Πέντε κινήσεις για να αξιοποιηθεί το θετικό momentum στο Γιώτινγκ

stelliatos propellers

του Αντώνη Στελλιάτου*

Έχουμε το καλύτερο προϊόν παγκοσμίως στον χώρο του Γιώτινγκ, με 5.000 νησιά και βραχονησίδες, 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή, το κάθε νησί διαφορετικό από το άλλο. Όλα αποπνέουν αέρα Ελλάδας. Φεύγεις από το Αιγαίο και πας στο Ιόνιο και έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε άλλη χώρα. Μια Πελοπόννησο, που νομίζω ότι άλλο μέρος στον κόσμο δεν υπάρχει. Προσφέρει τα πάντα. Μοναδικές κλιματικές συνθήκες, ιδιαίτερη κουλτούρα, ήθη και έθιμα. Σε όποιο πέλαγος και να πλεύσεις, αναπνέεις πολιτισμό και ιστορία. Μοναδικά παγκοσμίως! Και τελική επιβράβευση, η εξαιρετική φιλοξενία που μόνο ο Έλληνας ξέρει να προσφέρει.

Το 2018 ήταν μια εξαιρετική χρονιά σε ό,τι αφορά τις ναυλώσεις των ελληνικών επαγγελματικών σκαφών. Αυτό οφείλεται στην τεράστια αύξηση του ελληνικού τουρισμού και στην άψογη συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή για την καταπολέμηση των ναυλώσεων σε σκάφη ξένης σημαίας που δεν διαθέτουν ελληνική άδεια επαγγελματικού σκάφους. Αυτά έδωσαν ώθηση στις ναυλώσεις των ελληνικών σκαφών με ελληνική σημαία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει θετικό momentum για τις ναυλώσεις των ελληνικών σκαφών.

Για να διατηρηθεί και να φτάσουμε πάλι σε σημείο ώστε το ελληνικό επαγγελματικό σκάφος να συνεισφέρει ξανά στην ελληνική οικονομία -όπως πριν 8 χρόνια-, το 3,2% του ΑΕΠ από το 18% που συνεισέφερε συνολικά ο τουρισμός, θα πρέπει: να υπάρχει σταθερό φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο, να παταχθεί η γραφειοκρατία, να γίνεται στοχευμένη διαφημιστική προβολή παρουσιάζοντας την πολυνησία της Ελλάδας που είναι μοναδική παγκοσμίως και να απλοποιηθεί η διαδικασία προκειμένου ξένα σκάφη να αποκτούν επαγγελματική άδεια για να δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελλάδα.

Θεωρώ ότι ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση. Όλοι μαζί, ανεξαρτήτως πολιτικών κομμάτων, θα πρέπει να ενωθούμε ώστε το 2019 να αποτελέσει χρονιά νέων ρεκόρ για τον τουρισμό και τη στήριξη που παρέχει στην ελληνική οικονομία.

*Ο Αντώνης Στελλιάτος, πρόεδρος Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ)
*από συνέντευξη στο euro2day.gr

Pin It

eep logo