«Διαφορετικοί» -ξεχωριστοί!

tsiligkiri ksexoristh

της Χριστίνας Τσιλιγκίρη

Ο πολιτισμός μίας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι «διαφορετικοί» άνθρωποι με τις ξεχωριστές δυνατότητες. Ο κ. Πολάκης με τη δήλωσή του για τον κ. Κυμπουρόπουλο αλλά και την αμετανόητη μετέπειτα στάση του δείχνει ξεκάθαρα την έλλειψη παιδείας, ευαισθησίας και ανθρωπιάς. Επί της ουσίας, δείχνει το πιο απεχθές πρόσωπο της εξουσίας. Αντί να σέβεται και τιμά έναν αγωνιστή της ζωής, όπως οφείλει να κάνει ως εκπρόσωπος της Πολιτείας, τον επιτιμά και τον ειρωνεύεται.

Μιλάτε κ. Πολάκη για ίσες ευκαιρίες σε έναν άνθρωπο που με δυσκολία μπορεί να μετακινηθεί από το σπίτι ως το περίπτερο γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι «καθαροί» για να κυκλοφορήσει με το αναπηρικό του καρότσι;

Μιλάτε κ. Πολάκη για ίσες ευκαιρίες σε έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να μπει ακόμα και στα δημόσια κτίρια, επειδή δεν υπάρχουν οι ράμπες;

Αναφέρατε ότι ίσες ευκαιρίες είναι η μη χρήση των ελαχίστων που δίνονται σε ανθρώπους που είναι καρφωμένοι σε μία καρέκλα με ρόδες. Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, έχετε καθίσει ποτέ σε αναπηρική καρέκλα δεμένος χειροπόδαρα και να προσπαθείτε να εργαστείτε, να διαβάσετε και να μετακινηθείτε κουνώντας μόνο τα μάτια και ίσως κάποια δάχτυλα; Διαβάζοντας τη συμπεριφορά σας, είμαι σίγουρη πως όχι.

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου η αναπηρία ήταν μέρος της καθημερινότητας μου, με την αδερφή μου να είναι ανήμπορή να κάνει απλά καθημερινά πράγματα. Μεγαλώσαμε και οι δυο μας με τους ανθρώπους να την αντιμετωπίζουν σαν να έχει μία κολλητική ασθένεια, κάτι κακό. Γιατί απλά όλοι την αντιμετώπιζαν σαν κάτι «διαφορετικό». Και χρειάστηκε ο αγώνας της οικογένειάς μας για να μπορέσει η αδερφή μου να δει τον κόσμο με κάπως διαφορετικά μάτια, να μην νιώθει εγκαταλελειμμένη.

Κύριε Πολάκη, έχω να σας πω το εξής: Μία προτεραιότητα της αδερφής μου σε ουρά, ένα επίδομα και κάποια μόρια δεν μετριούνται με τη ζωή που έχασε…και χάνει.

Λυπάμαι πολύ για εσάς και όσους σας ανέχονται και σας στηρίζουν. Εντέλει, λυπάμαι για τη χώρα μου, που έχει πρόσωπα σαν και εσάς σε θέσεις ευθύνης.

Αντιθέτως, είμαι περήφανη για την αδερφή μου, τον Στέλιο και κάθε άνθρωπο που μάχεται για τα αυτονόητα, που διεκδικεί με αξιοπρέπεια όσα εσείς κύριε Πολάκη τους στερείτε.

eep logo