ΟΛΠ/Cosco : Δίνουμε το Silo για το Εναλίων

silo limaniou

Το Portnet είναι από τα πρώτα μέσα που αλίευσαν και ανέδειξαν την είδηση ότι, από το Ταμείο Ανάπτυξης δεσμεύονται 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά. Την Παρασκευή το απόγευμα, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη με τους υπουργούς Γ.Γεραπετρίτη και Θ.Σκυλακάκη, μεταξύ άλλων επιβεβαιώθηκε η σχετική είδηση και διευκρινίστηκε ότι το Μουσείο Εναλίων θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Silo στο λιμάνι, εκεί ακριβώς που προβλεπόταν να γίνει, σύμφωνα με την οραματική Πολιτιστική Ακτή που είχε σχεδιάσει ο Γιώργος Ανωμερίτης.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση να κατασκευαστεί το μουσείο, είχε προκύψει ένα ζήτημα. Που θα κατασκευαζόταν; Και αφού ήδη εδώ και μέρες ακουγόταν ότι ως τοποθεσία προκρινόταν η περιοχή του παλιού Silo στο λιμάνι, πως ήταν δυνατόν να γίνει αυτό; Η απάντηση ήταν – και είναι – μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των Κινέζων!

Όταν το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρεχώρησε το πλειοψηφικό κομμάτι του ΟΛΠ στην Cosco, δεν ενέταξε την κατασκευή του μουσείου στις υποχρεωτικές επενδύσεις. Ως εκ τούτου και η περιοχή του Silo ήταν και είναι ένα «οικόπεδο» ιδιοκτησίας (για την ακρίβεια μακροχρόνια μισθωμένο) ΟΛΠ/Cosco. Πως μπορεί κάποιος να χτίσει κάτι στο οικόπεδο κάποιου άλλου, είναι το ερώτημα λοιπόν.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής, στελέχη του ΟΛΠ/Cosco σχολίαζαν την πληροφορία για την δημιουργία Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Silo με την φράση: «Ευχαρίστως το παραχωρούμε»! Η αλήθεια είναι ότι στην περιοχή θα κατασκευαστούν δύο πεντάστερα ξενοδοχεία από τον ΟΛΠ, οπότε η κατασκευή του μουσείου δίνει προστιθέμενη αξία στην επένδυση του ΟΛΠ.

Μιλάμε δηλαδή για μια win-win σχέση, κατά την οποία κερδίζει ο ΟΛΠ και η ελληνική Πολιτεία. Πιο πολύ κερδισμένη όμως βγαίνει η πόλη του Πειραιά και ο Δήμος της, που βλέπει να δημιουργείται στα όριά του ένα εμβληματικό, υπερτοπικό σημείο αναφοράς.

 

Pin It
Κάβος τη νύχτα
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Συν-ομιλίες
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Ο Άγιος Νικόλαος στο Μπαϊκούτσι
Πέφτει η νύχτα στο λιμάνι...
φωτο: Αλέξανδρος Πανίδης
Ούτε ο Σταυρός δεν μας προστατεύει...
Σταυρός, Μπαϊκούτσι, 28.03.2021
Ναυτικός (φωτο Γιώργος Χριστάκης)
25η Μαρτίου 2021 - 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Αντανακλάσεις
φωτο Αλέξανδρος Πανίδης
Gone with the wind...
Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν...(φωτο Γιώργος Χριστάκης)
Τα ρόδινα ακρογιάλια
Κρουαζιερόπλοια σε λιμάνι