Το Ολοκαύτωμα μας δείχνει που οδηγεί η ρητορική του μίσους

mantouvalos petros

Του Πέτρου Μαντούβαλου

Ομιλία του π.βουλευτή Πειραιά για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Αισθάνομαι τιμή για το γεγονός ότι βρίσκομαι σήμερα σε αυτό το χώρο, έχοντας την ευκαιρία να συμβάλλω στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και της αναγνώρισης της διαχρονικής συμβολής της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης στην ιστορία της πόλης.
Η ίδια η Θεσσαλονίκη, υπήρξε διαχρονικά, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών.
Το Εβραϊκό στοιχείο έχει παρουσία στη Θεσσαλονίκη από τον πρώτο αιώνα π.χ αλλά ιστορικά επιβεβαιωμένη παρουσία από το 1376.
Συνετέλεσε στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης, άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα.
Όλα αυτά μέσα από μια διαδρομή στις ταραγμένες θάλασσες της ιστορίας, με κόστος σε αίμα και ανθρώπινες ζωές σε κάθε γύρισμα της ιστορίας.
Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 από τον Ελληνικό Στρατό αποκατέστησε το καθεστώς ισονομίας και ειρηνικής συμβίωσης του Εβραϊκού στοιχείου αλλά και της ένταξής του στο Ελληνικό Κράτος, το οποίο επέδειξε σεβασμό στα ιδιαίτερα πολιτισμικά τους στοιχεία αλλά και στην ταυτότητά τους.
Ήταν ένα μήνυμα συνύπαρξης, αποδοχής της διαφορετικότητας, ισότητας και ισονομίας που στηρίχθηκε σε πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, που ήταν πολύ μπροστά από τη συγκεκριμένη ιστορική εποχή.
Η δημιουργική αυτή περίοδος ανεκόπη από το ναζισμό και από το Ολοκαύτωμα.
Από τους 46.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής μόνο το 4% επέστρεψε πίσω.
Η σημερινή εκδήλωση είναι ημέρα μνήμης.
Το ιστορικό αποτύπωμα της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης δεν διαγράφεται.
Αποτελεί μέρος της ιστορίας της πόλης.
Το Ολοκαύτωμα δεν είναι απλά μια κηλίδα της Παγκόσμιας Ιστορίας.
Αποτελεί το φάρο της ιστορικής μνήμης που διδάσκει.
Μας δείχνει που οδηγεί η ρητορική του μίσους.
Αυτό ας είναι το μήνυμα που πρέπει να βγει σήμερα από αυτό το χώρο και να πάει παντού.

 

Pin It

menoumespiti