«Ύποπτο» δελφίνι συνελήφθη στη Γάζα

dolphin face

Η είδηση ότι η Χαμάς εντόπισε και έπιασε «δελφίνι κατάσκοπο» του Ισραήλ στα νερά της Γάζας, προκάλεσε τη θυμηδία των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Τα παλαιστινιακά μέσα μετέδωσαν ότι το δελφίνι ήταν εξοπλισμένο με συσκευές μαγνητοφώνησης και καταγραφής βίντεο, ενώ φέρεται να διέθετε ακόμη και βαλλίστρα, ικανή να εκτοξεύει βέλη. Το συμπαθές θηλαστικό εντόπισαν βατραχάνθρωποι της μονάδας κομάντος Αλ Κασάμ, το ενδιαφέρον των οποίων κέντρισαν οι «ύποπτες κινήσεις» του δελφινιού.

Πάντως, οι εκτιμήσεις των κομάντος της Αλ Κασάμ ότι συνέλαβαν δελφίνι-πράκτορα της Μοσάντ, δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν. Παρότι δελφίνια έχουν αξιοποιηθεί κατά καιρούς από πολλούς στρατούς στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του αμερικανικού και του σοβιετικού πολεμικού ναυτικού, η είδηση αυτής της εβδομάδας εμπίπτει στην κατηγορία των ευφάνταστων θεωριών συνωμοσίας, που και κατά το παρελθόν έχουν αποδώσει τέτοιες ικανότητες στη Μοσάντ, όπως με την αξιοποίηση πτηνών ή άλλων ζώων ως πρακτόρων.

Το 2010, αλλεπάλληλα περιστατικά επιθέσεων από καρχαρίες συγκλόνισαν τους επισκέπτες στο αιγυπτιακό καταδυτικό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στον Νότο της Χερσονήσου του Σινά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Αιγύπτιου ιδιοκτήτη καταδυτικού κέντρου, αλλά και κυβερνητικών στελεχών στο Κάιρο, το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις αυτές, με την πανταχού παρούσα Μοσάντ να έχει τοποθετήσει συσκευές κατεύθυνσης στους καρχαρίες, που τους οδηγούσαν στην περιοχή, αυξάνοντας παράλληλα την επιθετικότητά τους.

Ενα χρόνο αργότερα, όρνεο στο οποίο είχε τοποθετηθεί πομπός από τη σχολή ορνιθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ώστε να καταγραφούν οι μετακινήσεις του, προσγειώθηκε εντός του εδάφους της Σαουδικής Αραβίας, όπου εντοπίστηκε από κατοίκους ερημικής περιοχής. Ο γύπας χαρακτηρίστηκε αμέσως «πράκτορας» των σιωνιστών.

Η είδηση προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με εκατοντάδες χρήστες του Facebook να επιβεβαιώνουν ότι οι Ισραηλινοί έχουν πράγματι εκπαιδεύσει όρνεα για αποστολές κατασκοπείας.

Εντέλει, η επικράτηση ψυχραιμότερων φωνών οδήγησε στην απελευθέρωση του ύποπτου πτηνού, ύστερα από λίγες ημέρες... κράτησης.

Το 2013, κάτοικοι μικρού χωριού της Τουρκίας εντόπισαν γεράκι, το οποίο έφερε δακτύλιο στο πόδι του με την επιγραφή: «24311 Tel Avivunia Israel». Παρότι η υπόθεση του γύπα στη Σαουδική Αραβία ήταν γνωστή και η επιγραφή παρέπεμπε άμεσα στο Τμήμα Ορνιθολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, οι τουρκικές υπηρεσίες χρειάστηκαν μία εβδομάδα εσωτερικών διαβουλεύσεων, έως ότου αποφανθούν ότι το γεράκι δεν ήταν κατάσκοπος.

Η υπόθεση με το δελφίνι στη Γάζα, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα έφερε συσκευή ανίχνευσης γεωγραφικής θέσης GPS, αποτέλεσμα κάποιου προγράμματος μελέτης θηλαστικών από ωκεανογραφικό κέντρο, δεν αποτελεί ωστόσο αποκύημα νοσηρής φαντασίας. Τα δελφίνια χρησιμοποιήθηκαν ευρέως σε στρατιωτικά προγράμματα από Σοβιετικούς και Αμερικανούς, χωρίς ωστόσο να αποδειχθούν ικανά να επιτελέσουν αμιγώς στρατιωτικές αποστολές.

Η αναγνωρισμένη ευφυΐα των θαλάσσιων αυτών θηλαστικών έκανε τους επιτελείς των δύο αυτών κρατών να προσπαθήσουν να εκπαιδεύσουν δελφίνια στον εντοπισμό υποθαλάσσιων ναρκών, τις οποίες έπρεπε να εξουδετερώσουν, πέφτοντας με φόρα πάνω τους. Αλλα άτυχα δελφίνια εκπαιδεύονταν για να μεταφέρουν εκρηκτικούς μηχανισμούς, λειτουργώντας ως ζωντανές τορπίλες, με στόχο ταχέα σκάφη του εχθρού.

Η ενίσχυση του παγκόσμιου κινήματος για την προστασία των ζώων, όμως, έβαλε τέλος στην αποτρόπαια αυτή εκπαίδευση.

Το αμερικανικό πρόγραμμα, που συνεχίζεται με την κωδική ονομασία «Marine Mammal Program», αφορά πλέον αποκλειστικά την εκπαίδευση δελφινιών και θαλάσσιων λεόντων για τον εντοπισμό ναρκών και όχι την εξουδετέρωσή τους.

Kathimerini.gr

eep logo