Εκλογές και Κίνημα Αλλαγής

manousakis omilia

Του Στέλιου Μανουσάκη*

Στις εθνικές εκλογές θα κληθούν οι Έλληνες πολίτες να επιλέξουν το κόμμα, στο οποίο θ΄αναθέσουν τη διακυβέρνηση της χώρας, με βάση την εκτίμηση τους για την αξιοπιστία του, αλλά και την πολιτική συγκυρία, την κατάσταση της οικονομίας και φυσικά την προσδοκία για την ποιότητα της ζωής τους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόμενη την δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών για τα έργα και τις επιλογές της και την απόλυτη αποτυχία της να οδηγήσει την ελληνική κοινωνία στην επιθυμητή κανονικότητα, την οποίαν είχε υποσχεθεί, επιχειρεί να εξεύρει πολιτικά δεκανίκια, δημιουργώντας κλήμα πόλωσης και καλλιεργώντας συνειδητά όξυνση με παραπομπές πολιτικών προσώπων σε δίκες, κάνοντας χρήση διάτρητων και αμφισβητούμενων νομικών πρακτικών, διασύροντας σκανδαλωδώς ανθρώπους για δήθεν συμμετοχή τους στο μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο της NOVARTIS, ενώ παράλληλα εξαγγέλλει προσλήψεις και επιδόματα.

Είναι λοιπόν προφανές, ότι η προεκλογική περίοδος στην οποία ήδη έχουμε εισέλθει θα φέρει τη χώρα σε μία παρατεταμένη κατάσταση έλλειψης αυτοσυγκράτησης, μέτρου και πολιτικής ευπρέπειας, συμβάλλοντας στην περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού και κομματικού συστήματος, διαιωνίζοντας το τοξικό κλίμα και διατηρώντας τη διάχυτη απαισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας και τον επανακαθορισμό θεσμών και αξιών.
Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση της εξόδου της χώρας από την πολυεπίπεδη κρίση, που εξακολουθεί να βιώνει, είναι η αλλαγή του πολιτικού κλίματος και όχι η απλή εναλλαγή των κομμάτων της εξουσίας.

Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, συνεχιστής της οποίας είναι το Κίνημα Αλλαγής, ανέκαθεν λειτούργησε ως συνεκτικός κρίκος των περισσοτέρων τάξεων της Ελληνικής Κοινωνίας, ως εγγυητής της τήρησης του Κοινωνικού Συμβολαίου, περιφρούρησε τις αξίες της Δημοκρατίας και της Προόδου, έφερε την εθνική συμφιλίωση, οδήγησε την Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή, καθιστώντας την ισότιμο μέλος του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιούργησε υποδομές σε όλους τους τομείς του κράτους, παρέχοντας κοινωνική πρόνοια, υγεία και ασφάλεια σε όλους, εκσυγχρονίζοντας τους θεσμούς, την οικονομία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, τις μεταφορές και επιτυγχάνοντας την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας.

Θεωρώ λοιπόν, ότι με βάση τα παραπάνω η ανάγκη ύπαρξης του μεσαίου χώρου, σε αντίθεση με το εγχείρημα της Κυβέρνησης να δημιουργήσει, δύο πόλους πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι στόχος Εθνικής προτεραιότητας. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε το Κίνημα Αλλαγής θα έπρεπε να δημιουργηθεί άμεσα. Είναι μεγαλύτερη ανάγκη ίσως από ποτέ να αποκτήσει η χώρα ένα σοβαρό, συγκροτημένο κι ανανεωμένο σε πρόσωπα και ιδέες σοσιαλδημοκρατικό προοδευτικό κόμμα και να του αναθέσει το έργο της ανοικοδόμησης της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

*Ο Στέλιος Μανουσάκης είναι ∆ικηγόρος, τ. Πρόεδρος του ∆ικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του Κινήµατος Αλλαγής

eep logo