Η HELMEPA διευκρινίζει την εθελοντική αποστολή της

helmepa glaros

Με αφορμή Δελτίο Τύπου της οργάνωσης «Φίλοι της Φύσης» σχετικά με την πρόσφατη ρύπανση στο Σαρωνικό

το οποίο αναδημοσιεύεται και προτείνει η HELMEPA, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, να αναλάβει τον καθαρισμό των ακτών και το κόστος του, απαντάμε με τα ακόλουθα.

Το πλοίο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» δεν είναι μέλος της HELMEPA.

Όπως αναφέρουμε στο Δελτίο Τύπου που εκδώσαμε, αποστολή της HELMEPA, εθελοντικό και μη κερδοσκοπικό Σωματείο, είναι η πρόληψη της ρύπανσης και όχι η απορρύπανση, η οποία αποτελεί εθνική υποχρέωση σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ο σκοπός της HELMEPA στα 35 χρόνια λειτουργίας της είναι να αποτρέψει ρύπανση από πλοία, καλλιεργώντας στους ανθρώπους της ναυτιλίας που συμμετέχουν εθελοντικά στις πρωτοβουλίες της, αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση, με κάθε μέσο πληροφόρησης και επιμόρφωσης. Αυτό αναφέρει ρητά η Ιδρυτική Διακήρυξη Εθελοντικής Δέσμευσης του 1982 (www.helmepa.gr), που υπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και 5 διεθνών οργανισμών αλλά και το Καταστατικό του Σωματείου.

Έτσι, από το 1983 μέχρι τώρα, τα ετήσια επιμορφωτικά προγράμματα της HELMEPA έχουν παρακολουθήσει πάνω από 16.000 Έλληνες αξιωματικοί ΕΝ, οι οποίοι εξασκούνται στην ασφαλή λειτουργία του πλοίου σε προσομοιωτή Γέφυρας που η HELMEPA διαθέτει.

Το περιβαλλοντικό μήνυμα «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές» δεν είναι διαφήμιση όπως αναφέρεται, αλλά κοινωνικό μήνυμα που προβάλλεται δωρεάν από το 1986 μέχρι σήμερα με άδεια κάθε χρόνο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Με άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που από το 1993 εκδίδει κάθε χρόνο, το εθελοντικό μας πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» έχει προσφέρει δωρεάν περιβαλλοντική εκπαίδευση σε πάνω από 100.000 μαθητές ηλικίας 5-13 ετών σε όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές εκτελούν περιβαλλοντικές δράσεις με την καθοδήγηση χιλιάδων εθελοντών εκπαιδευτικών.

Οι καθαρισμοί των ακτών από απορρίμματα, τους οποίους αναφέρουν «οι Φίλοι της Φύσης», έχουν συμβολικό χαρακτήρα με στόχο να αναδείξουν την προσωπική μας ευθύνη. Πρόκειται για τις ετήσιες «Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών» κάθε Σεπτέμβριο και «Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού» κάθε Μάιο, πρωτοβουλίες τις οποίες συντονίζει η HELMEPA στην Ελλάδα επί 25 και 4 χρόνια αντίστοιχα. Για την ασφάλεια των εθελοντών, μικρών και μεγάλων, αναβάλαμε αυτές τις δράσεις στις δυτικές ακτές της Αττικής μέχρι την πλήρη απορρύπανση τους.

Η οικονομική υποστήριξη του έργου της HELMEPA προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τις ετήσιες εισφορές και δωρεές των μελών της πλοίων, εταιρειών και οργανισμών (σύνολο 574). Οι 13.500 ναυτικοί μέλη δεν καταβάλλουν εισφορά και είναι αυτοί που εθελοντικά κάνουν πράξη το σκοπό της HELMEPA πάνω στα ποντοπόρα πλοία-μέλη σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γής.