Προσιτοί προορισμοί για την έξοδο του Πάσχα

aktoploia epivates

Στο εσωτερικό της χώρας και μόνο για ένα τριήμερο περιορίζεται το 70% των Ελλήνων που θα ταξιδέψουν τις ημέρες των εορτών

Πολύ θετικό είναι το κλίμα που καταγράφουν οι υπεύθυνοι των ακτοπλοϊκών εταιρειών για τις ημέρες του Πάσχα. Ηδη από τις 3 Απριλίου τα δρομολόγια για τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας είχαν πάνω από 60% πληρότητα για Κυκλάδες

Αυξημένη διάθεση για πασχαλινή έξοδο σε προσιτούς προορισμούς της χώρας δείχνουν οι Ελληνες, με την κινητικότητα για τις ημέρες των εορτών να είναι έντονη. Καθώς δε το Πάσχα συνδέεται με τον τόπο καταγωγής, ή τη φιλοξενία σε συγγενικά και φιλικά σπίτια, δεν είναι απαραίτητο ότι οι εκδρομείς θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα.

Εξάλλου, όπως διαφαίνεται η τουριστική περίοδος για τους περισσότερους προορισμούς θα ξεκινήσει από τα τέλη Απριλίου έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Ετσι, η πλειοψηφία των μεγάλων σε δυναμικότητα ξενοδοχείων επιλέγει για οικονομικούς λόγους να ανοίξει τότε και όχι το Πάσχα, ενώ όσα λειτουργήσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα κλείσουν αμέσως μετά, για να ανοίξουν και πάλι στα μέσα Μαΐου, όταν οι πτήσεις στους θερινούς προορισμούς πυκνώσουν.

«Η ελληνική τουριστική αγορά για το εσωτερικό είναι αυξημένη από 17% έως 19%», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (FEDHATTA) κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, αναφερόμενος στον αυξημένο αριθμό τουριστικών πακέτων, αλλά και μεμονωμένων εισιτηρίων με αεροπορικά και ακτοπλοϊκά μέσα για τις αργίες της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι επιλογές διαμορφώνονται κυρίως για το εσωτερικό με ένα ποσοστό 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% στρέφεται σε Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, Βαλκάνια, αλλά και Αραβικά Εμιράτα, Μαρόκο και Αίγυπτο. Ενώ ένα μικρό αλλά «σταθερά αυξητικό ποσοστό», στρέφεται σε μακρινούς προορισμούς, όπως Κίνα, Ιαπωνία, Ινδονησία και Νότια Αφρική.

Οι προτιμήσεις

Κέρκυρα, Σύρος, Τήνος, Πάρος, Νάξος, Πάτμος, είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, ενώ στις προτιμήσεις ξεχωρίζουν το Ναύπλιο, το Πόρτο Χέλι, η Κεφαλλονιά, η Πιερία, η Πελοπόννησος και τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσθέτει, επισημαίνοντας ότι λόγω του ότι τις ίδιες μέρες συμπίπτει και το Καθολικό Πάσχα, υπάρχει ζήτηση και από Καθολικούς επισκέπτες.
Οι επιλογές εστιάζουν σε προορισμούς όπου η μετάβαση είναι προσιτή, αναφέρει ο πρόεδρος της FEDHATTA, συμπληρώνοντας ότι η διαμονή κυμαίνεται σε τρεις διανυκτερεύσεις. «Πλοία και αεροπλάνα τις μέρες αιχμής είναι γεμάτα», μια και οι μέρες είναι παραδοσιακά μια αφορμή «για επιστροφή σε χωριά, ή διαμονή σε εξοχικά, συγγενικά ή φιλικά σπίτια».

Από την άλλη «δεν υπάρχει πια η παλιά ελληνική αγορά η οποία ταξίδευε εύκολα», σχολιάζει. «Τα ταξίδια πλέον είναι πιο συνειδητά και επιλεκτικά και τα τουριστικά γραφεία φροντίζουν να πουλάνε πακέτα που ανταποκρίνονται στην ικανότητα οικονομικής δαπάνης του καταναλωτή», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «είναι παγκόσμια η κρίση των καταναλωτών».

Επίσης, τονίζει τη σημασία οι καταναλωτές να ταξιδεύουν με επώνυμα ταξιδιωτικά γραφεία, που φέρουν αστική επαγγελματική ευθύνη. Η γενικότερη τάση επιστροφής των Ελλήνων σε εγχώριους προορισμούς αποτυπώνεται στην έρευνα της www.trivago.gr, καθώς το 2016 οκτώ από τους δέκα προορισμούς ήταν διεθνείς, ενώ το 2017 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους πέντε.

