Η ενότητα Δυνάμεων αποτρέπει αυθαίρετες αποφάσεις

karydis dimitris

Σχόλιο του Δημήτρη Καρύδη, πρ. Βουλευτή και υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με τον Γιάννη Μώραλη


Η πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, να κηρύξουν στα κρυφά και χωρίς κανένα διάλογο, το σύνολο του Δήμου Πειραιά σε αρχαιολογικό χώρο, προκάλεσε έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις. Ήταν μια απρέπεια και βαθειά απαξίωση, από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού του Πειραιά, των ανθρώπων του και των φορέων του.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης πήρε το θέμα πάνω του από την πρώτη στιγμή. Εξέφρασε άμεσα και κατηγορηματικά ,την πλήρη διαφωνία του σε μια τέτοια εξέλιξη, που θα καταδίκαζε και θα υπονόμευε κάθε αναπτυξιακό σχέδιο στον Πειραιά και θα γιγάντωνε την ταλαιπωρία των πολιτών, ακόμη και για απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι κινήθηκε ενωτικά: μίλησε με όλες τις πολιτικές, αυτοδιοικητικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πόλης.
Οργάνωσε έκτακτη συνέντευξη τύπου με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, στην οποία κάλεσε και παρευρέθηκαν οι πρόεδροι (ή εκπρόσωποι τους) όλων των επιμελητηρίων.

Ταυτόχρονα και οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι σε κοινή γραμμή, εξέφρασαν την αντίθεση τους στην επιχειρούμενη κήρυξη του συνόλου του Πειραιά σε αρχαιολογικό χώρο.
Ο Δήμαρχος, ο Αντιπεριφερειάρχης, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και τα επιμελητήρια του Πειραιά ζήτησαν την αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ και το πέτυχαν.
Η ενότητα δυνάμεων απέτρεψε αυθαίρετες αποφάσεις και αυτό εκτός από την ουσία του θέματος, είναι ένα μεγάλο μήνυμα μπροστά στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Φάνηκε ότι, για τα μεγάλα θέματα του Πειραιά, που αφορούν το Παρόν και το Μέλλον του, μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις και συμφωνίες.
Πάνω και πέρα από στερεότυπα, παθογένειες και τεχνητούς διαχωρισμούς.
Τελικά η πρόβα ενότητας , μπορεί να μετεξελιχθεί σε υπόδειγμα.

 

eep logo