Καθυστερήσεις τριών ετών για το Μετρό στον Πειραιά

1 metro shragga

Σημαντικές καθυστερήσεις παρουσιάζει η επέκταση του Μετρό στον Πειραιά. Το έργο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αττικό Μετρό, βρίσκεται στο 45%, με σωρευτικές καθυστερήσεις τριών ετών.

Η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι η 21η Αυγούστου 2017, ωστόσο το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί, στο πιο αισιόδοξο σενάριο, στα τέλη του 2020.

Το έργο παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις, δεδομένου ότι υπήρξε επτάμηνη διακοπή εργασιών το 2015, λόγω μη πληρωμής του ΦΠΑ στην ανάδοχο κοινοπραξία, με αποτέλεσμα να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.

Επίσης, σημαντικές καθυστερήσεις σημειώθηκαν στην έναρξη των εργασιών του σταθμού Πειραιά, λόγω ελλιπών μελετών.

Μεταξύ της Αττικό Μετρό και της αναδόχου κοινοπραξίας (J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. – GHELLA SPA – ALSTOM TRANSPORT) υπάρχουν αρκετά ανοιχτά θέματα, αφού η κοινοπραξία έχει εγείρει σειρά αποζημιώσεων, εκ των οποίων μερικώς αποδεκτή έχει γίνει μόνο μία από την Αττικό Μετρό.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση κατασκευής του Μετρό Πειραιά, δηλαδή η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό από την Αγία Μαρίνα προς τον Πειραιά, συνολικού μήκους 7,6 χλμ, με 6 σταθμούς, υπογράφτηκε την 1η Μαρτίου 2012.

Τα χαρακτηριστικά της επέκτασης

Με την κατασκευή της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά θα εξυπηρετούνται καθημερινά 132.000 επιβάτες, ενώ ο συνολικός χρόνος από το λιμάνι έως το αεροδρόμιο θα διανύεται, με το Μετρό, σε 45 λεπτά.

Επιπρόσθετα, με τη λειτουργία του έργου θα κυκλοφορούν καθημερινά περίπου 23.000 ΙΧ οχήματα λιγότερα, επιφέροντας αντίστοιχα μείωση των ρύπων CO2 κατά 120 τόνους ημερησίως.

Ιδιαίτερα στον σταθμό Πειραιά προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δύο γραμμές Μετρό (Γραμμή 1 και Γραμμή 3), το λιμάνι , τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και το Τραμ, το οποίο προβλέπεται επίσης να διέλθει από την περιοχή αυτή, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.

Oι έξι σταθμοί

Αγία Βαρβάρα Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου (Αγ. Ελεούσα)
Κορυδαλλός Πλατεία Ελευθερίας
Νίκαια Πλατεία Ελ. Βενιζέλου
Μανιάτικα Αιτωλικού και Μαυρομιχάλη
Πειραιάς Λιμάνι (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ).
Δημοτικό Θέατρο Ηρώων Πολυτεχνείου και Βασ. Γεωργίου

Πηγή: metaforespress.gr