Η Νίνα Κασιμάτη στην Ιστορική Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Σμύρνης

1 kasimati smyrni

Στην ιστορική ενθρόνιση Μητροπολίτη Σμύρνης, πρώτη φορά 94 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρέστη η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, ύστερα από πρόσκληση του χειροτονηθέντος Μητροπολίτη Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίου.

Η Νίνα Κασιμάτη παρακολούθησε την τελετή ενθρόνισης,χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, σε ιδιαίτερο κλίμα κατάνυξης στον Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη, ανάμεσα σε εκπροσώπους της Ιεραρχίας και του Κλήρου, της πολιτικής ηγεσίας, αντιπροσωπείες μικρασιατικών συλλόγων και πλήθος πιστών που ταξίδεψαν εκεί από όλη την Ελλάδα, την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία.

Η Νίνα Κασιμάτη περαιτέρω δήλωσε:
«Θεωρώ την επιστροφή στη γη της Ιωνίας ιερό και μέγα προσκύνημα. Νιώθω βαθειά συγκίνηση που βρέθηκα στη Σμύρνη 94 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την αιματοβαμμένη θανάτωση του Ιεροεθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην τελετή πλήρωσης της χηρεύουσας για έναν ολόκληρο σχεδόν αιώνα θέσης του.
Η αναβίωση του θρόνου του Μητροπολίτη Σμύρνης αποτελεί ιστορικό γεγονός για την Ορθοδοξία και ολόκληρον τον Ελληνισμό. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι πόρος για την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία των λαών, και ο σκοπός αυτός δεν μπορεί να στηριχθεί πάνω στη λήθη που τελικά νομιμοποιεί ολοκληρωτικές ιδεολογίες και πρακτικές. Το παρόν και το μέλλον των λαών της Ανατολικής Μεσογείου θεμελιώνονται στη συνείδηση της ιστορίας τους, σε μια πορεία συλλογικής χειραφέτησης, συνεργασίας και ειρήνης. Από τη θέση μου, και εκπροσωπώντας τους πολίτες της Β'Πειραιά, μιας κατ'εξοχήν προσφυγικής περιοχής που ποτίστηκε και άνθισε με το δάκρυ και τον ιδρώτα των προγόνων μας από τη Μικρασία, θέτω εαυτόν στη διάθεση του νέου ποιμενάρχη της Ιωνίας, καθώς και του Επισκόπου Ερυθρών κ. Κυρίλλου που θα χειροτονηθεί αύριο, για τους αγαθούς σκοπούς τους για το μέλλον και τη διαφύλαξη της ιερής μνήμης των πατρίδων και των προγόνων μας, προσφύγων και σφαγιασθέντων».

Μαζί με τη βουλευτή Β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, το παρών στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Σμύρνης έδωσαν επίσης οι υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης Γιάννης Αμανατίδης και Τέρενς Κουίκ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές Χαράλαμπος Αθανασίου, Κώστας Σκανδαλίδης και Κωνσταντίνος Κατσίκης.

Την Κυριακή 25/9 η Βουλευτής παρέστη στο Πατριαρχικό Συλλείτουργο στο Ι. Ν. του Αγίου Βουκόλου της Σμύρνης, κατά το οποίο έγινε και η χειροτονία του Επισκόπου Ερυθρών κ.κ. Κυρίλλου Συκή.Ακολούθησε επίσημο γεύμα, στο οποίο η Νίνα Κασιμάτηκαι οι άλλοι πολιτικοί εκπρόσωποι παρακάθησαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο,τον ενθρονισθέντα Μητροπολίτη Σμύρνης, τον χειροτονηθέντα Επίσκοπο Ερυθρών και άλλους ιεράρχες.