Εντονη κινητικότητα

«Το κλίμα είναι πολύ θετικό και δείχνει ότι η φετινή έξοδος του Πάσχα ίσως πάει καλύτερα και από πέρυσι, που το Πάσχα ήταν αργότερα. Υπάρχει πολύ πιο έντονη κινητικότητα», σημειώνει ο διευθυντής πωλήσεων γραμμών εσωτερικού της Blue Star κ. Κώστας Λεμπέσης. Ο ίδιος αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια «ο κόσμος αποφασίζει την τελευταία στιγμή», εκτιμώντας ότι όσο πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα θα εντείνονται οι κρατήσεις.
«Τη μερίδα του λέοντος έχουν οι Κυκλάδες» και κυρίως η Πάρος και η Νάξος, γι' αυτό και έχουν ενισχυθεί πολύ τα δρομολόγιά τους, ενώ ανοδική είναι η ζήτηση για Δωδεκάνησα, με αιχμή τη Ρόδο, τη Λέρο και την Πάτμο. Ηδη από τις 3 Απριλίου τα δρομολόγια για τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας είχαν πάνω από 60% πληρότητα με δύο πλοία την ημέρα για Κυκλάδες, ενώ εφέτος τη Μεγάλη Τρίτη θα υπάρχει και έκτακτο δρομολόγιο.
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση αναμένεται τη Μεγάλη Πέμπτη.

Η φετινή περίοδος δείχνει να μην έχει καμία σύγκριση με πέρυσι στις πτήσεις Aegean Airlines και Olympic Air, καθώς η κίνηση του Πάσχα είναι πολύ ενισχυμένη τόσο προς το εξωτερικό, σε προορισμούς της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, όσο και στο εσωτερικό. Ενισχυμένη είναι και η εισερχόμενη ροή τις ίδιες μέρες, καθώς Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα συμπίπτουν.

Η σεζόν ξεκινά αργότερα για τα ξενοδοχεία

«Η Ζάκυνθος είναι αγαπητός προορισμός για το Πάσχα και προσιτή στη μετάβαση, ενώ προσφέρει σε ένα μεγάλο ποσοστό πολύ καλά πακέτα και υπάρχει ανταπόκριση» δηλώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου κυρία Χριστίνα Τετράδη, προσθέτοντας ότι «εφέτος διατίθενται και all inclusive πακέτα» για το νησί.
Περίπου 70% των μονάδων τεσσάρων και πέντε αστέρων θα είναι ανοιχτές, ωστόσο «το Πάσχα δεν είναι μέσα στη σεζόν και κάποια ξενοδοχεία που θα ανοίξουν τις αργίες, θα ξανακλείσουν για να λειτουργήσουν κανονικά από τις αρχές Μαΐου» υπογραμμίζει. «Είναι δύσκολο να κρατηθούν ανοιχτά αν δεν έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις από το εξωτερικό. Δεν έχει ανοίξει η σεζόν, απλώς συσσωρεύεται μεγάλος όγκος τουριστών τους μήνες αιχμής» καταλήγει.

«Οσοι έρχονται είναι ντόπιοι, έχουν ρίζες από τα Χανιά» σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων κ. Μανόλης Γιαννούλης, εξηγώντας ότι η σεζόν δεν ξεκινά για τον προορισμό με τους ταξιδιώτες του Πάσχα. «Οι πτήσεις αρχίζουν τώρα, αλλά στις 10 Μαΐου θα είναι σε πλήρη εξέλιξη». Αυτή την περίοδο τα ξενοδοχεία της πόλης είναι ανοιχτά και περίπου το 30% των παραλιακών μονάδων. Παράλληλα, επισημαίνει τη δυναμική της εφετινής χρονιάς σε ό,τι αφορά τις προκρατήσεις, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρχει ανάλογη συνέχεια και όταν λήξει η περίοδος των early bookings το αργότερο ως τα τέλη του μήνα.

«Ο Ελληνας του Πάσχα δεν υπάρχει πια» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κ. Μιχάλης Αποστόλου. «Οσοι έρχονται στη Μύκονο μένουν στα σπίτια τους ή σε σπίτια φίλων» εξηγεί. Εξάλλου «τα μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού ανοίγουν μετά το Πάσχα», με τη θερινή σεζόν να δείχνει άνοδο στην κίνηση από 5% ως 8%.

«Εχουμε πληρότητα 90% στον Βόλο, 80% στην Πορταριά και στη Μακρινίτσα και 60% στο υπόλοιπο Πήλιο», περίπου δέκα ημέρες πριν από τις αργίες, σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης, εκτιμώντας ότι τα ποσοστά θα ενισχυθούν όσο πλησιάζει το Πάσχα, καθώς η τάση είναι αυξητική. Ο ίδιος ωστόσο επισημαίνει ότι τα περισσότερα καταλύματα θα ανοίξουν προς τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, καθώς τότε ξεκινούν οι πτήσεις από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου, το οποίο βοηθά πολύ τον προορισμό. Εφέτος έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον πτήσεις την εβδομάδα, από Βρυξέλλες, Μόναχο και Τελ Αβίβ.

Πηγή: tovima.gr

eep logo