Ο Βασιλεύς απέθανε – Ζήτω ο Βασιλεύς!

koutroumanos leonidas

Του Λεωνίδα Κουτρουμάνου

Σήμερα λήγει η ισχύς του πλέον συζητημένου Νόμου των χρόνων της οικονομικής ύφεσης. Ο Ν.3869/2010, ο περιλάλητος «Νόμος Κατσέλη» παύει να έχει ισχύ. Υπολογίζεται ότι έως το α΄εξάμηνο του 2018 άνω των 200.000 δανειοληπτών, που αντικατοπτρίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ποσού άνω των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, προστατεύονται από τον Νόμο αυτό. Σε επίπεδο στεγαστικών δανείων το ποσοστό υπαγωγής φτάνει το 31,5%. 3 στα 10 στεγαστικά δάνεια έχουν μετεξελιχτεί σε αίτηση υπαγωγής στον Νόμο1. Έως σήμερα, οι νέες αιτήσεις για ένταξη στον νόμο Κατσέλη ήταν 5.340 το τρίτο τρίμηνο του 2018 και σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες το τελευταίο τρίμηνο υπερδιπλασιάστηκαν, λόγω της εκπνοής της προστασίας2.

Καθίσταται κατάδηλο ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποτέλεσε, παρά τις ατέλειες και τις αρκετές τροποποιήσεις του, την σημαντικότερη προσπάθεια της Ελληνικής Πολιτείας να αντιμετωπίσει την ατομική πτώχευση, ήτοι αυτή των φυσικών προσώπων (υπερχρεωμένων νοικοκυριών). Χαρακτηρίζεται ως η «ομπρέλα» προστασίας της α’ κατοικίας, χωρίς την οποία οι πλειστηριασμοί σε κατοικίες θα δημιουργούσαν ένα έκρυθμο κοινωνικό μείγμα.

Ακριβώς λόγω της σπουδαιότητας του, ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την πτώχευση φυσικών προσώπων και την εντεύθεν προστασία της α’ κατοικίας εκπονήθηκε από την Κυβέρνηση, μόλις χθες στάλθηκε στους Θεσμούς μετά από μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και έως τα τέλη Μαρτίου θα έχει έρθει προς ψήφιση στην Βουλή.

Συνοπτικά η προτεινόμενη ρύθμιση έχει ως εξής :
• Δεν επέρχονται αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας των δανειοληπτών.
• Δίνεται η δυνατότητα παραίτησης σε όσους έχουν υποβάλλει αίτηση στον Νόμο Κατσέλη και αίτησης υπαγωγής στον νέο Νόμο.
• Έμποροι και επιτηδευματίες που είχαν απορριφθεί από την προστασία του Νόμου Κατσέλη θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στον Νέο Νόμο.
• Οι υπαγόμενοι δανειολήπτες θα λαμβάνουν επιδότηση της μηνιαίας δόσης έως και 80% από το Ελληνικό Δημόσιο, με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία.
• Η προθεσμία υπαγωγής θα είναι ένα έτος από 1/3/2019.
• Οι τράπεζες θα προσφέρουν δυνατότητα κούρεμα της οφειλής κατά το ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και επιμήκυνση έως 25 χρόνια με επιτόκιο euribor τριμήνου συν περιθώριο 2%.

Η ψήφιση του εν λόγω νέου Νόμου είναι απολύτως κρίσιμη για την προστασία της α’ κατοικίας. Και παρά την δυσκολία διαχωρισμού των εκ δόλιας προαίρεσης κακοπληρωτών, είναι κοινός τόπος ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπαγόμενων στο Νόμο Κατσέλη καθώς και στον επερχόμενο Νόμο είναι φυσικά πρόσωπα που υποφέρουν οικονομικά και το ελάχιστο όριο προστασίας που πρέπει να τους προσφέρει μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι το «κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους», ο οποίο έχουν αποκτήσει με στερήσεις και πολυετή εργασία.

1. 29/11/2018 - Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδoς Γιάννη Στουρνάρα με θέμα «Τέσσερις άξονες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» στο NPL Summit 2018: Κόκκινα Δάνεια – Ανοίγματα & Κοινωνία   Πηγή: Taxheaven ©
2. Πηγή : Η Καθημερινή (ηλεκτρονική έκδοση) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 18.01.2019

Pin It