστοσελίδα www.geodata.gov.gr με βάση την οδηγία «Inspire» και στα οποία η νησίδα «Άγιος Γεώργιος» φέρεται εσφαλμένα να ανήκει στον Δήμο Λαυρεωτικής, καθώς, μετά την διάλυση του ΟΚΧΕ, η αρμοδιότητα για την τήρηση και επικαιροποίηση των γεωχωρικών δεδομένων όσον αφορά τα διοικητικά όρια των Δήμων έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, όπως αποδεικνύεται και από τα πρακτικά της 2ης συνεδρίασης της ΕΘΕΓ (Μάρτιος 2012);

Στάζει φως στη θάλασσα...
Πέφτει η νύχτα στο λιμάνι...
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Άνοιξη στο Τουρκολίμανο!
Μια θάλασσα ελπίδες...
Κάθοδος στη θάλασσα..
Στα νερά του λιμανιού..
Παρά θιν αλός...
Ιστορίες στον ντόκο...
Ώρα να ανοίξουμε πανιά!
Συν-ομιλίες
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Θάλασσες...
Χταπόδια στην Πειραϊκή...
Γραμμές των οριζόντων!
Ούτε ο Σταυρός δεν μας προστατεύει...
Σταυρός, Μπαϊκούτσι, 28.03.2021
Αντανακλάσεις ...
Τα ρόδινα ακρογιάλια
Σύννεφα στα νερά της Αίγινας
Ανήσυχες νότες...
Αντανακλάσεις
φωτο: Δημήτρης Βρανάς
Ανθίζουν οι νύχτες...
Αλλοτινό...
Ο Μίτος του Λιμανιού..
Νύχτες στο λιμάνι...
Εορταστικό το μεγάλο λιμάνι!
Γλάροι στην κουπαστή
Το δέντρο που πληγώναμε..
Στην Πειραϊκή, είναι ακόμα καλοκαίρι...
Νύχτες στο Δημοτικό!
Πειραιάς αφ' υψηλού...
φωτο Lilian - Eva Mitrou
Νέες προοπτικές στο λιμάνι!
Ήλθε το Μετρό στον Πειραιά και το Δημοτικό...
Μετρό Πειραιά: «Πρεμιέρα» τη Δευτέρα!
Όταν ο πιλότος παλεύει με τα κύματα..
Προσεχώς, μετρό!
Η θάλασσα του Πειραιά..
Βάρκα, γιαλό...
Εκεί, στου λιμανιού την άκρη...
Ανατέλλει το <φεγγάρι του ελαφιού>...
Βόλτες στην Πειραϊκή...
Ο Λέων στο κέντρο του Πειραιά!
Στο μπλε του ουρανού...
Καλή Ανάσταση και για την Ουκρανία. (Με τον τρόπο του Βαν Γκονγκ)
Πουλιά της συννεφιάς
Κόκκινη ανατολή στην Φρεαττύδα...
Δρόμος του φεγγαριού
Τα ρόδινα ακρογιάλια
κάνει κρύο εκεί έξω...
Κακοκαιρία και κωπηλασία...
Απέραντος σεβασμός!!!
Χιονισμένο Δημοτικό! (φωτο Μαρία Βόντα)
Ακρόπολη χιονάτη!
Κάποιος είχε έμπνευση στην Πειραϊκή..
Experience night..
Σούρουπο στο λιμάνι του Βολου
Γιορτινή και η Φρεαττύδα..
Στολισμένες οι γειτονιές...
Θυμωμένη η θάλασσα στο Νησάκι...
Η μαγεία των Χριστουγέννων!
Ο Πύργος στο μεγάλο λιμάνι έβαλε τα γιορτινά του!
Χρόνια πολλά στον Άγιο Νικόλαο των ναυτικών!
Νοτιάς...
Στολίδια της Πειραϊκής
Φρεαττύδα, βράδυ Νοέμβρη..
Στο πανηγύρι του Άγιου Νείλου..
Το τραμ της νύχτας...
Πύργος στην ομίχλη...
28η Οκτωβρίου 2021
Ιστιοπλοϊκά στην Καστέλλα
Φθινοπωριάζει...
Τα ρόδινα ακρογιάλια...
Ferrari στο Πασαλιμάνι!
Λιμάνι Πειραιά: Αποχαιρετισμός στον Μίκη...
Καλή επιτυχία!
Ηλιοβασιλέματα...
Ένα το χελιδόνι...
Και πάλι, μπράβο ρε παιδιά !!!
Ο Σταυρός της Πειραϊκής στις Ημέρες Θάλασσας 2021
Καβάλα στο δελφίνι...
Σκιές στα μάρμαρα του παρελθόντος
Υπερπανσέληνος!
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Ηλιοβασίλεμα της πυρκαγιάς
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Κάβος τη νύχτα
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Ο Άγιος Νικόλαος στο Μπαϊκούτσι
Ναυτικός (φωτο Γιώργος Χριστάκης)
25η Μαρτίου 2021 - 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Αντανακλάσεις
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Gone with the wind...
Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν...(φωτο Γιώργος Χριστάκης)
Κρουαζιερόπλοια σε λιμάνι

eep logo