Όλα στο βωμό της προσωπικής, κομματικής ιδιοτέλειας

nikou klapadakis

Του Θάνου Νίκου και Μίλτου Κλαπαδάκη*

Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχολεί σημαντικό μέρος των πολιτών είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με τις προγραμματισμένες αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές ή θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια εξάντλησης της κοινοβουλευτικής θητείας;

Πολύ δύσκολο να δοθεί απάντηση διότι υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική προσέγγιση, η οποία επηρεάζεται από τις προσωπικές επιθυμίες, ενώ δεν πρέπει να λησμονείται και τυχόν:
• αμφιλεγόμενη δήλωση ενός κυβερνητικού ή κομματικού στελέχους,
• εσκεμμένη διαρροή από το πρωθυπουργικό μέγαρο,
• στοχευμένη δημοσίευση ενός άρθρου σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα
• συστηματική προβολή αμφιβόλου προέλευσης δημοσκοπήσεων.

Χαριτολογώντας θα έλεγα ότι το μόνο σίγουρο και αδιαπραγμάτευτο δεδομένο είναι η ημέρα διεξαγωγής των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, ενώ πιθανές θεωρούνται όλες οι Κυριακές μέχρι τον Οκτώβριο με μοναδική εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα.
Από το εκλογικό κάδρο θα έπρεπε να εξαιρεθεί το καλοκαίρι για δύο βασικούς λόγους:
• η Ελλάδα αποτελεί διεθνή τουριστικό προορισμό και ευελπιστεί να λάβει την μερίδα του «λέοντος», η οποία θα περιοριστεί σε περίπτωση διεξαγωγής εθνικών εκλογών,
• ο Αύγουστος είναι κατ’ εξοχήν μήνας διακοπών των Ελλήνων και απαιτείται σεβασμός στα «μπάνια του λαού» όπως έχει επικρατήσει να λέγεται χαρακτηριστικά.

Εδώ αξίζει να τονισθεί ότι αρκετοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγούνται την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων, πρόταση που δεν χαρακτηρίζεται τυχαία και επιπόλαια. Αντιθέτως στηρίζεται στο θυμικό του Έλληνα και έχει ως μοναδικό στόχο να εκφραστεί η δυσαρέσκειά στις λοιπές κάλπες, πλην αυτής των βουλευτικών εκλογών.

Υπάρχουν, όμως και συνεργάτες του πρωθυπουργού, που τον προτρέπουν για εξάντληση της τετραετίας, προβάλλοντας δύο βασικά στοιχεία:
• πρώτον, ότι αποτέλεσε την μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση και
• δεύτερον, ότι ήδη σχεδόν ολοκλήρωσε την θητεία της όπως ελάχιστες κυβερνήσεις.
Τα συγκεκριμένα στελέχη δεν λαμβάνουν υπόψη τους ούτε αναλύουν τους απρόβλεπτους παράγοντες που οδήγησαν ιστορικούς ηγέτες από:
• την επικράτηση και κυριαρχία
• στο χλευασμό και αποδοκιμασία.

Όλα όσα ακούγονται και γράφονται σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με την κίνηση του εκκρεμούς. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2019 επικρατέστερος μήνας εκλογών θεωρούνταν ο Μάιος ενώ τον τρέχοντα μήνα ο Οκτώβριος. Τον Απρίλιο πιθανόν να επανέλθει το αρχικό σενάριο, δηλαδή η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών μία εκ των τεσσάρων Κυριακών του Μαΐου.

Η ίδια εκκρεμής κίνηση παρατηρείται στον τρόπο σκέψης του Αλ. Τσίπρα και τούτο διότι δε γνωρίζει:
• τι να κάνει
• πώς να το κάνει
• πότε να το κάνει,
κινούμενος με μοναδικό γνώμονα το προσωπικό του-ούτε καν το παραταξιακό- όφελος.

Η συγκεκριμένη εκκρεμής κίνηση οφείλεται στο γεγονός ότι απουσιάζει, παντελώς, το σενάριο νίκης, συνεπώς ο Αλ. Τσίπρας οφείλει αφενός να διαχειριστεί την ήττα αφετέρου να επιλέξει τη λύση με το λιγότερο πολιτικό κόστος. Απόφαση δύσκολη, επίπονη και χρονοβόρα, που «ξεχειλώνεται» ελπίζοντας στον αστάθμητο παράγοντα που θα του φέρει θετικές εξελίξεις.

Συμπερασματικά ο πρωθυπουργός ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, παρόλα αυτά το υπουργείο Εσωτερικών προμηθεύτηκε εκλογικό υλικό και προετοιμάζεται για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ τα διεθνή γραφεία στοιχημάτων, εδώ και λίγες ημέρες, ασχολούνται με τις Ελληνικές εκλογές!

* Ο Αθανάσιος (Θάνος) Νίκου είναι Διευθυντής Κέντρου Δια Βίου Μάθησης 2 (ΚΔΒΜ2), Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Γιάννη Σγουρό, Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, Αναπλ. Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Β΄ Πειραιά του Κινήματος Αλλαγής.

* Ο Μιλτιάδης (Μίλτος) Κλαπαδάκης είναι Δικηγόρος Πειραιά LLM στο Δίκαιο Ανταγωνισμού από το City University of London, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με τον Συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» του Γιάννη Μώραλη.

Pin It