Χρυσή Αυγή και δημοτικές εκλογές

kalpes

Είναι αλήθεια πως θα ήταν μια πολύ θαρραλέα κίνηση από μια Δημοτική Αρχή ο αποκλεισμός των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής από κάθε θεσμική διαδικασία, όπως πχ η προεκλογική διαπαραταξιακή επιτροπή που καθορίζει τους χώρους στους οποίους οι συνδυασμοί τοποθετούν τα προεκλογικά τους περίπτερα.

Διαβάζοντας τη σχετική ανακοίνωση του «Πειραιάς για όλους» θυμήθηκα μια ιστορία του 2012.
Τότε, εν όψει των δεύτερων βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, η Δημοτική Αρχή του Βασίλη Μιχαλολιάκου είχε καλέσει τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων για να καθοριστούν οι χώροι των προεκλογικών περιπτέρων. Η εκπρόσωπος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ έβαλε εξ αρχής θέα μη νομιμοποίησης της Χρυσής Αυγής. Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ συμφώνησε με την προϋπόθεση ότι την ίδια στάση θα κρατούσαν και τα άλλα κόμματα – τουλάχιστον τα αριστερά. Δυστυχώς κανένα κόμμα, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησε με την πρόταση του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που εμμέσως έστω- υποστήριζε η ΔΗΜΑΡ.
Ευτυχώς, ο εκπρόσωπος του εξωκοινοβουλευτικού ακόμα τότε νεοναζιστικού μορφώματος δεν εμφανίστηκε, οπότε οι εκπρόσωποι των κομμάτων του συνταγματικού τόξου συνεδρίασαν σε φιλικό κλίμα και καθόρισαν εύκολα τους χώρους που κάθε κόμμα μπορούσε να στήσει το περίπτερό του.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Δυστυχώς, η Χρυσή Αυγή είναι κοινοβουλευτικό κόμμα. Συμμετέχει σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες της Βουλής. Μπορεί να σέρνεται η δίκη της, αλλά ακόμα θυμόμαστε το όνειδος: βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να φωτογραφίζονται δίπλα στον υπόδικο Κασσιδιάρη σε επίσκεψή τους με στρατιωτικό ελικόπτερο σε κάποιο ακριτικό νησί, προσκεκλημένοι όλοι τους του τότε υπουργού Άμυνας «συγκυβερνήτη» Πάνου Καμμένου. Ήταν, λέει, θεσμική τους υποχρέωση.
Όλα αυτά είναι θλιβερά, Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούν την υπερβολική μομφή «Αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή». Είπαμε, προεκλογική περίοδος είναι, αλλά και η υπερβολή έχει τα όριά της.

eep logo