Για να δούμε τι θα αποφασίσει...

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Ο χρόνος περνάει αμείληκτα και ο βίος αυτής της τόσο «πρωτότυπης» αριστεροακροδεξιάς και μοιραίας γα την χώρα Κυβέρνησης τελειώνει. Ακόμα και αν ολοκληρώσει τον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο , τον Σεπτέμβριο του 2019 θα έχουμε εκλογές, αν και οι περισσότεροι αναλυτές μιλάνε για ταυτόχρονη διεξαγωγή Βουλευτικών Εκλογών και Ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019. Ωστόσο, γιατί να τραβήξει για άλλους δέκα ή δεκατέσσερεις μήνες μια Κυβέρνηση που ήδη προχωράει ασθμαίνοντας, βασανιστικά και με επικοινωνιακά τρυκ προσπαθεί να εμφανίσει επτυχίες που δεν υπάρχουν; Γιατί να ταλανιστεί για τόσους ακόμα μήνες μια Κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλα εσωτερικά προβλήματα κα απειλείται ανά πάσα στιγμή από κατάρρευση; Γιατί να κρατήσει ακόμα μια Κυβέρνηση οικτρής κοινωνικής μειοψηφίας, όπου ο ένας εταίρος εξαυλώνεται; Καλά τα αστεία από « περίεργες » δημοσκοπήσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό που αδιαμφισβήτητα καταγράφεται είναι ότι η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει. Όλα τα άλλα συνιστούν την προσπάθεια δημιουργίας ενός φανταστικού σκηνικού που μόνο στο Μαξίμου το πιστεύουν ή μάλλον θέλουν ο κόσμος τους να τον πιστέψει για να μην φύγουν και οι υπόλοιποι. Προφανώς ο Πρωθυπουργός γνωριζει την αλήθεια, εκτός και αν έχει πάλι αυταπάτες.

Κακά τα ψέμματα. Ένα θέμα θα κρίνει τον χρόνο των εκλογών: Η εφαρμογή ή όχι της δύο φορές ψηφισμένης από την Κυβερνητική πλειοψηφία μείωσης μέχρι και 18% των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Αν η Κυβέρνηση καταφέρει να πάρει παράταση κατά έξι τουλάχιστον μήνες , θα κρατήσει ακόμα κάποιο διάστημα και θα πάει σε εκλογές το 2019, ώστε με την γνωστή θρασύτητα να κταγγέλει την επόμενη Κυβέρνηση για τις μειώσεις των συντάξεων που αυτή δέχτηκε και εφάρμοσε. Αν δε την πάρει , κάτι που είναι το πιο πιθανό, οι εκλογές θα γίνουν πολύ πιο γρήγορα και μάλλον το Φθινόπωρο. Κάθε άλλη παράταση θα είναι τουλάχιστον αυτοκτονική.

Θα είναι αυτοκτονική γιατί η διαφορά όλο και μεγαλώνει υπέρ της Ν.Δ. Θα είναι αυτοκτονική γιατί αν ισχύσουν οι μειώσεΙς των συντάξεων, προφανώς θα αυξηθεί η οργή κατά της Κυβέρνησης. Ας ληφθεί δε υπόψη , ότι από τώρα ως τον Δεκέμβριο εκατομμύρια Έλληνες θα πληρώσουν σειρά φόρων ( πέντε δόσεις ΕΝΦΙΑ, Φόρο εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας κ.λ.π) και όλος ο μύθος της « καθαρής εξόδου» θα καταρρέει στα γκισέ της Εφορίας. Έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι ενώ θα γίνονται αυτά, η Κυβέρνηση είτε με μπουρμπουάρ, είτε με ηρωικές δηλώσεις στυλ Ν.Φίλη περί μονομερών ενεργειών θα πείθει κανένα; Για αυτό και καλά θα κάνουν οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης να ετοιμάζονται για εκλογές πολύ γρήγορα. Αν πάλι, ο Κ. Τσίπρας επιμείνει για εκλογές αργότερα, θα είναι σαν να κάνει μεγάλο δώρο στην Ν.Δ και την Αντιπολίτευση συνολικά. Με τόσους φόρους, με μείωση συντάξεων και με ψήφιση του Σκοπιανού από τη παρούσα Βουλή θα σημάνουν μια κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορούν να καταγράψουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις. Επιπλέον η νέα Κυβέρνηση θα έχει απαλλαγεί από κάθε ευθύνη τουλάχιστον για αυτά τα θέματα.

Η συζήτηση στην Βουλή πέραν άλλων άλλωστε έδειξε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα. Στα όσα γνωστά είπε ο Πρωθυπουργός, είδε για πρώτη φορά ένα ΚυριΆκο Μητσοτάκη να του απαντάει με την ίδια γλώσσα και μια Φώφη Γεννηματά πιο επιθετική παρά ποτέ. Βρέθηκε εν ολίγοις σε ένα πολιτιό κλοιο και ένα σαφές μήνυμα όλων , ότι « σε καταλάβαμε» και δεν θα περνάει κουβέτα έτσι από εδώ και πέρα. Είδε επίσης, ότι στα όσα είπε για τις συντάξεις βρέθηκε μπροστά σε προτάσεΙς της Ν.Δ, του ΚΙΝΑΛ και του Κ.Κ.Ε να ψηφιστεί εδώ και τώρα η μη μείωση των συντάξεων και αυτό δεν ήταν και τόσο αναμενόμενο και οπωσδήποτε τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Εν ολίγοις ο Πρωθυπουργός είδε ότι τα επικοινωνιακά τρυκ, τα ψεμματάκια και οι υποσχέσεις έπεσαν στην Βουλή και μάλλον θα πέφτουν και στο επόμενο διάστημα σε τοίχο.Τίποτα πια δεν είναι όπως χθες.

Μ΄αυτά και με εκείνα, ο κ.Τσπρας βρίσκεται μπροστά σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτός θα αποφασίσει και αυτός θα πάρει και τς ευθύνες γνωρίζοντας ότι δεν αποτελεί πια το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ...

Για να δούμε τι θα αποφασίσει ...

eep logo