Για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση

zoupis zaxarias

Του Ζαχαρία Ζούπη

 

Μπορεί να μην γνωρίζουμε πότε θα πραγματοποιηθούν οι Βουλευτικές Εκλογές, μιας και όλα είναι ανοικτά μεσα σε συνθήκες όπου υποτίθεται ότι υπάρχει Κυβέρνηση που αυτή την στιγμή κλυδωνίζεται και όλα έχουν παραδοθεί στην επικοινωνία σε μια χώρα που αναζητελι πραγματική διέξοδο από την κρίση. Γνωρίζουμε όμως πότε σίγουρα θα πραγματοποιηθούν οι Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση. Σε επτά βδομάδες θα γνωρίζουμε τις νέες Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές.

Πρόκειται για εκλογές που έχουν δύο ιδιομορφίες, δύο προβλήματα:
ΠΡΩΤΟ: Θα πραγματοποιηθούν μέσα σε κλίμα εξαιρετικής πολιτικής πόλωσης, μικρό μόνο μέρος της οποίας έχουμε γευτεί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει ο κίνδυνος η πορεία προς τις εκλογές να μην αποτελέσει ευκαιρία να συγκρουστούν απόψεις και προσεγγίσεις για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, να μην συζητηθούν οι λύσεις των τοπικών προβλημάτων αλλά όλα να επισκιαστούν από την γενική πολιτική σύγκρουση.Να αποτελέσουν δηλαδή οι εκλογές μια χαμένη ευκαιρία να ακουστούν τι προτείνει ο κάθε υποψήφιος, να κριθεί ποιος είναι ο πιο ικανός, ο πιο έμπειρος και αποτελεσματικός για την θέση του Δημάρχου, αλλά να εκλεγούν σαν από ρουλέτα Ψινάκηδες.
ΔΕΥΤΕΡΟ: Θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που θα οδηγήσει σε μια πολυδιάσπαση υποψηφιοτήτων αφού θα είναι αρκετοί αυτοί που θα επιδιώξουν να πάρουν έστω ένα μικρό αριθμό δημοτικών συμβούλων για να παίξουν κάποιο ρόλο , να παζαρέψουν, να συναλλαγούν. Αυτό είναι κατόρθωμα Σκουρλέτη που κατάθεσε ένα Νόμο για την Αυτοδιοίκηση που δεν περιέχει τίποτα για την εξέλιξη του θεσμού και απλά άλλαξε τον Εκλογικό Νόμο. Αυτό μπορούσε να κάνει,αυτό έπραξε με την πονηριά των πιθανών κερδών για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και εκεί που θα χάνει Δήμους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η επόμενη τετραετία θα είναι από προβληματική έως διαλυτική για τον θεσμό.
Κι όμως. Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα αναζητώντας τον βηματισμό της προς το μέλλον με μια παραπαίουσα Οικονομία και αναζητώντας απελπισμένα την Ανάπτυξη, η Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε και θα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πρωτοβουλίες σε μια συνολική προσπάθεια ανάταξης της χώρας. Χρειάζονται επομένως νέες ιδέες με αναπτυξιακό προσανατολισμό και την δημιουργία νέων θέσων εργασίας, αναζήτηση των κατάλληλων χρηματικοοικονομικών εργαλείων σε συνεργασία και με τον Ιδιωτικό Τομέα και αξιοποιώντας δυνατότητες κοινοτικών πόρων.Αν την προηγούμενη περίοδο η Αυτοδιοίκηση διακρίθηκε σε κοινωνικής ευαισθησίας παρεμβάσεις και συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, τώρα καλείται να δείξει ότι μπορεί να ανοίξει δρόμους με αναπλάσεις , τόνωση των τοπικών αγορών, προώθηση προγραμμάτων έξυνων πόλεων, ταυτόχρονα με ποιότητα στην καθαριότητα και σε κάθε τι που καθορίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Θα τα καταφέρει; Θα μπορέσουν οι δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης να υπερβούν τις δυσκολίες τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά ; Θα μπορέσουν οι πολίτες να κοιτάξουν μπροστά και να επιλέξουν ανθρώπους που ξέρουν και μπορούν να κάνουν την δουλειά ;
Η ζωή θα δείξει ...

eep logo