Το ερώτημα της επόμενης μέρας

akropoli shmaies1

Με την αγωνία της επόμενης μέρας (ή μάλλον των επόμενων ημερών) προσέρχονται από τις 7 το πρωί στις κάλπες οι Έλληνες στο κρίσιμο από κάθε άποψη δημοψήφισμα, που αναμένεται να καθορίσει την ευρωπαική πορεία της χώρας.
Το πρώτο ερώτημα αφορά στο τι θα μπορέσει να επιτύχει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να μεταβεί αύριο. Ένα «Ναι» ίσως επιτρέψει την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, άγνωστο πάντως με ποιους όρους. Αντίθετα δεν είναι σαφές ποια συμφωνία θα μπορούσε να προκύψει μετά το «Όχι», αν και εκτιμάται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε ακραίες φωνές κατά της Ελλάδας στην Ευρώπη. Ένα δεύτερο, όσο και κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις τράπεζες. Ο υπ. οικονομικών Γ. Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι θα ανοίξουν την Τρίτη, αλλά και πριν κλείσουν ο ίδιος δήλωνε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, ενώ ούτε θα επιβάλλονταν capital controls. Αγνωστο και συνδεδεμένο με το πρώτο ερώτημα είναι το αν και που θα βρει πηγές χρηματοδότησης το τραπεζικό σύστημα. Ερώτημα υπάρχει και σε σχέση με τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού σε συνάρτηση με το σημερινό αποτέλεσμα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι αν δεν διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο Ευρώ και την Ευρώπη σκέπτεται ακόμη και την παραίτηση. Ήσσονος σημασίας, αλλά οπωσδήποτε ενδιαφέρον, ερώτημα είναι και το αν θα υπάρξει ανασχηματισμός και ποιο προσανατολισμό θα έχει ένα ενδεχόμενο νέο κυβερνητικό σχήμα. Π.χ η παραμονή Βαρουφάκη στο υπ. Οικονομικών μάλλον δεν θα ενθουσιάσει τους εταίρους, ενώ η ανάληψη του κρίσιμου αυτού χαρτοφυλακίου από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη μάλλον θα γίνει πιο ευνοικά δεκτή.
Σε κάθε περίπτωση το κομβικής σημασίας αυτό δημοψήφισμα (που πιθανότατα θα κριθεί με μικρή διαφορά υπέρ του «Όχι» ή του «Ναι») αναμένεται να είναι καθοριστικό για την χώρα, ενώ θέτει προ καίριων ευθυνών την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας εν όψει ιδίως και του διαφαινόμενου διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης.

eep logo