ΕΚ: Έκκληση για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

1 europaiko koinovoulio

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών απηύθυνε, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το απόγευμα της Τρίτης 4 Μαρτίου έκκληση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σημειώνοντας τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία και στην ευρωζώνη. Πολλοί ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν για ακόμη μία φορά στην απουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη συζήτηση και καταδίκασαν τις προσβλητικές δηλώσεις του στον Τύπο.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα που είναι επιζήμια για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία και να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας. Αναφέρθηκε στα εκκρεμή ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας και το πακέτο μέτρο για τον εξορθολογισμό των δαπανών. Ο κ. Μοσκοβισί αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας σημειώνοντας ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει προχωρήσει σε τέτοια προσαρμογή και ζήτησε να μην ξεχαστούν αυτά τα επιτεύγματα.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ζήτησε την ολοκλήρωση των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση ενώ αρκετοί σημείωσαν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Πολλοί αναφέρθηκαν στη ζημιά που προκαλείται από τις καθυστερήσεις και αρκετοί ομιλητές σημείωσαν τις επιπτώσεις των μέτρων στην κοινωνική δομή της χώρας.

Απουσία Ντάισελμπλουμ
Η πλειονότητα των ευρωβουλευτών έκανε ειδική μνεία στην απουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη συζήτηση, ενώ κάποιοι τον κάλεσαν να ζητήσει συγνώμη από τις γυναίκες και τους λαούς της Νότιας Ευρώπης για τα πρόσφατα προσβλητικά του σχόλια στον Τύπο. Πολλοί ευρωβουλευτές μάλιστα του ζήτησαν, για ακόμη μία φορά, να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου του Eurogroup.

 

eep logo