Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους παλιούς δαίμονες του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας

androulakis nikos

του Νίκου Ανδρουλάκη*

Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων που στο παρελθόν έγιναν θέατρο αιματηρών συγκρούσεων είναι ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την ειρήνη και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Ως σκιώδης εισηγητής για την ένταξη του Μαυροβουνίου θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις,

Πιστεύω, ότι πριν το 2025, θα μπορέσουμε να υποδεχθούμε το Μαυροβούνιο ως το 28ο μέλος της Ένωσής στη θέση της Μ. Βρετανίας.

Θέλω όμως να αναφερθώ ιδιαίτερα στη FYROM και στην ανάγκη να βρεθεί δίκαιη λύση στο ονοματολογικό, σεβαστή και από τους δύο λαούς.

Μία λύση χωρίς αλυτρωτισμούς εις βάρος της Ελλάδας.

Δεν μπορεί τα Σκόπια να θέλουν να μονοπωλούν το όνομα της Μακεδονίας και να χτίζουν πλαστές ιστορικές συνειδήσεις χρησιμοποιώντας την ιστορία των γειτονικών τους λαών.

Τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και οι σχέσεις καλείς γειτονίας είναι οι επιταγές των κοινών μας αξιών απέναντι στους παλιούς δαίμονες του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας που κάποιοι είτε για γεωπολιτικούς λόγους είτε για να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά τους συμφέροντα προσπαθούν να αφυπνίσουν.

* Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Νέα Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Pin It