Μια θεσμική kolotoumpa!

vouli apopsi


Με μια εντυπωσιακή πλειοψηφία 224 θετικών ψήφων υπερψηφίστηκε η αναθεώρηση του άρθρου που οδηγούσε σε πρόωρες κάλπες εφ’ όσον στην τρίτη ψηφοφορία δεν συγκεντρώνονταν 180 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πλέον με την εισήγηση της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αναθεωρηθεί το σχετικό άρθρο από την επόμενη Βουλή, η όποια κυβερνητική πλειοψηφία με 151 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία θα εκλέγει Πρόεδρο.

Επαναλαμβάνω με εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ. Του ίδιου ακριβώς κόμματος το οποίο στην προηγούμενη Προεδρική εκλογή αρνήθηκε να υπερψηφίσει τον «δεξιό» Σταύρο Δήμα (για να ψηφίσει αργότερα τον «κομμουνιστή» (;) πρόεδρο Πάκη) ώστε να οδηγηθούμε άμεσα στις κάλπες.

Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη επιλογή αποδείχθηκε στρατηγικό λάθος. Αφού η αξιολόγηση δεν έκλεισε από την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Και η νέα κυβέρνηση όχι μόνο δεν αναδείχθηκε σε μεταμνημονιακό περιβάλλον. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε αυτοδυναμία, ενώ λίγους μήνες αργότερα πιθανότατα, ακόμη και εκτός Μνημονίων, θα επιτύγχανε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, αφού «κάλπαζε» κι όσο περνούσε ο καιρός η ψαλίδα άνοιγε.

Συνεπώς θα απέφευγε το όνειδος της συγκυβέρνησης με τον ψεκασμένο ακροδεξιό εταίρο του. Ενώ και η χώρα θα είχε επιστρέψει στην κανονικότητα τέσσερα χρόνια νωρίτερα, έχοντας αποφύγει το τέταρτο αχρείαστο και πιο βαρύ Μνημόνιο, αλλά και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ την εμπειρία της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου με τον ανεκδιήγητο Γιάνη με ένα «ν».

Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα, θα πείτε. Και θα έχετε δίκιο. Μόνο που όσοι τα έλεγαν το φθινόπωρο του 2014 όλα αυτά , ως μελλούμενα, ήταν από γερμανοτσολιάδες έως Μερκελιστές που απλώς ήθελαν να ανακόψουν το «λαϊκό κύμα». Τώρα τέσσερα και πλέον έτη μετά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει 180 ( κι όχι 360) μοίρες στροφή κι ευτυχώς μια ακόμη Kolotoumpa. Μετά το δημοψήφισμα του 2015 όταν έκανε το «όχι», «ναι», τώρα δαιμονοποιεί το εργαλείο με το οποίο ήλθε λίγους, αλλά κρίσιμους, μήνες νωρίτερα στην εξουσία.

Ευτυχώς , να λέτε. Αλλά μην περιμένετε και να ζητήσουν από όσους κατήγγειλαν την τότε εργαλειοποίηση της εκλογής του Προέδρου συγγνώμη! Μην τα θέλετε κι όλα δικά σας…

Α.Κ

eep logo