«Μάθημα» από τον ιό…

coronaios

Σχόλιο του Νότη Ανανιάδη

Ότι δεν έχουμε κουλτούρα πολιτικών συναινέσεων είναι γνωστό. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα το έλλειμμα αυτό κόστισε ανυπολόγιστα στην εθνική οικονομία. Μια σύγκριση με το παράδειγμα της Πορτογαλίας πείθει και τον πλέον δύσπιστο. Εκεί μπήκαν στα μνημόνια ένα χρόνο μετά από εμάς με ένα πρόγραμμα της συντηρητικής κυβέρνησης, το οποίο υλοποιήθηκε στο ακέραιο από τον συνασπισμό Κεντροαριστεράς-Αριστεράς και Κομουνιστικού Κόμματος, που προέκυψε μετά από ενδιάμεσες εκλογές. Το αποτέλεσμα ήταν, όχι μόνο να βγει σε τρία χρόνια η Πορτογαλία από τα μνημόνια, αλλά πλέον να έχουν δοθεί αυξήσεις στις συντάξεις, που επανήλθαν στα προ-μνημονιακά επίπεδα, η ανεργία να έχει κατέβει σε απόλυτα λογικά επίπεδα και γενικότερα η οικονομία της χώρας να κινείται σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Εμείς εδώ, αφού μπήκαμε στο πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, είχαμε την αντιπολίτευση στα κάγκελα κι όταν επιτέλους φτιάξαμε μια τρικομματική κυβέρνηση, είχαμε την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ –που πλέον είχε γίνει δεύτερο κόμμα – να υιοθετεί μια απολύτως διχαστική ρητορική, πριν υποχρεωθεί ως κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα ακόμη μνημόνιο. Αλλά και τώρα, οκτώ μήνες μετά τις εκλογές και παρά το vertigo της απώλειας της εξουσίας και την δήθεν κεντροαριστερή στροφή οι υψηλοί τόνοι και η μετωπική αντιπαράθεση είναι ο κανόνας.

Έτσι, μόνο ως θετική έκπληξη μπορεί να αντιληφθεί κανείς τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, ο πρώην υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής του επί ΣΥΡΙΖΑ, Α.Ξάνθος και Π.Πολάκης. Θα πει κανείς ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι απειλητική και γι΄ αυτό επιβάλλεται συνεννόηση.

Ας είναι έτσι. Ας είναι ο ιός και ο φόβος επιδημίας αφορμή για να αρχίσουν κάποια στιγμή να μιλάνε μεταξύ τους οι πολιτικοί αντίπαλοι. Να καταλάβουν ότι είναι αντίπαλοι και όχι εχθροί.

Pin It

menoumespiti