Βομβιστική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

1 58974 bomb

11 νεκροί, 51 τραυματίες - Κλειστοί όλοι οι σταθμοί μετρό της πόλης - Εκτακτα μέτρα ασφαλείας και στη Μόσχα

Εκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 2.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) την Δευτέρα 3 Απριλίου, σε δυο υπόγειους σταθμούς του μετρό της Αγίας Πετρούπολης, στην «μπλε γραμμή».

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορες σχετικά με τον αριθμό των εκρήξεων. Αρχικά τα ρωσικά πρακτορεία έκαναν λόγο για δύο εκρήξεις, ωστόσο σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του Reuters το οποίο επικαλείται πηγή στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μία μόνο έκρηξη σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Σύμφωνα με την πηγή, η έκρηξη σημειώθηκε ενώ ο συρμός βρισκόταν ανάμεσα σε δύο σταθμούς του μετρό.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία Tass και Interfax, η έκρηξη σημειώθηκε στους σταθμούς Σενάγια και Τεχνολογικό Ινστιτούτο. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 10 νεκρούς και 30 τραυματίες. Στη συνέχεια ο αριθμός των τραυματιών έχει ανέβει στους 50.

Για την διακομιδή των τραυματιών χρησιμοποιούνται ελικόπτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ενώ σύμφωνα με το Interfax 17 ασθενοφόρα βρίσκονται επι τόπου για την περίθαλψη των τραυματιών. Όπως μετέδωσε μάλιστα από τον τόπο της τραγωδίας ο τοπικός ανταποκριτής του πρακτορείου Tass, ένα ελικόπτερο μετέφερε τραυματίες από την στάση του μετρό «Τεχνολογογκίτσεσκι Ινστιτούτ», ενώ το δεύτερο κατευθύνεται στην στάση «Σαντόβαγια».

Σύμφωνα με νεότερο τηλεγράφημα του Interfax εχουν κλείσει όλοι οι σταθμοί του μετρό της Αγία Πετρούπολης ενώ ενημερώθηκε άμεσα πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ έχει στείλει τα συλλυπητήρια του. Εκτακτα μέτρα ασφαλείας και στη Μόσχα.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε δηλώσεις σχετικά με το επεισόδιο και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς. Είπε πως μίλησε ήδη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και πως οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τα αίτια των εκρήξεων, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές πώς προκλήθηκαν.

Ο ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως οι αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένου αυτού της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της έκρηξης βρίσκονταν στην Αγία Πετρούπολή, όπου συμμετείχε στο 4ο φόρουμ τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, από το οποίο εν συνεχεία θα αναχωρούσε για να συναντήσει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, με τον οποίο θα συζητούσε άλυτα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Οπως αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις οι εκρηκτικός μηχανισμοί ήταν γεμάτοι με μεταλλικά σφαιρίδια ώστε να προκληθούν περισσότερα θύματα.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Συγκλονισμένη από τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν, σήμερα, στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας και της κυβέρνησής του, απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ρωσικές Αρχές, ενώ, παράλληλα, δύο τηλεφωνικοί αριθμοί βρίσκονται στη διάθεση των Ελλήνων, ο οποίοι, για οποιοδήποτε λόγο, έχουν ανάγκη.

Τηλέφωνο: 007812 3343586
Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 0079117972561

Πηγή: tovima.gr

eep logo